nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2002, poved v sobesedilu:



Znanstvenica v knjigi Okus po timijanu (A Taste of Thyme, urednika S. Zubaida in R. Tapper, Tauris Parke, London, 2000) pravi, da so avtorji srednjeveških perzijskih in arabski besedil o prehrambnih navadah pri pisanju pogosto upoštevali dejstvo, da prehrana ne more biti edini in izključni vir zadovoljstva ter naslade. Sajar Al Varak, avtor teksta iz 10. stoletja, namenjenega izobražencem in drugim dobro stoječim, ki so jih zanimali dobra hrana in seveda tudi drugi telesni in duhovni užitki, je na koncu vsakega recepta še zapisal, kako moramo določeno jed okrasiti, da je slastna že na prvi pogled. Okras je najraje sestavil iz dveh sestavin: pečeno meso je olepšal s sesekljano rutico in trdo kuhanimi jajci, piščančjo jed s kuhanim beljakom in semeni granatnega jabolka.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA