nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2003, poved v sobesedilu:

Čeprav prehranski strokovnjaki v en glas zatrjujejo, da ima nezdrava škotska kuhinja, v kateri prevladujejo vsa mogoča cvrtja, na vesti več življenj, kot so jih pobili nemški vojaki v drugi svetovni vojni, se je Welsh ob teh svarilih raje naredil gluhega na obe ušesi in v svojo kuharsko knjigo vključil recepte za ocvrte ribe, ocvrto ovčjo drobovino, ocvrto krokodilje meso in celo ocvrte čokoladice. Škotska je po uradnih podatkih na prvem mestu med državami z največjim številom umrlih zaradi bolezni srca in ožilja, pri vrhu lestvic je tudi po deležu predebelih otrok, v Edinburghu rojeni kultni pisec pa še vedno prostodušno pove, da ga ni čez ocvrt krompirček in ribice, kakršnega zna pripraviti. »Povej mi, kakšno hrano ješ, in povem ti, kdo si, je rek, ki nedvomno drži. Prav zato sem se domislil, da bi bilo zanimivo spisati zgodovino Edinburgha v obliki zgodovinskega pregleda prodaje ocvrtih rib,« je Welsh povedal na knjižnem festivalu, ki je bil pred kratkim v Edinburghu.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA