nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2000, poved v sobesedilu:

Po pisanju urednice Žive iz Cankarjeve založbe je Kalinškova uvodnim stranem pridala prave enciklopedične prvine: razlago kuharskih izrazov, pojasnila o mesu, poglavja o dišavah, kremah in penah, vpeljala je nov oddelek o pijačah, razširila poglavje o prikuhah z zelenjavo, dodala tisto o postrežbi, recepte pa z 932 povečala na 2203 in v osmi izdaji, ki jo je obogatila s poglavjem o gobah, še za petsto in več. V kuhinjo je prinesla vrsto novih živil (polže, školjke, buče ...) in tudi izrazov - beluši, denimo, so postali špargeljni. V duhu, ki ga je dahnila Kalinškova, je knjiga zadnjič, v 9. izdaji, izšla 1946.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA