nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 2004, poved v sobesedilu:
Skrb zbujajoče je, da jih je - po pisanju v brošuri Potrebni in nepotrebni aditivi, ki sta jo decembra pripravila Mednarodni inštitut za potrošnike raziskave in Zveza potrošnikov Slovenije - največ v bonbonih, sladkarijah, osvežilnih brezalkoholnih pijačah, v različnih prigrizkih (denimo v čipsu), tudi v kosmičih.
Konzervansi, ki jih je okrog 30, sodijo v skupino E 200-290, najpogosteje uporabljeni so nitrati in nitriti, ki so v mesnih in ribjih izdelkih ter sirih, sulfiti in sulfati so pogosti v izdelkih iz sadja in zelenjave ter vinu, sorbate in benzoate najdemo v izdelkih iz sadja in zelenjave.
Antioksidanti (ki jih dodajajo zato, da maščoba ne bi postala in sadje ne bi izgubilo barve) in sredstva za uravnavanje kislosti se razvrščajo od E 296 do E 385.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani