nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2003, poved v sobesedilu:

Obveznost nosilcev živilske dejavnosti, da v okviru svoje dejavnosti vzpostavijo svoj sistem notranjega nadzora na osnovi principov sistema HACCP je bila uvedena v državah Evropske Unije z direktivo o higieni živil (Council Directive 93/43 on the hygiene of foodstuffs) iz leta 1993. Slovenija je navedeno zahtevo povzela v že omenjenem Zakonu o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili ter Pravilniku o higieni živil (Ur.l. RS št. 60/02).

Zdravstveni inšpektorji opravljajo uradni nadzor nad živili skladno z določbami Zakona o inšpekcijskem nadzoru (Ur.l.RS, št. 56/02), Zakona o zdravstveni inšpekciji (Ur.l. RS št. 99/99), Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili in Pravilnika o uradnem zdravstvenem nadzoru nad živili (Ur.l. RS št.73/03).

Ustreznost predhodno navedenih zakonskih in podzakonskih predpisov, s katerimi je Slovenija med drugim prevzela tudi pravni red EU na področju varnosti živil, njihovo dejansko izvajanje in uradni nadzor nad njimi so že nekajkrat preverili tudi predstavniki Komisije EU, nazadnje meseca julija letos v okviru HACCP Review misije, katere rezultat je med drugim tudi zelo vzpodbudno poročilo, ki je na voljo na Zdravstvenem inšpektoratu RS.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA