nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2002, poved v sobesedilu:

se v konkurenci dvanajstih udeleženk ni uvrstila niti med prve tri; na zmagovalnih stopničkah so poleg pekov iz dežele vzhajajočega sonca stali še tisti iz ZDA in Belgije. Japonska je na tekmovanju blestela v vseh treh kategorijah (pecivo, francoske štruce in kruh kot umetniško delo), kar pravzaprav ni nič čudnega, saj se je v zadnjih petih desetletjih - odkar je leta 1954 tja prišel francoski učitelj pekovskih veščin Raymond Calvel, pri katerem so se kalili vrhunski mojstri - razvila v eno svetovnih velesil na področju peke kruha in peciva. Japonski proizvajalec Donq je ponudil trgu prve francoske štruce sredi 60. let in da bi se pekle v kar najboljši peči, so poklicali Calvelove pomočnike iz. Pierre Prigent in Philippe Bigot sta bila prvi francoska »pekovska misijonarja« na Japonskem. Prigent je zdaj lastnik francoske restavracije v Tokiu, začetkov svoje poslovne poti pa se še vedno dobro spominja: »Ko sem leta 1968 prišel na Japonsko, je prodaja francoskih pekarskih izdelkov znašala komaj 0,02 odstotka, danes so si francoske štruce in drugo pecivo izbojevali 17-odstotni tržni delež.« Ta velikanski porast pripisuje vsesplošnim spremembam v prehranjevalnih navadah Japoncev, saj jih danes vse več posega po kruhu namesto po rižu, kot je velevala tradicija.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA