nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 2001, poved v sobesedilu:
Medtem ko so rimski avtorji govorili o nekaterih vrstah, so jih v srednjeveški Italiji našteli že več kot tristo, skorajda dvakrat več jih poznajo danes, ko jih delijo med sorte za predelavo v olje, namizne sorte in sorte za obojo uporabo. Oljarstvo ostaja zahtevno delo, kjer sodobni agronomi prav tako sledijo nikoli preživetim Plinijevim napotkom: blatni plodovi povzročijo okus po zemlji, prezreli po trohnobi, če je v njih najti ličinke oljčne muhe, je okusiti črvivost, ob neprimerni predelavi in skladiščenji pa lahko olje zaudari celo po dimu, gnoju, petroleju, tobaku. Okus narekuje še obiralni čas med septembrom in majem - trpkost in ostrina se izgubljata s poznejšimi trgatvami - in način pobiranja sadov: bodisi s pnevmatičnimi grabljami bodisi s kemijskimi pripravki ali še po starem: z rokami - in s klatenjem s palico.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani