nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2000, poved v sobesedilu:

Med varovalne snovi sodijo vitamini, minerali, flavonoidi ..., ki so v sadju, zelenjavi in stročnicah, v polnovrednih izdelkih iz žit (črn kruh), semenih in oreških ter začimbah, najti jih je v rdečem vinu (zmerno uživanje) ter v oljčnem in ribjem olju. Našteto je po Pokornovih besedah razlaga za francoski oziroma paradoks (na Inštitutu za higieno so študijo opravili v letih 1988, 1992, 1993 in 1994) in za precejšnjo razširjenost civilizacijskih bolezni med in umrljivost zaradi njih. Na naših jedilnikih je, pravi dr. Dražigost, vse preveč nezdrave hrane, preveč nekakovostnih maščob (v svinjini, jagnjetini in mlečnih izdelkih) in premalo varovalnih snovi.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA