nova beseda iz Slovenije

Gaston Bachelard: Oblikovanje znanstvenega duha, poved v sobesedilu:



Če se ob enakih eksperimentalnih pogojih obrnemo k tipu, bomo manj trdni, kajti tip je bolj otopel kakor okus. Kakor opica v pravljici sicer ne vemo, zakaj ne razločimo več dobro, razločimo pa vseeno: "Pri vseh teh poskusih smo imeli zelo različen občutek v prstih ... občutek, ki ga je povzročil fluid, ko je stekel skozi žvepleno kislino, je bil oster; ko je stekel skozi salmijak ... pa je bil občutek mastnega telesa; ko je šel skozi mleko, se je zdelo, da je pridobil nekakšno sladkost."11 Ker je torej mleko sladko po okusu in mastno na otip, prenaša to sladkost in mastnost tudi na pojav električnega toka, kadar steče skozenj. Te lažne kvalitete, ki jih naivno naziranje pripisuje električnemu toku, nam popolnoma ponazarjajo vpliv substancialistične ovire.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA