nova beseda iz Slovenije

zelenjavo (1.301-1.400)


krompir, domače marmelade, sokove, vloženo      zelenjavo,      domač jabolčni kis z zelišči, žganje, mošt,  P
marmelada, jabolčni in bezgov sok; vso pridelano      zelenjavo      in mlečne izdelke porabijo na turistični kmetiji  P
krepi imunski sistem, najprej omenimo sadje in      zelenjavo,      ki vsebujeta veliko beta karotena.Študije so  P
Nič nimam proti vegetarijancem. Rad(a) imam      zelenjavo.     Toda če poenostavim njihove pripombe in jih združim  P
prav gotovo pa znajo Italijani pripravljati      zelenjavo      tako odlično, da jih lahko brez večjih zadržkov  P
prehiter padec (hipoglikemija). Tudi sadje in      zelenjavo      uvrščamo med ogljikohidratna živila, ki vsebujejo  P
brez slabe vesti, da zanemarjam svežo domačo      zelenjavo      in sadje, ozrem za sestavinami, ki pripotujejo  P
krepi imunski sistem, najprej omenimo sadje in      zelenjavo,      ki vsebujeta veliko beta karotena.Študije so  P
pripraviti na nešteto načinov, skupaj z mesom,      zelenjavo,      morskimi sadeži, kot samostojno jed ali prilogo  P
pozimi za najprimernejšo in najbolj hranilno      zelenjavo      seči pod zemljo ter se pustiti presenetiti korenasti  P
limonam in je zato velika posebnica med korenasto      zelenjavo,      ki po vsebnosti vitaminov sicer ne izstopa.  P
da jo jemo le po malem, v mešanici z drugo      zelenjavo      ali fižolom.Okusna je samo presna.  P
za očiščenje dihalnih poti. Vso korenasto      zelenjavo      jemo presno v solatah.Z izjemo korenčka naj  P
si pomagamo še s krompirjem. Ohlajeno kuhano      zelenjavo      lahko pripravimo v solatah. Možnosti je toliko  P
spiralaste testenine. Bučke lahko zamenjate z drugo      zelenjavo;      lepo se obnese tudi brokoli, ki je v tem letnem  P
zrnatim kruhom in tofujem ter uporabimo sezonsko      zelenjavo,      ki je pri roki.V tem letnem času so to predvsem  P
posodo najprej damo na koščke narezano najtršo      zelenjavo,      na primer korenje.Prilijemo nekaj vode in ko  P
večerji vedno na vrsti kombinacija beljakovin z      zelenjavo,      na primer zrezek ali riba na žaru s solato.  P
nikakor ne gre v račun, da moramo za ekološko      zelenjavo      plačati celo petkrat več. Steklenjaki so leglo  P
Potrebujete: Uporabite lahko vso      zelenjavo,      ki vam leži v hladilniku, čeprav ni več zelo  P
Priprava      Zelenjavo      temeljito operete, očistite, narežete in vse  P
nežen ingver celo pripravljajo tako kot drugo      zelenjavo,      priljubljen pa je ingverjev pickle. (Narezanega  P
Potrebujemo 1/2 kg brokolija in 1/4 kg korenja.      Zelenjavo      olupimo, kocen in korenje narežemo na dolge  P
ali dva krožnika). Kuhamo 10 do 12 minut,      zelenjavo      lahko pretlačimo ali uporabimo palični mešalnik  P
krompir, začimbe po okusu). Kuhamo 12 do 15 minut,      zelenjavo      lahko pretlačimo.Pojemo krožnik ali dva.   P
3. Vsak dan uživaj različno      zelenjavo      in sadje. 4.   P
ugotovila, kako dobro se počuti, če uživa samo      zelenjavo,      in še dovolj energijo je imela za tek.Tako je  P
skladiščena. Praviloma kupuje sezonsko sadje in      zelenjavo,      in sicer le redko uvoženo."Glede tega sem prav  P
odkrila tržnico s čudovitim svežim sadjem in      zelenjavo.     Kuhanje v hotelski sobi je trajalo teden dni  P
kovinami. To zlasti velja za čaje, špinačo,      zelenjavo      ... Če nimate možnosti, da bi zamenjali električni  P
hranil, seveda v izredno majhnih količinah.      Zelenjavo      in sadje je treba zaužiti petkrat na dan.Sadje  P
čimveč različnih vrst sadja. Enako velja za      zelenjavo.     Rdeče meso priporočajo le nekajkrat mesečno,  P
zadržijo lepo barvo. Nitrate uživamo predvsem z      zelenjavo      in vodo.Ob pomanjkanju kislosti v želodcu bakterije  P
uživanje pustega rdečega mesa, največkrat skupaj z      zelenjavo;      običajno ga na drobno narežejo ali zmeljejo  P
pri mami. Surovo sadje ter kuhano in pečeno      zelenjavo.      Hrana za nori vsakdan - kaj jesti, ko za to  P
hrano bi vzeli s seboj na samotni otok? Sadje,      zelenjavo,      konzervirano tunino in že pripravljene solate  P
nas še ne dobi. Trudimo se imeti vsaj sadje in      zelenjavo      iz bližnje okolice, domačega okolja, ???drugič  P
pridelano hrano, ki jo potrebujete, skupaj s svežo      zelenjavo.     Kupljeno blago vam pri Kalčku celo dostavijo  P
Iraku dodajajo v vse jedi - riž, ribe, meso,      zelenjavo      ?, saj ni pekoč.Vedno je bila na voljo tudi  P
s športom, bolj si želi jesti sveže sadje in      zelenjavo      oziroma zdravo hrano.Pazila je, da ni mešala  P
hidratov z beljakovinami; tako je meso jedla le z      zelenjavo.     "To se mi zdi najboljši način, da človek izgubi  P
enajst otrok, pri čemer je večinoma uporabljala      zelenjavo      in sadje z domačega vrta.Aine je pri dvajsetih  P
iz sladkega krompirja, kuhano zelenolistnato      zelenjavo      in omako iz šitak. Kmalu za tem je dobila ponudbo  P
njeno hrano. Zanjo je pripravila ribjo ploščo z      zelenjavo      in sladoledno kremo iz češenj, kar je Madonno  P
nič slabega. Uživajo pretežno ribe, sojo in      zelenjavo.      In tradicionalno vsak večer opazujejo sončni  P
Prehrana, bogata s kalcijem, vitaminom D, sadjem in      zelenjavo,      redna telesna dejavnost ter izogibanje tobaku  P
3. Sezonsko      zelenjavo      namesto s soljo začinite z začimbami ali limoninim  P
skrbeti glede preskrbe s tem vitaminom. Kar zadeva      zelenjavo,      naj bi bil C-vitaminsko revnejši čas od jeseni  P
pomagamo s kislim zeljem in zelnico ter korenasto      zelenjavo.     V kolerabi je, vsaj na začetku njene sezone,  P
tri četrtine. Če smo pri pripravi pozorni in      zelenjavo      kuhamo v pokriti posodi z malo vode, ki jo porabimo  P
posodi z malo vode, ki jo porabimo obenem z      zelenjavo      in jed takoj po pripravi pojemo, lahko v povprečju  P
različnih barv (oranžna za žitarice, zelena za      zelenjavo,      rdeča za sadje, rumena za olja, modra za mlečne  P
hladna, so zavitki s tofujem in blitvo/špinačo.      Zelenjavo      narežete in na hitro podušite, nato nastrgate  P
marinirana v začimbah. Prepražite čebulo, dodajte      zelenjavo,      ki jo vedno dodajate (korenček, bučke ...) in  P
prevelika količina toksinov. Skrbneje izbirajte      zelenjavo      in se, če je le možno, odločajte za takšno,  P
sramuje. Zadnje čase se prehranjuje predvsem z      zelenjavo      saj je v fazi hujšanja zaradi zdravstvenih razlogov  P
se položaj ni kaj prida izboljšal, saj se za      zelenjavo      še vedno odločajo premalokrat. Posebej dobre  P
težave pri osebah, ki uživajo okuženo sadje in      zelenjavo      ter nezadostno pečeno piščančje meso ali jajca  P
odlične in okusne v kombinaciji z raznovrstno      zelenjavo,      ki pomembno prispeva k zdravi sestavi obroka  P
zlasti velja za tropsko sadje in citruse, surovo      zelenjavo      z veliko vsebnostjo vode, na primer zeleno solato  P
domačijo: sadovnjake, celo vinograd, njive z      zelenjavo,      žitna in krompirjeva polja, prostoren hlev z  P
ki naj vsebuje posneto mleko, ribe, sadje,      zelenjavo,      riž, polnozrnato moko, karseda malo začimb in  P
lahko pojeste nekaj sadja in nemastno kuhano      zelenjavo,      še bolje je, če se odločite za post.Po 14. uri  P
je tudi za to skupino hranil, podobno kot za      zelenjavo,      ključno priporočilo raznovrstnost: več ko bo  P
albuminska skuta se nasploh imenitno druži z      zelenjavo      vseh vrst.To je blaženo nezapletena jed, saj  P
saj v lonec mečemo vse, kar je pri roki; tršo      zelenjavo      prej, mehkejšo pozneje.Zelišča naj ne manjkajo  P
albuminske skute pri roki različno temno zeleno      zelenjavo,      morda še zimsko bučo in vsekakor mlade koprive  P
skodelico na liter vode. Dodamo narezano listnato      zelenjavo,      ki je pri roki: blitvo, koprive, špinačo ...V  P
ki pogosteje uživajo tako imenovano zeljnato      zelenjavo,      manj možnosti da obolijo za rakom, še posebno  P
zajtrk (polnovredne testenine, rjavi riž, kaše z      zelenjavo)     , kosilo oziroma glavni obrok pa je beljakovinski  P
vsakdanji prehrani zaužijemo premalo: zeleno      zelenjavo,      solato, kvas in pšenične kalčke, ki vsebujejo  P
temelj kislo-bazične prehranske piramide vzemimo      zelenjavo.      Veliko zelenjave, v vseh oblikah in na vse načine  P
polnovredne. Kadarkoli utegnete, jejte svežo      zelenjavo,      pri konzervirani in zamrznjeni pa bodite pozorni  P
nadomeščajte z drugimi začimbami in limono.      Zelenjavo      iz konzerve pred pripravo temeljito sperite  P
vegetarijanstvo in meso zamenjajte s sojo ali      zelenjavo,      povečajte pa količino riža, testenin in stročnic  P
640 tolarjev. NICER DICER za lepo narezano      zelenjavo      Rezanje zelenjave je lahko zelo zamudno, zlasti  P
grozdje, na kmetiji pa pridelujejo tudi sezonsko      zelenjavo,      predvsem radič, a tudi blitvo, buče in druge  P
človeku prilagojeno prehrano, tj. surovo sadje,      zelenjavo      in oreške.Spremenjene prehranske navade so torej  P
vključevati v prehrano v nepredelani obliki: svežo      zelenjavo,      sveže sadje, če se uporablja meso, mora biti  P
biološke pridelave. To velja za vsa živila: sadje,      zelenjavo,      žita in zlasti za meso, kadar je vključeno v  P
rezanje, eno za surovo meso, drugo za sadje in      zelenjavo.      3.   P
pritrdimo na nastavek za prhanje. Kar zadeva      zelenjavo,      je takole: seveda jo lahko izpiramo, vendar  P
le svežo, zdravo oziroma predhodno obrezano      zelenjavo      brez nagnitih delov. Bi bilo bolje, če bi za  P
pozorni na poreklo bombaža! Kaj se dogaja z      zelenjavo?      Sodobna zelenjava vsebuje znatno manj biološko  P
čudežih, ki so povečini povezani s sadeži in z      zelenjavo.     Na površini ali v sredici prerezanih plodov jajčevcev  P
kombiniranju hrane obrok vsebuje: - meso in      zelenjavo      (ne krompirja!), - riž in zelenjavo,   P
meso in zelenjavo (ne krompirja!), - riž in      zelenjavo,      - kruh in zelenjavo ali   P
- riž in zelenjavo, - kruh in      zelenjavo      ali - ribo in zelenjavo.   P
- kruh in zelenjavo ali - ribo in      zelenjavo.      Pri neustreznem kombiniranju hrane boste v  P
prigrizke med obroki ter jih nadomestite s sadjem in      zelenjavo,      ki so bolj hranilni in ga ne bodo tako "napolnili  P
interaktivne prehranjevalne lekcije. Pojejte vso      zelenjavo,      pijte vodo ali mleko namesto gaziranih pijač  P
pozitivno obnašanje Otroka, ki je pojedel vso      zelenjavo      ali celo zahteva dodatek, nagradite za njegovo  P
tanko narezane kumare. Nanje razporedimo drugo      zelenjavo,      ki je pri roki, na primer liste zelene solate  P
zeleno, rezine paprike, tanko narezan por ... Med      zelenjavo      damo nekaj poganjkov peteršilja, bazilike ali  P
našli posušene stročnice na dveh mestih - med      zelenjavo      in v zadnji, "beljakovinski" podpiramidi. Meso  P
uspehom namočimo jagodičje, različna zelišča in      zelenjavo      ter tako še povečamo njeno zdravilno učinkovanje  P
pustimo stati vsaj teden dni. Če v kisavo namočimo      zelenjavo      ali jagodičje, ga potem brez zadržkov pojémo  P
uravnovesiti in očistiti kožo. Sveže sadje ali      zelenjavo      zmeljemo v kašo, ki ji lahko dodamo sadni pektin  P
žaru ali v ponvi brez dodatka maščobe. Pečeno      zelenjavo      naložimo na krožnik, jo prav malo posolimo in  P
zavremo in vanjo stresemo riž. Dodamo izbrano      zelenjavo      in začimbo ter na nizkem ognju kuhamo kake pol  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  801 901 1.001 1.101 1.201 1.301 1.401 1.501 1.601 1.701 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA