nova beseda iz Slovenije

zelje (915-1.014)


roda v rod: od avgusta do marca ljubljansko      zelje      kisajo samo naravno, saj prisegajo na kakovost  P
naravno, saj prisegajo na kakovost Na kislo      zelje      (in repo) običajno pomislimo, ko se shladi,  P
za eno od stojnic v prvi vrsti, ki prodajajo      zelje,      vrsta.Kmetija Žabjek, piše na izvesku, Marjetko  P
med kapusnice, torej cvetačo, brokoli, rdeče      zelje,      brstični ohrovt, ohrovt, kitajsko zelje ...Že  P
rdeče zelje, brstični ohrovt, ohrovt, kitajsko      zelje      ...Že nekaj let imajo tudi rdeče kislo zelje,  P
zelje ... Že nekaj let imajo tudi rdeče kislo      zelje,      ki je še posebno dobrodošlo pozimi, ko ni dovolj  P
in to tudi dobijo. Imamo domače ljubljansko      zelje      in domače seme, ki ga je pridelovala že babica  P
plast naribanega zelja in obtežimo. Pobrano      zelje      skladiščimo in ga sproti kisamo vso zimo, zadnje  P
petkrat v pol ure je segla v čebre in kislo      zelje      in repo nadevala v manjša čebra na stojnici  P
Vrnimo se h kisanju: prve glave in ribano      zelje      začnejo kisati okoli prvega avgusta, kako dolgo  P
prebivalstva ga poznajo že iz 17. stoletja. Trnovsko      zelje      je bilo zelo slavno, cenili so ga tudi na Dunaju  P
kuhano svinjsko kračo s kislim zeljem. Kislo      zelje      je izjemno zdravo, bogato z vitaminom C, antioksidanti  P
spolno aktivnost idr. Le najboljše ljubljansko      zelje      dobite pri Žabjekovih. Kislo zelje in repa  P
ljubljansko zelje dobite pri Žabjekovih. Kislo      zelje      in repa se v zimskem času pogosto znajdeta na  P
terilnike (možnarje) za tolčenje kaše, ribežnik za      zelje,      kolovrate, vsaj 150 let staro čevljarsko singerico  P
ure pečemo v pečici pri 190 . Brž ko začne      zelje      rjaveti, prilijemo malo vode.Zvitke vzamemo  P
kroglice Zmagovalna priloga časa je kislo      zelje,      in če imate zares srečo, lahko mljackate še  P
krvavice. Zmagovalna priloga časa je kislo      zelje,      in če imate zares srečo, lahko mljackate še  P
preproste jedi, ki se jim je reklo na primer fižol,      zelje,      kaša. Strinjam se, da je hrana danes največkrat  P
mesom ali divjačino in zraven ponuditi kislo      zelje,      požlahtnjeno z belim vinom. Cochifrito (ovčji  P
olju, dodamo korenček in čez minuto, dve še      zelje.     Ko zelje oveni, zelenjavo zalijemo z vodo in  P
dodamo korenček in čez minuto, dve še zelje. Ko      zelje      oveni, zelenjavo zalijemo z vodo in juho skromno  P
svežega zelja, špinača z ajdovo kašo, rdeče      zelje      z jabolki, mlečna prosena kaša s suhim sadjem  P
mlekom, jabolki ter z zeljem in repo. Všenat*      zelje      1/2 kg prosene kaše, 1 kg kislega zelja (kaša  P
kg prosene kaše, 1 kg kislega zelja (kaša in      zelje      morata biti v razmerju 1 : 2), sol, voda, ocvirki  P
razmerju 1 : 2), sol, voda, ocvirki, mast.      Zelje      operemo, stresemo v posodo in dodamo oprano  P
tudi nekoliko bolj droben pravi kostanj).      Zelje      z nadevom iz maronov Sveže marone skuhamo,  P
vedno drugačen okus. *Iz recepta za polnjeno      zelje:      To je samostojna jed in če se odločimo zanjo  P
jedi, ki smo jih vsi pozabili. Na dušeno sladko      zelje,      krompirjevo solato, slivove cmoke in kumare  P
KASTROLA ROKENROLA      Zelje      s pridevnikom Pojavi se okus: škrlatno muškaten  P
priloga za vse jesenske priložnosti. Rdeče      zelje,      tako in drugače.Štart!   P
postane rjav in zadiši po lizikah. Čas je za      zelje!     Škrlatno, ki ga sicer imenujemo rdeče, zrežemo  P
Ko bo en trakec skuhan, bodo vsi. Zrezano      zelje      stresite h karamelni čebuli in dušite, da se  P
in velika prijateljica zelja. Zaradi nje bo      zelje      okusnejše, hkrati pa ga boste laže prebavili  P
peklenščka na jeziku, boste pred brbotanjem      zelje      potresli s čilijem.Če verjamete ali ne, kljub  P
Preizkušeno! ‐      Zelje      ponujajte skupaj z mesom, ki je začinjen s česnom  P
poskusim smetano, sir, domače klobase, kislo      zelje.      RESTAVRACIJA Dolga leta sem se prehranjeval  P
testom in ustrezno pokuhali. Zraven gre kislo      zelje      z ocvirki. *****   P
čas, pozimi denimo kraljujeta kisla repa in      zelje      ‐ Olja ne smemo pregrevati, saj postane rakotvorno  P
hruškinimi krhlji, temelj prehrane pa naj bosta kisla      zelje      in repa. PO DOMAČE   P
fermentirana zelenjava, to sta kisla repa in kislo      zelje,      še dodaja. Tatjana Svete   P
nemško kuhinjo večina najprej pomisli na kislo      zelje      in klobase, morda celo spätzle, zalite z obilo  P
in zelenjava, še posebno brokoli, cvetača in      zelje.      Korak naprej in že smo pri proteinih, ogljikovih  P
križnic, kjer ji družbo delajo kapusnice (kot sta      zelje      in brokoli), repa, koleraba in redkvice.Zanje  P
s poudarkom na križnicah (brokoli, ohrovt,      zelje)      in obarvani zelenjavi (jedilne buče, korenje  P
kakšen list zelja ter paradižnik. Citrusi in      zelje      vsebujejo večje količine vitamina C, ki pomaga  P
količine vitamina C, ki pomaga pri okrevanju,      zelje      pa je tudi bogat vir antioksidantov, imenovanih  P
Laguna coupe že na trgu ‒ Komu bo vozila v      zelje?      Morda se utegne zgoditi, da bo avtomobilska  P
nekaj manj kot 45.000 evrov. Komu bo vozila v      zelje?     Ta hip še ni pravega odgovora.  P
KDS omogočil, da s svojimi nastopi hodijo v      zelje      predvsem trem zdajšnjim vladnim strankam: SDS  P
zavezniki si bodo, kot kaže, marsikje skakali v      zelje      Ljubljana, 22. avgusta   P
nevarnih slapov na svetu. Da si ne bi hodila v      zelje      in kradla svetovne slave in časti, se s prirejenima  P
gibanje. Najraje imam domače jedi: kislo repo,      zelje,      žgance pa kakšno kapljico dobrega dobrovniškega  P
Pogojno lahko gojimo peteršilj, paradižnik,      zelje,      krompir in korenje.Najmanjše tveganje je pri  P
šest afriških emigrantov, ki so jim hodili v      zelje      s preprodajo mamil, so aretirali še tri izmed  P
naj bi s preprodajo droge na območju hodilo v      zelje      poslom vsemogočnega klana Casalesi, pa tudi  P
poslujejo samostojno, zato si seveda redno skačejo v      zelje.     V zasebni bolnišnici italijanske dobrodelne fundacije  P
po nekem nenapisanem sporazumu ne skačejo v      zelje,      vsaj ker se poslov tiče.Obenem pa imajo tudi  P
mestni svetnik, njegov otrok pa Nancy skače v      zelje,      ko ta začne preprodajati travo.Nancy bi seveda  P
glavni samo eden. Ne smeva drug drugemu skakati v      zelje,     « pravi Boštjan, ki je kuhalnico prepustil Urbanu  P
narodno nošo boš nosil da si ne bova skakala v      zelje?      Marcel: Hej, pazi, da naju ne bodo začeli preizk  P
deset minut. Nato dodamo na trakove zrezano      zelje      in kislo zelje, ki ga zrežemo na bolj kratke  P
Nato dodamo na trakove zrezano zelje in kislo      zelje,      ki ga zrežemo na bolj kratke pramene. Dodamo  P
danes vsa Slovenija. In vesela sem, da je dobro      zelje      zraslo na domačem zelniku.Urednica je predlagala  P
Brokoli: 3 g      Zelje:      4 g Paprika: 3 g   P
Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Kislo      zelje      nekoliko narežemo.Če je meso mastno, večje kose  P
čebulo nekoliko prepražimo. Nato dodamo kislo      zelje      in premešamo.Zalijemo z 1,5 litra vode in segrejemo  P
ostrgan korenček in peteršiljevo korenino,      zelje,      zeleno, za noževo konico muškatnega oreščka  P
porazdelimo polovico prerahljanega kislega zelja. Na      zelje      damo plast mletega mesa (polovica mesa).Sledi  P
krompirjevih rezin (druga tretjina), preostalo      zelje,      preostalo meso in nazadnje spet plast krompirjevih  P
krožnike in jo ponudimo. - Krompir, kislo      zelje      in mleto meso so sočna in izdatna kombinacija  P
boleče mesto. Ovoj snamemo šele potem, ko se      zelje      posuši, kar se zgodi v nekaj urah.Umijemo kožo  P
diete, sta še zmeraj otepala klobase in kislo      zelje,      le da v manjših količinah.Po nekaj kilogramih  P
da začne rumeneti. Dodamo na kratko zrezano      zelje      in žličko sladke paprike ter dušimo deset minut  P
smeš in česa ne smeš, da ne boš drugemu hodil v      zelje:      tam velja strpnost in nevtikanje v druge, hkrati  P
drobno sesekljane zelenjave (korenček, por,      zelje,      bučke, cvetača, paprika ...), manjše piščančje  P
tako dolgo, da porumeni, na koncu dodamo še      zelje,      sol in poper.Dušimo, da se zelje zmehča, vsa  P
dodamo še zelje, sol in poper. Dušimo, da se      zelje      zmehča, vsa tekočina pa povre.Ohladimo.   P
borovnic**. Zvečer pa si pripravimo kislo      zelje      v solati s fižolom. Priporočljivo je, da si  P
Hrana naj bo lahka, priporočljivo je kislo      zelje,      po možnosti surovo in brez odvečnih ocvirkov  P
dežela. Statistika mistika (fotka: kislo      zelje)      Statistični urad je objavil, da na enega Slovenca  P
v skladu s tistim, da vsi jemo segedin ‐ eni      zelje,      drugi pa meso ‐, je tudi v tem primeru približno  P
pojejte skodelico paradižnikove solate ali kislo      zelje      s fižolom.Za večerjo naj bo krožnik juhe iz  P
pred koncem kuhanja pa dodamo še fižol.      Zelje      s kašo Potrebujemo čebulo, rdečo papriko  P
jo zdušimo na dveh žlicah olja. Dodamo kislo      zelje      (če je prekislo, ga umijemo, vsekakor pa ga  P
Okvir:      Zelje      proti boleznim Zelje sodi v družino križnic  P
Zelje proti boleznim      Zelje      sodi v družino križnic, zelenjave, ki je znana  P
nekajkrat s številnimi raziskavami. Poleg tega      zelje      vsebuje vitamina K in C.Vitamin K pa je potreben  P
redko manjka tega vitamina. Vitamina C pa ima      zelje      veliko več kot mnoge druge rastline.Ker se ta  P
uniči, je seveda najbolj zdravo, da jemo surovo      zelje,      najbolje sveže narezano ali naribano. Kislo  P
najbolje sveže narezano ali naribano. Kislo      zelje      pa je fermentirano in zato tudi drugačne sestave  P
treba, saj se hitro lahko zgodi, da vas bo kislo      zelje      prikovalo na straniščno školjko.Vendar večje  P
olje ali svinjska mast -Sestavine za kislo      zelje     : 60 dag kislega zelja + 2 stroka česna + 1  P
sesekljano čebulo in sesekljan česen. Dodamo kislo      zelje,      ki smo ga prej umili pod vodo, in to zalijemo  P
Najdragocenejše živilo, ki je dostopno vse leto, je kislo      zelje.     Ima veliko vitaminov in mineralov ter vlaknin  P
Za kosilo pa spet zelenjavna juha, namešajte      zelje      in kitajsko zelje, ki ga narežete na dokaj debele  P
zelenjavna juha, namešajte zelje in kitajsko      zelje,      ki ga narežete na dokaj debele rezine, dodajte  P
privoščimo enolončnico, joto, ričet ali kislo      zelje      s krompirjem. Sedmi dan (torek)   P
pravi čas, da si ga naberete za zalogo) in rdeče      zelje      z rozinami 2.   P
vrta, kjer so v preteklem letu rasle kapusnice (     zelje,      brokoli, cvetača ...) in plodovke (paradižnik  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  115 215 315 415 515 615 715 815 915 1.015 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA