nova beseda iz Slovenije

vilicami (92-191)


šoli, ko je učitelj udaril po mizi z glasbenimi      vilicami      in se je v klavirju oglasila struna z isto frekvenco  P
odstranite drobne kosti in jed grobo pretlačite z      vilicami.     Začinite s soljo in poprom.   P
so dovolj pečene, ko jih zlahka prebodete z      vilicami.      6.  P
časa, da se zmehča in ga zlahka razkosate z      vilicami.      2.  P
čebula postekleni, vendar ne sme porjaveti. Z      vilicami      zmečkajte česen. 2.  P
nekaj orehov Kislo zelje zrahljamo z      vilicami,      pšenične kalčke dobro operemo, sir grobo naribamo  P
ali agavin sirup Banane olupimo, pretlačimo z      vilicami      in prelijemo z limoninim sokom.Dodamo začimbe  P
V malo večjo skledo ubijemo 4 jajca, jih z      vilicami      rahlo razžvrkljamo, dodamo olje, skuto, sol  P
v rahlo slani vodi. Nato jih prerežemo in z      vilicami      izdolbemo meso.Sestavljeno je iz dolgih vlaken  P
potrebujemo. Da se ne bi vedno znova izgubljal med      vilicami,      noži, žlicami in drugimi pripomočki v predalu  P
visokoregalni komisionirni viličar z vrtljivimi      vilicami      TSP 6000, ki za dvig uporablja monoblok teleskop  P
izdelkih in proizvodnji. Viličar s pomičnimi      vilicami,      ki je opremljen s posebnimi antenami (sprejemniki  P
softverom za RFID in senzorjem za palete med      vilicami,      v realnem času avtomatsko registrira karakteristično  P
drobno nariban parmezan in ementalec ter z      vilicami      zmešam v gladko zmes.Ko juha zavre, vanjo vmešam  P
in nežno popram. Na dno krožnika dam lepo, z      vilicami      zvite špagete kot kakšno gnezdo in nanje lososa  P
mesom. Lubenico seveda olikano jemo z nožem in      vilicami.     Ni pa tako preprosto, kajti pikolovci so izračunali  P
narežem na malo večje koščke ter ponudim z      vilicami      in nožem za sadje.Komur se zdi to dolgočasno  P
pred seboj jajce na oko. a) Ga jemo z nožem in      vilicami      od zunaj proti rumenjaku? b) Z roko pomakamo  P
kos kruha in ga jemo brez pribora? c) Jemo z      vilicami      in si pomagamo, če je treba, s kruhom v drugi  P
kruha, ga damo v usta in jajce zajemamo samo z      vilicami?      b) Z nožem in vilicami?   P
jajce zajemamo samo z vilicami? b) Z nožem in      vilicami?      c) Z roko tunkamo koščke kruha vanj?   P
zrezek ali kaj podobnega: z nožem režemo, z      vilicami      nosimo hrano v usta? c) Vilice uporabljamo  P
3 točke, b, c, d = 0 točk. Pravilno je le z      vilicami.      3. b = 3 točke, c = 2 točki, a, d = 0 točk  P
koncih zatesnim in tu in tam folijo prebodem z      vilicami.     Rulado dam v isto ponev in obračam, da maščoba  P
centimetra dolge in kot palec debele koščke in jih z      vilicami      malo stisnem, da dobijo značilno obliko.Zdaj  P
MarzocchiOhlins, spredaj z nevarnimi petdesetmilimetrskimi      vilicami      in zadaj z asimetrično vpetim blažilnikom z  P
pomakate, pomakajte koščke kruha z roko, ne z      vilicami.      *****   P
domiselnim plaščem drobtin in parmezana, ki ga z      vilicami      kar odrinite na rob, se pokaže odlična jakobinka  P
žlico izdolbemo meso. Gladko ga pretlačimo z      vilicami      (ali razmešamo v mešalniku) z mlekom, karijem  P
odstranimo koščico in izdolbemo meso. Pretlačimo ga z      vilicami      z nekaj žlicami mleka in solimo.Maso takoj vmešamo  P
Priprava: Tofu skupaj s soljo grobo pretlačimo z      vilicami.     Čebulo olupimo in sesekljamo, vodno krešo pa  P
drugo polovico prekrijemo, robove pa stisnemo z      vilicami      (ki jih vsakokrat pomočimo v moko).V velikem  P
ohladijo, jim dodamo cimet in jih pretlačimo z      vilicami      ali jih s paličnim mešalnikom razmešamo v gladko  P
meso. Pokapamo ga z limoninim sokom in ga z      vilicami      gladko pretlačimo s česnom, gorčico, karijem  P
Kislo zelje damo v skledo in ga zrahljamo z      vilicami.     Dodamo fižol, bučno olje in zmečkan česen.  P
nadeva in prekrijemo. Robove dobro pritisnemo z      vilicami,      da dobimo blazinice.Raviole skuhamo v osoljenem  P
Feto, meto in olje dajte v skledo. Z      vilicami      razkosajte sir in vse skupaj premešajte.Z žličko  P
položimo razvaljano testo. Močno pritisnemo in z      vilicami      nekajkrat prebodemo.Tarte Tatin ali po naše  P
slive izkoščičimo in jih gladko pretlačimo z      vilicami      ali razmešamo v mešalniku.Dodamo kokosovo mleko  P
olive v bučnih polovičkah in ponudimo z nožem in      vilicami.      Zelenjavna priloga   P
Drugo je vrhunsko. Vzmetenje s teleskopskimi      vilicami      (upside down) z gibom 120 milimetrov spredaj  P
vilic, ki se nadaljuje do tal. Meri se kot za      vilicami.      Bolj ko je kot »strm«, bolj je kolo okretno  P
trpljenje. Delna rešitev za to je prišla z      vilicami,      pri katerih lahko med vožnjo zmanjšamo njihov  P
opravlja tudi novo vzmetenje s teleskopskimi      vilicami      ter zadnjo nihajko s plinskim blažilnikom, nastavljivo  P
vodljiv motocikel. Vzmetenje s teleskopskimi      vilicami      (upside down) z gibom 120 milimetrov spredaj  P
mesec), digitalna na štedilniku (ki se uravna z      vilicami      in zobotrebci), Armanijeva ročna; ta mi je tako  P
Tam serijsko začel opremljati z vzmetnimi      vilicami,      ki so od takrat standardna oprema vsakega spodobnega  P
črnega aluminijastega lepotca s karbonskimi      vilicami      in odlično opremo.Veliko je bilo lepih kilometrov  P
Jajce razbijemo v kozarec in ga zmešamo z      vilicami.     Dodamo med in ga stepemo z jajcem.  P
jed bolj peče kot kuha. Narahlo premešamo z      vilicami,      za zraven pa pripravimo skledo sveže, zelene  P
pokapljamo z limono in uporabimo čim prej. Z      vilicami      ga pretlačimo s strtim česnom in ščepcem popra  P
s kozarcem rdečega vina, jejte ga z nožem in      vilicami.     Počutili se boste bolj fancy, bolj zdravo.   P
naj bo dolgozrnat riž, basmati, razrahljan z      vilicami,      iz katerega se dviguje odišavljena sopara.Za  P
solimo kis. Stepamo z manjšo metlico, gre tudi z      vilicami.     Preliv se bo zgostil in postal kremast.   P
v mešalniku, ampak avokado raje pretlačimo z      vilicami.      Alfred Vešligaj   P
team eliote modre barve z rumenimi prednjimi      vilicami      Lastniki hiše v Meškovi ulici v Celju imajo  P
osvežilen, užitek pa popoln: krožnik se začne z      vilicami      in nožem, konča pa z žlico, ker se sestavine  P
njim obložimo pekač. Testo večkrat prebodemo z      vilicami      in ga obložimo z nadevom. Drugo polovico razvaljamo  P
kašo, še malo kuhamo in nenehno mešamo, nato z      vilicami      zrahljamo maso v žgance, ki so lepo pisani.  P
posodi. Skodelico malin za preliv pretlačimo z      vilicami      in po okusu posipamo s kristalnim sladkorjem  P
daste cel jajčevec, ki ga na drobno prepikate z      vilicami.     Pecite ga tričetrt ure, malo več ali manj, pomembno  P
da bi dobili pire. Lahko si pomagate kar z      vilicami      ali uporabite tolkač za krompir.Dodajte praženo  P
vsakemu zvonu z natančno uglašenimi glasbenimi      vilicami      preverili tone.« Najmanjši zvon je težak okrogel  P
kreme, 1 čajna žlička medu. Priprava: avokado z      vilicami      zmečkamo in mu primešamo med, zmes dobro premešamo  P
privzdignjen rob. Testo na dnu gosto prepikamo z      vilicami,      da se med peko ne dvigne.Model s testom damo  P
žlico olivnega olja. Vse to pošteno pretlačite z      vilicami.     Tunino solato oziroma namaz lahko jeste s kruhom  P
na polovico, robove stisnemo in potlačimo z      vilicami,      da se sprimejo.Jabolčne žepke zložimo na pekač  P
bučki, dodate malo olivnega olja in zdrobite z      vilicami.     Lahko popečete tudi papriko.  P
peško, olupite in narežite na tenke rezine. Z      vilicami      ga malo zmečkajte.Dodajte narezan paradižnik  P
Tunino odcedimo na cedilu in razrahljamo z      vilicami.     V skledi gladko razmešamo majonezo, gorčico,  P
ščepec soli Skuto zdrobimo z      vilicami,      ji dodamo jajci, vaniljin in kristalni sladkor  P
pokriva tudi rob modela. Plast testa nabodemo z      vilicami.     Spočito vlečeno testo razvaljamo in namažemo  P
nastane rob. Testo na dnu na gosto prepikamo z      vilicami.     Na testo zložimo beluše in potresemo kockice  P
cekarjem. V službi sem na skrivaj segala z      vilicami      v kozarec za marmelado, poln blitve.Sodelavci  P
Prelijemo krompir, ki ga malo privzdigujemo z      vilicami,      da se lepo napije, nato damo za pol ure v pečico  P
smetane in polovico jagod, ki jih zmečkamo z      vilicami.     Naložimo v pecljate kozarce in ohladimo v hladilniku  P
zamrzovalnik, vmes pa večkrat prerahljamo z      vilicami,      da se ne naredijo ledeni kristali. Sladoled  P
2 cm navzgor. Testo na dnu gosto prepikamo z      vilicami.     Na testo položimo krog, izrezan iz papirja za  P
namažemo čokoladni preliv in vanj zarišemo z      vilicami      valovit vzorec. Narežemo na pravokotne rezine  P
z obeh strani lepo zapečemo in raztrgamo z      vilicami      na koščke.Potresemo s sladkornim prahom (če  P
narežemo na tanke obročke. Tunino odcedimo in jo z      vilicami      razdelimo na koščke.Solatne liste umijemo, odcedimo  P
ga pretlačimo v gladko maso ali ga zdrobimo z      vilicami      oziroma leseno žlico, da ostanejo koščki še  P
krompirja, vendar dovolj gosti. S kuhalnico in      vilicami      jih nadrobimo in prelijemo z zabelo. Zabela  P
nastane tudi rob. Testo na dnu prepikamo z      vilicami,      da se med peko ne dviga.Na testo porazdelimo  P
Vmes jo večkrat premešamo in prerahljamo z      vilicami.     Iz beljakov stepemo trd sneg in ga zamešamo med  P
nekoliko odtalimo in zmehčamo, prerahljamo z      vilicami      in naložimo v močno ohlajene skodelice.Takoj  P
svežimi breskvami. Breskev olupimo, zmečkamo z      vilicami      in pomešamo z dvema žlicama zelo močnega kamiličnega  P
poper. Kozji sir položimo na krožnik in ga z      vilicami      nadrobimo na manjše kose. Primešamo mu lahko  P
Fige s smetano Olupljene fige zmečkamo z      vilicami,      primešamo zmleto čokolado in orehe in obložimo  P
da nastane rob. Testo na gosto prepikamo z      vilicami.      Obložimo ga s slivami, zaobljena stran z lupino  P
enega od cmokov dvignemo iz vode in natrgamo z      vilicami,      da vidimo, ali se je testo že skuhalo.Za spremembo  P
trda vlakna. Oba sira pomešamo in zmečkamo z      vilicami      ter napolnimo zeleno.Ponudimo kot predjed, prigrizek  P
segrejemo, a ne preveč. Skupaj z maslom ga z      vilicami      rahlo primešamo krompirjevi kaši.Pazimo, da  P
ohladi. Nato damo bučo v skledo, pretlačimo z      vilicami      v pire in primešamo muškatni orešček.Polovico  P
mleka, malo solimo in prelijemo po zelju. Z      vilicami      malo privzdignemo, da se lepo porazdeli.V pečici  P
hvalil, da bo Hrvatom iztikal oči z zarjavelimi      vilicami.     No, zdaj je (tako kot Milošević) v zaporu v Haagu  P
Prijazno so nama ponudili kos torte v kompletu z      vilicami,      med roglji katerih se je nabralo že precej ostankov  P
prepričati, da bi se nadležnih živih vrst lotili z      vilicami.     Dober primer je peščena zijavka (Mya arenaria  P
je eden izmed navzočih, recimo mu mali b, z      vilicami      segel v solatni krožnik na levi strani, ostali  P
gospodinji brez večjih težav. “Zrezkov ne obračam z      vilicami,      ker bi se opekla, ampak z lopatico.Tehtam s  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 92



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA