nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2002, poved v sobesedilu:

Začel je s pomivanjem posode v beznici v Provincetownu, izkusil delo v znamenitem Rainbow Roomu v Rockefellerjevem centru v New, prodajal droge v East Villageu, kuhal v Tokiu in Parizu, devet mesecev iskal po najbolj eksotičnih predelih sveta popolno jed, pri tem ves čas pogrešal dog in se spet vrnil v New.

Torej, Anthony Bourdain trdi, da profesionalni kuharji začnejo pripravo omake s praženjem (sauté) na mešanici masla in olja, ker maslo da čudovito rjavo, karamelizirano barvo, in tako rekoč vsako z njim tudi zaključijo (profesionalci rečejo temu monter au beurre). Prepričan je, da Italijani, pomislite, celo v Toskani, kjer ne boste našli ene lepe besede za maslo, pri tem ko kujejo v zvezde svoje olivno olje (in to popolnoma upravičeno), dajejo polnost svojim paštam in rižotam - kaj mislite s čim?



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA