nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 2004, poved v sobesedilu:
Po slovenski zakonodaji, ki je prevzela evropsko že pred vstopom v Unijo, aditivi, z izjemo barvil in sladil, nimajo mesta povsod. Ne smejo se uporabljati, denimo, v nepredelanih živilih, medu, neemulgiranih oljih in masteh živalskega ali rastlinskega izvora, v maslu, pasteriziranem, steriliziranem mleku in pasterizirani smetani, v nearomatiziranih, naravno fermentiranih mlečnih izdelkih (kot so, denimo, jogurt, kislo mleko, kefir), v naravni mineralni in izvirski vodi, v kavi in kavnih izvlečkih (razen v aromatizirani instant kavi), v nearomatiziranem pravem čaju, sladkorju, suhih testeninah, v živilih za dojenčke in male otroke (razen v nekaterih izjemah). »Otroška prehrana je,« kot odgovarja doktorica živilske tehnologije iz Sektorja za varnost in zdravstveno ustreznost hrane pri Ministrstvu za zdravje, »strogo regulirana in je v njej dovoljenih le nekaj aditivov, brez katerih ne bi bilo mogoče izpeljati tehnoloških postopkov.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani