nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2003, poved v sobesedilu:

Takšna zaščita namreč daje predelovalcem konkurenčno prednost, rejcem pa stabilnejši trg živali, to pa bi slovenski prašičereji, ki se že sedaj spopada z ostro evropsko konkurenco, ima specifično strukturo z velikimi farmami in majhnimi kmečkimi ter je premalo navpično povezana, pripomoglo k uspešnejšemu preživetju v Evropi.

V Sloveniji je sedaj v postopku zaščite sedem tradicionalnih mesnin, med njimi tudi prekmurska gnjat in savinjski želodec, ki sta bila zaščitena že po zakonu o industrijski lastnini, po izidu nove zakonodaje pa so morali pobudniki ponoviti postopek za njuno zaščito. Po mnenju - majhnost Slovenije in njene prireje ne moreta biti ovira za uspeh teh izdelkov, saj so v evropskih državah zgodbe o uspehu tudi v veliko manjše pokrajine, na primer Teruel v Španiji, kjer iz lokalno zrejenih prašičev izdelujejo priznan in geografsko zaščiten pršut.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA