nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2003, poved v sobesedilu:

V konzorciju, v katerega je včlanjenih 27 proizvajalcev pršuta, prek združenj pa tudi 5600 prašičjerejskih farm in 140 klavnic, imajo natančno določena tudi druga pravila. Stegno, ki bo postalo pršut, ne sme biti lažje od 11 kilogramov, v obdelavo mora priti sveže in najkasneje v 120 urah po zakolu prašiča, maščobna obloga ne sme biti tanjša pod 1,5 centimetra, krača ni odsekana... »Ponarediti pršut je zelo težko, pravzaprav nemogoče,« pravi predsednik konzorcija Cichetti, če pa kdo laže, da ima ta pršut, mu razrezan pršut uspeva prodajati (tako kot pri nas navadne pršute prodajajo za kraške) le spričo tega, da potrošniki nečesa ne poznajo.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA