nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2002, poved v sobesedilu:



Pakirana hrana naj bi bila zanimiva tako v domači kuhinji, iz katere nas sodobno življenje vse bolj trga, kakor zunaj nje. Kadar domačini razvitega sveta ne jemo v svoji jedilnici, se po podatkih Ole Ericija najpogosteje, kar v 36 odstotkih, prehranjujemo v restavracijah in hotelih, v 21 odstotkih jemo v kavarnah in lokalih, od koder je mogoče odnesti jedi, prav tako v 21 odstotkih gre za gostinsko preskrbo, v 15 odstotkih za hitro hrano, kjer si lahko ponekod majonezo ali prelive, denimo, že iztisnemo iz kartonske embalaže z napravico (za doziranje), ali pa pritiskamo na gumbe avtomatov in drugo. Ta čas nam najbolj diši italijanska hrana in takoj za njo mehiška, ki ostajata mainstream, in medtem ko so čedalje bolj priljubljene kitajska, francoska, španska in indijska kuhinja, je za sredozemsko manjše zanimanje, etiopska in karibska pa sta precej eksotični.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA