nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2005, poved v sobesedilu:

Za takšno označbo mora živilo izpolnjevati dva pogoja: pridelava in predelava surovin morata do končnega izdelka potekati na geografskem območju, katerega ime izdelek nosi, ta mora biti posebnost okolja v kraju porekla, pri čemer se šteje, da geografsko okolje vključuje prirojene naravne in človeške dejavnike, kot so podnebje, značilnost tal, lokalno znanje in izkušnje. Takšno označbo, denimo, že imajo nanoški sir, ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, prekmurska šunka, prleška tünka (priznanje geografske označbe je dobila letos, zato so ji na sejmu v Radgoni namenili posebno predstavitev). Pri geografski označbi je povezava od surovine do končnega izdelka v določenem geografskem okolju manj tesna.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA