nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2003, poved v sobesedilu:



Akademik dr., svetovno znani mineralolog, je kot ljubiteljski in nadaljevalec družinske tradicije (rod izvira iz Koroške, njegov oče pa je bil znani slavist dr.) ponudil v branje, presojo in preizkus zanimivo kuharsko in hkrati etnološko knjigo Kuhinja naše družine. Gre za poseben, že iz naslova razviden pristop, to je bogastvo kulinarike znane slovenske rodbine skozi sto let do danes, do receptov, ki jih je s svojih svetovnih turnej, zlasti iz Azije, očetu prinesla hči, svetovno znana flavtistka. Spremljamo jedi, značilne za nekdanjo omizje Avstro-Ogrske, Balkan, pa tiste, s katerimi so se seznanili med bivanjem v Makedoniji ali Amerikah. je s knjigo vzpostavil poseben družabno-kulinarični dialog z bralcem, razkrivajoč marsikatero intimnost svoje družine, kar je danes redkost; še večja redkost pa je, da se nekdo iz vrst rednih članov SAZU do takih podrobnosti spozna na kulinariko. M. Z.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA