nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2002, poved v sobesedilu:

Japonski proizvajalec Donq je ponudil trgu prve francoske štruce sredi 60. let in da bi se pekle v kar najboljši peči, so poklicali Calvelove pomočnike iz. Pierre Prigent in Philippe Bigot sta bila prvi francoska »pekovska misijonarja« na Japonskem. Prigent je zdaj lastnik francoske restavracije v Tokiu, začetkov svoje poslovne poti pa se še vedno dobro spominja: »Ko sem leta 1968 prišel na Japonsko, je prodaja francoskih pekarskih izdelkov znašala komaj 0,02 odstotka, danes so si francoske štruce in drugo pecivo izbojevali 17-odstotni tržni delež.« Ta velikanski porast pripisuje vsesplošnim spremembam v prehranjevalnih navadah Japoncev, saj jih danes vse več posega po kruhu namesto po rižu, kot je velevala tradicija. Najhvaležnejše odjemalke francoskih pekarn so mlade zaposlene ženske, ki živijo v mestih in se navdušujejo tudi nad drugimi francoskimi izdelki, denimo nad vinom.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA