nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 2005, poved v sobesedilu:
Kako brati čedalje daljše in natančnejše deklaracije na živilih Za zdravje je nujno uživanje čim bolj mešane hrane
Povečevalna stekla ob nakupovalnih policah v trgovinah z živili bodo nemara kmalu postala stalnica: ne le zaradi starajočega se prebivalstva z vse manjšo ostrino, ampak tudi zato, ker je na deklaracijah živil čedalje več podatkov (po evropski direktivi 2000/13/CE bodo morali biti označeni alergeni, kot so gluten, jajca, mleko, arašidi, zelena, gorčica, sezamova zrna, SO2 ..., tudi če so prisotni le v minimalnih količinah). Živilom dodani aditivi, med katere sodijo barvila, sladila, arome, konzervansi, emulgatorji ... in so regulirani s pravilnikom o aditivih za živila, pa so po pravilniku o splošnem označevanju predpakiranih živil na embalaži tako in tako označeni že nekaj časa - bodisi z imenom kategorije in navedbo specifičnega imena (na primer: sladilo sorbitol) bodisi s črko E in številko (E 420).
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani