nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2004, poved v sobesedilu:



Študije so pokazale, da ima izpostavljenost dioksinom številne neugodne posledice za zdravje, pri čemer so vplivi odvisni od številnih dejavnikov: ravni, pogostosti in časa trajanja izpostavljenosti. Človek več kot 95 odstotkov dioksinov dobi iz prehrane z živili živalskega izvora, pri čemer kot glavni vir prevladujejo meso in mesni izdelki, mlečni izdelki in ribe, kar bi lahko v največji meri pripisali poti: »zrak-trava-krava-človek«. Manjši delež pa je izpostavljenost kontaminiranemu okolju, to je vdihavanju zraka s sledovi dioksinov, adsorbiranih na delce, ali nenamernim zaužitjem z zemljo kontaminirane hrane, česar na bolj kontaminiranih območjih ne gre zanemariti.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA