nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2003, poved v sobesedilu:



Picopekov, ki jih v italijanščini imenujejo pizzaioli, je povsod po svetu na pretek, v Neaplju, »rojstnem mestu« pice, pa gostincem nikakor ne uspe najti pravih ljudi, ki bi znali pripraviti dobre pice, piše Newsweek. Čeprav je v tej italijanski regiji brezposelnost kar 20-odstotna, se Neapeljčanom, ki so vešči pečenja pic, ni bati za delo - ponavadi jih njihova strokovna usposobljenost, brez dvoma v želji po večjem zaslužku, popelje v tujino, tako da jih v domovini te najbolj znane italijanske jedi ni dovolj. Pravi picopeki po italijanski klasifikaciji sodijo med obrtnike in morajo opraviti zahteven 4-tedenski tečaj, ob koncu katerega jim izdajo potrdilo, pravi Pace, predsednik Združenja za pravo neapeljsko pico.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA