nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2004, poved v sobesedilu:

Po podatkih, ki nam jih je posredovala podsekretarka, diplomirana inženirka živilske tehnologije, iz Sektorja za varnost in kakovost hrane in krme pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, obstaja več kot dvajset kategorij, med katere sodijo sladila, barvila, konzervansi, antioksidanti, emulgatorji, emulgirane soli, sredstva za zgostitev, želirna sredstva, stabilizatorji, ojačevalci arome, kisline, sredstva za uravnavanje kislosti ...; posebna pravilnika urejata še ekstrakcijska topila in arome, ki prav tako sodijo med aditive. Z njimi, ki jih ozaveščeni delijo na »potrebne, pogojno potrebne, še varne in na tiste, ki pomenijo tveganje za zdravje«, sodobni čas človeku »lajša« prehranjevanje - (industrijsko pripravljena) živila so privlačnejša na pogled, barvitejša, pestrejša, okusnejša, obstojnejša v skladiščih, na policah, zastavlja pa se vprašanje, kako zdrava so. Po nekaterih podatkih, objavljenih tudi v reviji VIP Zveze potrošnikov Slovenije, naj bi bilo nepotrebnih aditivov (oziroma takih zgolj kozmetične narave, saj samo spreminjajo barvo, okus, podobo) vrtoglavih 90 odstotkov, potreben odstotek naj bi preprečeval kvarjenje živil, preostalih devet odstotkov pa sodi med tako imenovana »pomožna tehnološka sredstva« - različni encimi, ki so nujni za proizvodni proces in ničesar ne dodajajo h končnemu izdelku.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA