nova beseda iz Slovenije
in pršuta, čemur sledijo ruska ali francoska | solata, | juhica, pečenka in obvezni pire krompir, pri | P |
tudi goveji zrezki v omaki s kruhovo štruco, pa | solata | iz zelja ali zelene.Vse kar naredim, tudi pojedo | P |
, vitamina C (peteršilj, kivi, šipek, sveža | solata, | surovo zelje, paradižnik, paprika, lubenica | P |
lahko v kateri od priporočenih oblik (sadna | solata, | sadna kaša ali "polivka", sadni kompot ali suho | P |
in sijočo lupino brez temnih madežev. Zelena | solata | -Zaradi visoke vsebnosti rastlinskih vlaken | P |
vlaken, ki ji podelijo značilen okus, zelena | solata | vpliva na izločanje strupov iz organizma, kar | P |
pomembno, da hladna hrana, kot je krompirjeva | solata, | ostane hladna ves dan.Tople jedi, kot so zrezki | P |
2. Zelena | solata: | zelena zelenjava (zelje, blitva, brokoli in | P |
zelenjava (zelje, blitva, brokoli in zlasti | solata) | vsebuje tako malo kalorij, da jo sploh ni treba | P |
sestavljajo juha, meso in krompir ali testenine, | solata | in sladica oziroma sadje. Neustrezno kombiniranje | P |
Zeleni hladilnik To je kljub imenu čisto navadna | solata. | Prav zato pa hladi. | P |
vode, še posebno kumare, paradižniki in zelena | solata. | Zato izkoristimo ponudbo kar zdaj, na primer | P |
uživati čimveč vitamina P, ki ga vsebujejo zelena | solata, | paprika, divji kostanj, jajca in rdeča pesa | P |
moči, ki jo živodejnost porodi. Korenčkova | solata | z zgodnjimi jabolki V dovolj veliko skledo damo | P |
pripravljena na hitro, največkrat zrezek in | solata | - so se stvari začele spreminjati. Največja | P |
prekajeni losos z maslom in prepečencem - francoska | solata | Juha: | P |
škarpena, pripravljena na ta način, je odlična. | Solata | iz muzgavcev Za 2 osebi potrebujete: | P |
narezano vloženo papriko, kuhano zelenjavo itd. | Solata | naj stoji nekaj ur.Še najboljša je naslednji | P |
zelenjavo (blitva, krompir, cvetača ali krompirjeva | solata) | .Začinite z oljem in nekaj popra. | P |
musaka (Mateja, str.21; Ica str. 65) - | solata | - ovsene kroglice (Ica, str. 50). | P |
juha (Mateja, str. 12; Ica, str. 31) - | solata | s tunino - kruh | P |
ocvrti ražnjiči (Mateja, str. 41) - | solata | - domači puding (Ica, str. 51; puding | P |
- testenine s tunino - | solata | - kozarec sveže iztisnjenega zelenjavnega soka | P |
juha (Mateja, str. 12; Ica, str. 31) - | solata | s tunino - kruh | P |
(po osnovnem navodilu na škatli) - | solata | - rižev puding (Ica, str. 51) | P |
riba z zelenjavo pod peko - | solata | - jabolčni zavitek z ovseno smetano | P |
(Mateja, str. 21; Ica, str. 65) - | solata | - ovsene kroglice (Ica, str. 50; izločite | P |
(Mateja, str. 12; Ica, str. 31) - | solata | - kruh | P |
z zelenjavo (Mateja, str. 34?36) - | solata | - kozarec sveže iztisnjenega zelenjavnega | P |
ocvrti ražnjiči (Mateja, str. 41) - | solata | - domači puding (Ica, str. 51, izločite | P |
zrezki iz buče hokaido (Mateja, str. 80) - | solata | - kruh | P |
slani "mufini" (Mateja, str. 63) - | solata | - orehi | P |
(po osnovnem navodilu na škatli) - | solata | - rižev puding (Ica, str. 51; izločite | P |
podušen grah s korenčkom - | solata | - jabolčni zavitek z ovseno smetano | P |
Kosilo | Solata | z 90 g piščančjega mesa | P |
170 g na žaru popečene paprike Zelena | solata | v poljubni količini 100 g fižola | P |
ohrovt, brstični ohrovt, brokoli, grah, zelena | solata | ...).Vsaj dva do štirje obroki temno zelene | P |
Čas priprave: 5 minut. Korenčkova | solata | Za 4 osebe potrebujete: | P |
solato! Ste povsem prepričani o tem, da je | solata | absolutno zdrava hrana? Na videz nenevarna mešanica | P |
shujševalni dieti Predsodek št. 1 - pa saj je samo | solata! | Ne. | P |
Ne. Nikakor ni "samo" | solata, | sploh če vsebuje meso (piščančje, ribje), trdi | P |
ribje), trdi sir in polivko. V povprečju taka | solata | vsebuje približno 500 kalorij in ima veliko | P |
se nehajte slepiti. Predsodek št. 4 - zelena | solata | je zelena solata V resnici niso vse enake. | P |
Predsodek št. 4 - zelena solata je zelena | solata | V resnici niso vse enake. | P |
hranilnih snovi. Predsodek št. 5 - fižolova | solata | je hranljiva in zagotovi dnevno količino beljakovin | P |
se lahko zastrupite, s solato pa ne Zelena | solata | in paradižnik sta samo dva od najpogostejših | P |
veliko več hranilnih snovi kot organsko vzgojena | solata, | ki je že teden dni v vašem hladilniku.Seveda | P |
kapre, kisle kumare, bučke, jajčevci, zelena | solata, | oljčno olje, sol); brez imena (polnozrnata štručka | P |
piščančji file, paradižnikova omaka, origano, zelena | solata, | sveža kumara, olivno olje); vegi (polnozrnata | P |
skuta, vložen hren, vložena koruza, zelena | solata, | paradižnik, sol); in sendvič pečena zelenjava | P |
zelje, zelena, čebula, kumare, bučke, zelena | solata, | peteršilj, limona, kis, gorčica, rastlinske | P |
krožnik bistre zelenjavne juhe z rezanci, - | solata | iz dveh paradižnikov brez olja in s čebulo, | P |
- kozarec lahkega sadnega jogurta, - sadna | solata | iz jabolka, pomaranče, kivija, banane in ananasa | P |
priprave. - Živila jin so hladna (jajčevci, proso, | solata, | sojin sir, jabolka), mrzla (sol, paradižnik | P |
zaradi polivk, ki jih navadno prodajajo ločeno. | Solata | bo znatno bolj zdrava, če bo brez omake. Solato | P |
ter jih nosijo s seboj. Ne gre pozabiti, da je | solata | s povprečno "hitro polivko" (dressing) celo | P |
omake in sira, samo z zelenjavo (zelje, zelena | solata, | paradižnik, kumara), kar je zdrav in okusen | P |
uravnotežena in naravno pridelana prehrana (sadje, | solata, | zelenjava in polnozrnati izdelki), ki vsebuje | P |
proizvodnjo jeseni, odporna na nizke temperature. | Solata | Salakis: svetlo zeleni listi sestavljajo veliko | P |
Krhkolistna. Fulmaria: mehkolistna glavnata | solata | za pridelovanje spomladi, poleti in jeseni. | P |
skromen zelenjavni kotiček. V poletnih dneh je | solata | na mizi dvakrat na dan, drugače pa raste na | P |
začinimo s cimetom, sokom ali lupinico limone. | Solata | iz kislega zelja s pšeničnimi kalčki 300 g | P |
Kis ni potreben. | Solata | je še okusnejša, če nekaj časa stoji. Bananina | P |
namesto paradižnika uporabimo korenje. Radičeva | solata | s pirinimi kalčki glavica rdečega radiča | P |
Začinimo enako kot kuhano juho. | Solata | s kalčki graha in čičerike skodelica kalčkov | P |
zaščitnih sredstev na najmanjšo mogočo mero. | Solata, | ki jo režejo zdaj, ni bila denimo nikoli škropljena | P |
vrtovih. Med najbolj priljubljene pri nas sodi | solata, | sledi ji endivija, ki jo marsikdo zmotno prišteva | P |
motovilca in priporočila za njihovo gojenje. | Solata | Tla: humozna, srednje težka, nikakor ne kisla | P |
raztopimo v vodi in zalijemo gredico. Kolobar: | solata | je lahko na gredici vmesni posevek med cvetačo | P |
sajenja: 20‐30 cm x 20‐30 cm. Zdravilna vrednost: | solata | je bogata z minerali in vitamini.Vsebuje kalcij | P |
je največ vitaminov C, B, A in E. Rdečelistna | solata | vsebuje tudi folno kislino.Čisti kri, pospešuje | P |
Sorte: Atrakcija: mehkolistna glavnata | solata. | Za pridelovanje zgodaj spomladi ali jeseni. | P |
kraljica: najbolj znana zgodnja mehkolistna | solata. | Glavice so čvrste in dobro zaprte. | P |
Dalmatinska ledenka: udomačena poletna krhkolistna | solata. | Čvrste glavice s temno zelenimi listi in nazobčanim | P |
Brazilijanka: udomačena sorta. Krhkolistna glavnata | solata. | Poletna sorta z nazobčanim listnim robom. | P |
ledenka: slovenska poletna sorta. Krhkolistna | solata | s čvrstimi in velikimi glavicami.Listni rob | P |
cvet. Zelo okusna in priljubljena krhkolistna | solata. | Leda: slovenska sorta poletne krhkolistne solate | P |
poletno vročino. Great lakes: poletna krhkolistna | solata, | ki dobro prenaša vročino.Velike glavice z nazobčanim | P |
robom. Unicum: udomačena poletna krhkolistna | solata. | Glavice so čvrste, velike, zelo okusne. | P |
poletno vročino. Ameriška rjavka: krhkolistna | solata, | ki ne naredi glav, ampak veliko rozeto z rjavozelenimi | P |
navzgor. Lolla rosa: kakovostna krhkolistna | solata | z rdečimi, močno narezanimi listi. Oblikuje | P |
vročino. Lolla bionda: kakovostna krhkolistna | solata | z zelenimi, močno narezanimi listi.Oblikuje | P |
poletno vročino. Bistra: domača krhkolistna | solata, | ki jo sejemo ali spomladi ali jeseni. Prezimi | P |
Sejemo jo v jeseni. Nansen: mehkolistna, zimska | solata, | ki oblikuje glavice spomladi.Sejemo jo v jeseni | P |
prezimi na gredici. Vegorka: zimska, krhkolistna | solata. | Sejemo jo v jeseni. | P |
vrednost: vitaminov in mineralov vsebuje več kot | solata. | Ugodno vpliva na delovanje žolča, jeter, želodca | P |
ki nam bodo pomagali v boju z naravo. Naša | solata | in zeljna glava mogoče ne bosta tako veliki | P |
čebulnice. Čeprav bo marsikdo težko verjel, bo | solata | čisto v redu uspevala na tej poljini, pa tudi | P |
pesa, ki je sorodnica blitve). Nato košarice ( | solata, | radič, endivija, artičoka, črni koren).Potem | P |
***** Zakaj velja, da je | solata | zdrava, večinoma vedo že otroci.Najbolj tisti | P |
Zakaj? Ker nima vsaka za oko lepa | solata | v trgovini, še posebno če je pripotovala od | P |
v hidroponiki ali vodni kulturi. Je takšna | solata | bolj umetna, jo jemo tudi pri nas?»Analize ne | P |
prilagojenih avtohtonih in udomačenih sort. | Solata, | ki ne gre v cvet? Zgovorna sta podatka, da | P |
katere prednost naj bi bila, da ne gre v cvet? » | Solata | je enoletnica in vsaka gre prej ali slej v cvet | P |
paradižnikom pa bo dobro uspevala berivka ali rozetasta | solata. | Prav poseben videz da tudi visoki fižol, ki | P |
njegovem vznožju bodo dobro uspevale kapusnice, | solata | berivka, motovilec, redkvica ali rukola in šetraj | P |
dovolj kakovostnega sena, sveže hrane, kot so | solata, | trava, regrat, zelenjava, zrna žitaric in podobno | P |
tiste rastline, ki imajo veliko zelene mase: | solata, | kapusnice. Vendar pozor, preveč dušika v tleh | P |
zdrava hrana z domačega vrta, v trgovini kupljena | solata | ali jabolka, se Roman ne strinja, saj meni, | P |
Če jo uporabljamo tudi za druga kisla živila ( | solata, | kisla juha, kis, itd.), so procesi raztapljanja | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1 101 201 301 401 501 601 701 801 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |