nova beseda iz Slovenije

zelenjavo (1.401-1.500)


s seboj prinesli sokovnik in praviloma tudi      zelenjavo.      6.   P
slabega holesterola v serumu. S sadjem in      zelenjavo      nad možgansko kap Uživanje petih ali več porcij  P
manj kalorij, a tudi manj obrokov s sadjem in      zelenjavo      ter s kalcijem bogate hrane. Energijo, sadje  P
s kalcijem bogate hrane. Energijo, sadje,      zelenjavo      in kalcij dobivajo iz obrokov, ki jih pojedo  P
a tudi s seboj vzemite vodo ali pa sadje in      zelenjavo,      ki sta enako dobra vira tekočine. Kljub temu  P
jo v posodo za peko, ki mora imeti pokrov.      Zelenjavo      očistite.Krompir narežete na ne preveč debele  P
polovico narezane stroke česna. Posodo z ribo in      zelenjavo      položite v pečico.Pečete pri 250 ?C, dokler  P
dokler krompir ni pečen. Na koncu ribo in      zelenjavo      posolite in pokapljate z nekaj kapljicami limoninega  P
kisle kumarice, narezano vloženo papriko, kuhano      zelenjavo      itd. Solata naj stoji nekaj ur.   P
mero je treba imeti ter ne pozabiti na sadje in      zelenjavo.     Še naprej je zvest golfu in mu je hvaležen, saj  P
postrežete na pladnju, in sicer skupaj s kuhano      zelenjavo      (blitva, krompir, cvetača ali krompirjeva solata  P
zraven pa obvezno postrezite solato ali kuhano      zelenjavo.      Klapavice   P
tako da skupaj s pečenim zrezkom pojemo lečo,      zelenjavo      ali integralne testenine, ne pa pečenega krompirja  P
krompirja niso redili, saj so ga jedli skupaj z      zelenjavo,      pravi Montignac. Prav nobene potrebe ni po  P
Krožnike okrasite z narezanim sadjem ali svežo      zelenjavo.      VELIKODUŠNO Z ZAČIMBAMI   P
- miso juha - dušen riž z      zelenjavo      - ocvrti ražnjiči (Mateja, str. 41)  P
- miso juha - riba z      zelenjavo      pod peko - solata   P
v barvah hrane Pazljivo izbirajte sadje in      zelenjavo!     Videz je tesno povezan s hranilnimi snovmi, ki  P
dobro pripraviti na poletje? Uživajte sadje in      zelenjavo      oranžne barve, kot so marelice, korenje in buče  P
barve. Da boste ohranili prvotno zeleno barvo,      zelenjavo      kuhajte v nepokriti posodi.Antociani iz rdeče  P
odporni na temperaturo in topni v vodi. Tovrstno      zelenjavo      lahko kuhate pokrito, najbolje v vodi, zakisani  P
1. Sadje in      zelenjavo      je treba pojesti čim prej, najpozneje tri, štiri  P
2. Sadje in      zelenjavo      skrbno operite, vendar ju ne puščajte v vodi  P
3. Sadje in      zelenjavo      kuhajte čim krajši čas, v nepokriti posodi in  P
okus in je ne bo treba obilno začiniti. Če      zelenjavo      takoj po kuhanju odcedite in jo sperete z mrzlo  P
5.      Zelenjavo      začinite s hladno stiskanim oljčnim oljem, kajti  P
pomembna uravnotežena prehrana, bogata s sadjem in      zelenjavo,      celovitimi žitaricami ter skromna s preprostimi  P
vsake tri ure, in sicer naslednja živila: vso      zelenjavo      (razen avokada in krompirja), nemastno ali sojino  P
Večerja - Testenine z      zelenjavo      (Mateja, str. 34?36) - solata   P
- miso juha - dušen riž z      zelenjavo      - ocvrti ražnjiči (Mateja, str. 41)  P
zmanjšajte količino bele moke. Pogosteje uživajte      zelenjavo,      zlasti zeleno listnato, in jo po možnosti začinite  P
prestrašijo, ko preberejo, da smejo jesti le      zelenjavo,      oreščke in semena.Lažje zadihajo, ko dojamejo  P
nujnosti uravnotežene prehrane, bogate s sadjem in      zelenjavo.      Organsko vzgojen kivi bolj zdrav   P
proizvajalci in dobavitelji. To velja tudi za      zelenjavo,      začimbe in olja.Meso, ribe in omake za testenine  P
Zelenjavne sokove si lahko pripravljamo tako, da      zelenjavo      iztisnemo s sokovnikom (na primer korenje ali  P
svojo aromo se izkaže predvsem v kombinaciji z      zelenjavo      in žiti. Solate   P
skledo natrgamo, nastrgamo ali narežemo različno      zelenjavo.     Zalo primerne so vse vrste zelene solate, skupaj  P
Dušena in pečena zelenjava      Zelenjavo      skuhamo v sopari ali spečemo na žaru.Naložimo  P
grozdja, kuhanih jajc in krompirja. Svežo      zelenjavo      je treba pred zamrzovanjem najprej blanširati  P
velja za sir, maslo in celo ribe. Zamrznjeno      zelenjavo      pa je najbolje takoj postaviti v kipečo vodo  P
uravnavanje hormonske ravni uživajte vzkaljeno seme,      zelenjavo,      sadje, oreške, semena in ribe.Odpovejte se rafiniran  P
...), obenem pa so bili ti, ki so jedli več      zelenjavo,      tudi bolj telesno dejavni. NP   P
najbolj varna. - Skrbno operite sadje in      zelenjavo,      zlasti tisto, ki ga ne boste kuhali. -   P
vzamete s seboj, ga ne pozabite oprati. Tudi      zelenjavo      operite in pripravite že doma: narežite in očistite  P
testenine in kruh delno nadomesti s sadjem in      zelenjavo,      ki tudi vsebujeta ogljikove hidrate, vendar  P
bi bili resnični. Ta denar raje porabite za      zelenjavo      in sadje. Shladimo se z jogurtom   P
zveni nenavadno, te nevarne snovi vstopajo v      zelenjavo      skozi gnojila, onesnaženo vodo, ki jo uporabljajo  P
zunaj doma, ne morete veliko ukreniti, doma pa      zelenjavo      skrbno operite pod curkom vode. Predsodek št  P
vzgoje. Z vsakim dnem, ki mine od trenutka, ko so      zelenjavo      obrali, ta izgublja vitamina B in C, a tudi  P
enapovedanih gostov - in povrhu nikoli niso enake. Z      zelenjavo      lahko ustvarjate neverjetne okuse, ki se bodo  P
posamezne kuhinje, koliko časa kuhati različno      zelenjavo      in še veliko novega boste odkrili. Ne glede  P
Proizvajalec uporablja rastline, sadje in      zelenjavo      iz nadzorovano biološke pridelave, ki že na  P
predniki dotedanjo prehrano, ki je obsegala sadje,      zelenjavo,      meso in ribe, obogatili z gomoljastimi plodovi  P
znana poljska juha je krupnik, ječmenova juha z      zelenjavo.      Za poljsko kuhinjo je značilna raznovrstna raba  P
limoninega soka in olja. Preden postrežete pečeno      zelenjavo,      jo lahko prelijete z mešanico raztopljenega  P
Pomembna je tudi temperatura, pri kateri hranite      zelenjavo.     Zelenjava, ki jo hranite v hladilniku, bo v sedmih  P
limona, lubenica, papaja, jabolka, melona) in      zelenjavo      (avokado, kumara, krompir ...) in naravna olja  P
goli. Torej: tri četrtine krožnika napolnite z      zelenjavo      in beljakovinami, četrtino pa prihranite za  P
slastno omako, ki je obogatena s prvovrstno      zelenjavo      in naravnimi olji ter začinjena z izbranimi  P
dieti ljudi s krvno skupino A. Jejte predvsem      zelenjavo,      ki vam koristi, to pa so: pesa, brokoli, cvetača  P
kalcija (1000 mg/dan), toda če bi tudi drugo      zelenjavo      podobno spremenili, bi se količina zaužitega  P
V svoj jedilnik vključite sveže pripravljeno      zelenjavo      in sadje, zdrave maščobe in pusto meso, izogibajte  P
), - piščanec na žaru (brez kože) s kuhano      zelenjavo.      Sladica   P
govedine, jagnjetine, piščanca ali tune ter      zelenjavo      in naravna olja.Okusna izbira za vašega mačkona  P
integralnem pecivu, brez omake in sira, samo z      zelenjavo      (zelje, zelena solata, paradižnik, kumara),  P
nadomestek naročijo piščančje prsi na žaru z      zelenjavo      ali integralnim pecivom.Ko se navadite na piščanca  P
krožnikom: polovico krožnika naj napolnijo z      zelenjavo,      ogljikove hidrate, ki so glavni krivec, da se  P
vsebujejo 300 g suhih briketov, polnjenih z mesom in      zelenjavo,      ter dva paketka mokre hrane različnih okusov  P
povedano konkretno: če že jemo zrezek, zraven jejmo      zelenjavo,      ne pa kruha ali krompirja.Normalna Montignacova  P
Seveda je idealno imeti svoj vrt, da lahko      zelenjavo      naberete tik pred kuho.Če nimate vrta, se domenite  P
ekološkim kmetom in k njemu hodite po svežo      zelenjavo.     Sama ne morem prehvaliti sveže zelenjave gospe  P
najmanj tvegali, če se odločite uživati kuhano      zelenjavo,      temeljito zapečeno meso in sadje, ki ga pred  P
3. Popečeno      zelenjavo      posujte sojinim sirom in pecite še 15 minut  P
Pokuhajte. Vso      zelenjavo      prestavite v nepregorno posodo. 5.  P
Uravnotežena prehrana, ki vsebuje raznoliko sadje in      zelenjavo      ter omejuje vnos maščob in sladkorja, ter jemanje  P
paradižnikovo omako (ne sme zavreti) ter z njo prelijte      zelenjavo      in tofu. 5.  P
2. Dodajte preostalo      zelenjavo      in pražite še 5 minut. 3.  P
1. Segrejte oljčno olje in dodajte narezano      zelenjavo.     Zelenjavo počasi dušite, da se zmehča.   P
oljčno olje in dodajte narezano zelenjavo.      Zelenjavo      počasi dušite, da se zmehča. 2.  P
2.      Zelenjavo      začinite s karijem. 3.  P
4. Dodajte      zelenjavo,      peteršilj, in sejtan. 5.  P
paradižnikovo omako, nato pa pico obložite še z narezano      zelenjavo.     Posujte s svežo baziliko, soljo, poprom in česnom  P
bo sveže pripravljena ter bogata s sadjem in      zelenjavo.     Neprijetno, vendar neizogibno je redno čiščenje  P
preden sveža zelenjava prispe na trgovske police,      zelenjavo      pa zamrznejo takoj, ko so jo pobrali.Čeprav  P
bi bilo v šolah bolje uporabljati zamrznjeno      zelenjavo,      seveda če je pred zamrzovanjem sveža in pravilno  P
ali biopridelki prodajali obolelo sadje in      zelenjavo.     Za vse dvomljivce in tiste, ki še ne vedo, da  P
da je povprečna njiva z ekološko pridelano      zelenjavo      velika le šest arov.Torej je težko govoriti  P
pričakujemo. Kako lahko ekološko pridelujemo      zelenjavo      1.  P
Leto dni sem jedla samo presno hrano (sadje,      zelenjavo      in hladno stiskano oljčno olje ter oreške).  P
angleških rastlinjakov, v katerih so gojili      zelenjavo      in cvetje.Gradivo prvih konstrukcij za steklena  P
postopnim prehodom na lažjo hrano: presno sadje,      zelenjavo,      oreške.Zaužijem samo tekočine, nič trdne hrane  P
so post s starodavno pšenico piro, sadjem in      zelenjavo,      omejevalna prehrana s piro in post s pirinim  P
zastekljeni površini, kot je njihov rastlinjak, gojili      zelenjavo      in cvetje.Trg namreč obstaja, prednosti pred  P
podeželskih vrtov prisegajo na doma pridelano      zelenjavo,      je v bivalnem delu vrta vedno vsaj skromen zelenjavni  P
stezic, po katerih se prebijamo do gredic z      zelenjavo.      V delu, namenjenem sadnemu drevju, prevladujejo  P
naše vrtnarije.« Visoki tunelski rastlinjaki z      zelenjavo      se dvigujejo na terasastem terenu takoj za hišo  P
Vipavski dolini med redkimi, ki pridelujejo      zelenjavo      v rastlinjakih, vsi drugi v okolici so namenjeni  P
pove o razmerah na trgu. Zdravje s sezonsko      zelenjavo      »Pridelava v pravi sezoni, izbira odpornih  P
kvadratnih metrov površine, na prostem so doslej      zelenjavo      gojili še na devetih hektarih.Kaže pa, da se  P
naravo in ljudmi. Pobuda za domače sadje in      zelenjavo      v vrtcih Čebronovi so se v formalni sistem  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  901 1.001 1.101 1.201 1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 1.801 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA