nova beseda iz Slovenije

sušili (101-151)


izpahnjenco, prostor ob hiši, kjer so včasih      sušili      meso in možje ob večerih modrovali o življenju  D
ponoviti nekdanji časi, ko so gobe vkuhavali ali      sušili      kar v svojih avtodomih ali v hotelu.Inšpektor  D
garaži policijske postaje so jih dober teden      sušili,      vršičke desetih rastlin pa so nato poslali v  D
Vlasta Felc Listi sadnega drevja so se      sušili      Vlada ne bo naročila nobene analize o posledicah  D
kako je razjedal ta dež s tem prahom, ko so      sušili      perilo. Tudi samo ugotavljanje, kakšna je voda  G
strupeni so listi in semena. Včasih so rastlino      sušili      in jo dodajali čajem za zdravljenje astme, ampak  G
imena tukaj sklepamo čemu je predvsem služila.      Sušili      so seveda lan, konopljo in druge takšne reči  G
Ali pa so jih dali dostikrat na peč in tam so      sušili      slive, jabolčne krhlje, hruške, gobe in seveda  G
danes. Imeli so polico in tam so naložili in      sušili.     Zakaj je bilo to namenjeno?   G
nabiralci jurčkarji so stare gobe nabirali in jih      sušili.     Kdo danes še suši gobe?   G
sadje, bodisi hruške, bodisi jabolka, da so      sušili      krhlje.Eva!  G
Kroatisch Minihof. Pod strmo streho so včasih      sušili      tobačne liste, dandanes pa lahko gostje tam  G
dovolj hrane; da bi se ohranila do zime, so jo      sušili,      dimili, kisali in solili.Stari načini konzerviranja  G
paše, so ljudje obsekovali hrastove veje in jih      sušili      za zimsko krmo. Zato so hrasti neredno cveteli  G
pomagali, recimo, da smo nabirali želod, ga      sušili,      drobili in kuhali iz njega različne čorbe, jih  G
uporabljati domačini. Divje rastočo rastlino so      sušili      na soncu in iz nje pripravljali okusen napitek  P
katerih so prodajali testenine. Špageti so se      sušili      po balkonih, strehah, na vrveh, napetih čez  P
boste mogli "pregnati". Regratove cvetove boste      sušili      tudi do štirikrat dlje, kot če bi jih nabirali  P
lahko stalno v peč nalaga drva. »Letos smo      sušili      slive in hruške, kakiji še pridejo, zdaj so  P
Brkinih, ki so znani po slivah in jabolkih,      sušili      le za kuhanje kompota v zimskih dneh. »Zdaj  P
sušenja sadja naučil od stare mame. »Včasih smo      sušili      v stari krušni peči, kakršnim smo včasih rekli  P
opozarja Marijan. Drugače bi bilo seveda, če bi      sušili      razkoščičene.V splošnem pa velja, da je dobro  P
izdelali pleten, pozneje obok, pod katerim so      sušili      meso.Dim je odhajal iz ustja peči pod obok in  P
stanovanj, hodili na strešno teraso, kjer so      sušili      perilo.Skozi stanovanje je tekel tak promet  P
za predelavo, ki so jih bodisi stiskali ali      sušili.     Namenimo nekaj besed žlahtnim.  P
se omedijo. To so hruške, ki so jih na kmetih      sušili,      bodisi cele ali razrezane.V hišah, kjer ni bilo  P
minulih časih so koške nabirali zeliščarji in jih      sušili      kot kamilice, uporabljali pa v prsnih čajih  P
nikakor ne bodo upoštevali, niti sliv ne bodo      sušili,      kot jim predlagajo evropski strokovnjaki. S  P
strženom. Takšna stebelca so zeliščarji nabirali,      sušili      in prodajali lekarnarjem.Grenkoslad v uradni  P
listkov. Seveda, rožne lističe so v antiki tudi      sušili.     V dobro zaprti posodi se jih da brez težav skladiščit  P
močneje dišeče različice in njihove venčne listke      sušili      ali vkuhavali.V prah zdrobljeni cvetni listki  P
potrebujemo samo sol in vodo. Če smo papriko      sušili,      jo lahko tudi zmeljemo in uporabljamo kot začimbo  P
barja. »Neskončne zaloge« šote so rezali in      sušili      za kurjavo.Ponekod tudi do devet metrov debele  P
lastnica zakurila krušno peč, na kateri so se      sušili      krofi na kartonskih pladnjih, in odšla zdoma  P
šišilo pravzaprav prostor v izbi, kjer so nekoč      sušili      klobase, salame, plečeta, slanino, stegno in  P
Tudi pri nas smo nad dimom iz brinovih vej      sušili      v paci dobro pripravljeno meso.Dim iz brinovih  P
jagod, ki so jih na domači vinogradniški kmetiji      sušili      od trgatve.»Skrbno smo jih pazili v gajbicah  P
sani in jo s pobočja prenesli nižje. Seno so      sušili      v svislih, iz desk zbitih kolibah. Ljubiteljska  P
sauvignone. Grozdje so potrgali lani, ga do januarja      sušili      in negovali ter nato stisnili.Zdaj je napočil  P
sušilnicah, kjer so za zimo konzervirali, torej      sušili,      tudi hruške, češnje, češplje in drugo sadje  P
Zelo zanimiva je navedba o breskvah, ki so jih      sušili      olupljene in izkoščičene v sušilnicah, tako  P
plavale v posodah v vodi, kako so jih potem      sušili      in z rezalno napravo ravno ali cikcakasto obrezali  P
snope, jih postavili v stavke, mlatili, zrnje      sušili,      ga na rešetu očistili, nato v mlinu zmleli ter  P
tudi posušene kožice podgan. Očitno so jih      sušili      podobno kot polšje.Kar pa se tiče egipčanske  P
cabernet sauvignona; grozdje so v zabojčkih      sušili      od trgatve pa do marca, potem so ga nekaj dni  P
spominja Joži Koprivec. Dva dni so se snopi      sušili,      preden so v Šlajbarjevem skednju uprizorili  P
ŠKROBOM, SO LIŠAJE NEKDAJ V OBDOBJIH LAKOTE      SUŠILI      IN ZMLELI V HRANLJIVO KRUŠNO MOKO. Kljub imenu  P
želodcu in leči diarejo ‐ Naši predniki so jih      sušili,      iz njih stiskali sok, jih dodajali jabolčnemu  P
bilo svežega sadja. Tudi naši predniki so jih      sušili,      tako zase kot za živino, pripravljali z njimi  P
mojima 'mučiteljicama' štejem to, da sta mi      sušili      emulzijo z nežnim 'ustnim' pihanjem.»Fen bi  P
Želodci so ostali v lasti posadke, ker so jih      sušili      na soncu in v zimskih dneh uporabljali za čorbo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA