nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 2001, poved v sobesedilu:
Čokolada je od nekdaj veljala za slaščico bogov in nobenega razloga ni, da bi po črki zakona kar naenkrat postala za povrhu še zdravo živilo - to je glavni argument tistih, ki se zavzemajo, da bi čokolade na policah evropskih trgovin smele vsebovati tudi do pet odstotkov rastlinskih maščob namesto kakavovega masla. Toda rastlinske maščobe bodo v najboljšem primeru palmovo ali kokosovo olje, ki sta tako in tako bogata z nasičenimi maščobnimi kislinami, dežurnimi krivci za apnenje žil, piše La Stampa. Italijani so se tej evropskih direktivi, ki naj bi jo začeli izvajati v vseh državah članicah do leta 2003, neizvajanje pa bi pomenilo oviranje prostega pretoka blaga na skupnem evropskem trgu, postavili po robu z vsemi silami. Maščobe rastlinskega izvora v čokoladi niso tako neškodljive kakor denimo dodajanje sladkorja v vino, temveč so zaradi svoje sestave mnogo bolj škodljive kot plemenito kakavovo maslo, ki ne spodbuja tvorjenja holesterola.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani