nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2003, poved v sobesedilu:

Sistem HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) zagotavlja identifikacijo in obvladovanje dejavnikov tveganja za varnost živil v proizvodnji in prometu. Obveznost nosilcev živilske dejavnosti, da v okviru svoje dejavnosti vzpostavijo svoj sistem notranjega nadzora na osnovi principov sistema HACCP je bila uvedena v državah Evropske Unije z direktivo o higieni živil (Council Directive 93/43 on the hygiene of foodstuffs) iz leta 1993. Slovenija je navedeno zahtevo povzela v že omenjenem Zakonu o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili ter Pravilniku o higieni živil (Ur.l. RS št. 60/02).

Zdravstveni inšpektorji opravljajo uradni nadzor nad živili skladno z določbami Zakona o inšpekcijskem nadzoru (Ur.l.RS, št. 56/02), Zakona o zdravstveni inšpekciji (Ur.l. RS št. 99/99), Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili in Pravilnika o uradnem zdravstvenem nadzoru nad živili (Ur.l. RS št.73/03).



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA