nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2001, poved v sobesedilu:

Toda rastlinske maščobe bodo v najboljšem primeru palmovo ali kokosovo olje, ki sta tako in tako bogata z nasičenimi maščobnimi kislinami, dežurnimi krivci za apnenje žil, piše La Stampa. Italijani so se tej evropskih direktivi, ki naj bi jo začeli izvajati v vseh državah članicah do leta 2003, neizvajanje pa bi pomenilo oviranje prostega pretoka blaga na skupnem evropskem trgu, postavili po robu z vsemi silami. Maščobe rastlinskega izvora v čokoladi niso tako neškodljive kakor denimo dodajanje sladkorja v vino, temveč so zaradi svoje sestave mnogo bolj škodljive kot plemenito kakavovo maslo, ki ne spodbuja tvorjenja holesterola. Če bo čokoladi dovoljeno dodajati palmovo in kokosovo olje, bodo proizvajalci v maso sčasoma primešali še druga olja eksotičnih rastlin iz tretjega sveta, zaradi česar bo gospodarstvo nekaterih nerazvitih držav sicer vzcvetelo, čokolada pa ne bo nikdar več, kar je bila nekoč, svarijo Italijani.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA