nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2004, poved v sobesedilu:

Z njimi, ki jih ozaveščeni delijo na »potrebne, pogojno potrebne, še varne in na tiste, ki pomenijo tveganje za zdravje«, sodobni čas človeku »lajša« prehranjevanje - (industrijsko pripravljena) živila so privlačnejša na pogled, barvitejša, pestrejša, okusnejša, obstojnejša v skladiščih, na policah, zastavlja pa se vprašanje, kako zdrava so. Po nekaterih podatkih, objavljenih tudi v reviji VIP Zveze potrošnikov Slovenije, naj bi bilo nepotrebnih aditivov (oziroma takih zgolj kozmetične narave, saj samo spreminjajo barvo, okus, podobo) vrtoglavih 90 odstotkov, potreben odstotek naj bi preprečeval kvarjenje živil, preostalih devet odstotkov pa sodi med tako imenovana »pomožna tehnološka sredstva« - različni encimi, ki so nujni za proizvodni proces in ničesar ne dodajajo h končnemu izdelku. V Evropski uniji je ta čas registriranih okrog 1700 aditivov - brez arom, ki jih je še več kot 4500 (pred dobrimi štirimi desetletji so jih poznali samo kakšnih 500).



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA