nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2006, poved v sobesedilu:

Tudi Pierre Gagnaire, ki se je po poslovnem neuspehu v-Etiennu moral zateči v prestolnico, da bi našel goste po žepu vrhunske kuhinje, je trem zvezdicam dodal četrto za ribjo restavracijo Gaya Gauche, vendar ostaja daleč za rekorderjem Ducassom, ki si jih je s priznanjem za najnovejšo pridobitev Hostellerie de l'Abbaye de la Celle na jugu nakopičil že trinajst. Ker ima bradati chef restavracije malone po vsem svetu, poleg tega pa neutrudno izdaja knjige z recepti ali kar tako, niso daleč od resnice privrženci tradicionalnega pristopa h kulinariki, ki ugovarjajo kuharsko-poslovnim imperijem, češ da banalizirajo gastronomsko umetnost. In čeravno večina vrhunskih kuharjev s »franšiziranimi« restavracijami še vedno sama sestavlja jedilnike, nekateri pa tudi budno nadzorujejo svoje restavracije, celo za ceno odločnih prijemov, kar je dokazal ravno Ducasse, ko je v trizvezdnem Essex Houseu sredi New odstavil glavnega chefa Delouvrierja in ga zamenjal s Tonyjem Esnaultom iz bostonskega-Carltona, so daleč časi, ko je najbolj razvpiti med Michelinovimi ljubljenci dvakrat na teden letel iz Pariza, kjer ima Plazo Athénée, v aristokratskega Louisa XV. na skali.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA