nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2002, poved v sobesedilu:

Naslednja postaja so konše (po španski besedi concha za školjko, na katere obliko naj bi spominjale orjaške posode), kjer se od čokoladne mase poslovijo organske kisline, ki bi samo kvarile okus, čokolada pa dobi tekočo strukturo. V taki obliki jo pri 40 stopinjah Celzija hranijo v rezervoarjih, od tam pa kasneje pretočijo v temperirko, kjer jo, ohlajeno na 27 do 28 stopinj, vlijejo v modele z značilnimi rebri ali okenci. Pri tem je posebej pomembno doseči »stabilno obliko kristalizacije kakavovega masla«, kot je povedala-, saj bi se potrošniki bržčas z gnusom odvračali od tablic čokolade, ki bi jih pokrival sloj - ki ni škodljiv, lahko pa si ga ogledamo, če čokolado po nekajurni avtomobilski vožnji na morje pri 60 stopinjah Celzija vržemo v hladilnik.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA