nova beseda iz Slovenije
žlička mlete sladke paprike. Priprava: V kozici | segrejemo | olje in popečemo mleto meso, da posivi in se | P |
skuhamo riž in ga ohladimo. V manjši ponvi | segrejemo | olje in na njem popražimo nekaj česna in rožmarina | P |
skuhamo riž in ga ohladimo. V manjši ponvi | segrejemo | olje in na njem popražimo nekaj česna in rožmarina | P |
naredimo vdolbino in vanjo nadrobimo kvas. Mleko | segrejemo, | polovico ga prilijemo k moki in kvasu, da se | P |
pustimo še enkrat počivati dobrih 20 minut. Olje | segrejemo | na srednje visoko temperaturo.Z žlico oblikujemo | P |
ali lonec damo nekaj žlic olivnega olja, ga | segrejemo | in kose mesa na hitro popražimo.Dodamo nasekljano | P |
Pustimo, da se ohladi. Pečico | segrejemo | na 180 stopinj.Z maslom namastimo model za narastke | P |
narežemo na tanke rezine. Na zmernem ognju | segrejemo | veliko ponev z debelim dnom in v njej razpustimo | P |
dodamo kislo smetano, sladkor in vanilin ter | segrejemo. | Odstavimo. | P |
prekopavamo. Pri tem se običajno kar precej | segrejemo, | globlje dihamo, naš obraz pa pridobi nekaj zdrave | P |
Poberemo jih s penovko in odcedimo. V ponvi | segrejemo | maslo in med mešanjem prepražimo drobtine, da | P |
testo in ga pustimo počivati najmanj pol ure. | Segrejemo | ponev in iz testa spečemo palačinke. Serviranje | P |
nekoliko debelejše rezance. V večji ponvi | segrejemo | (lešnikovo) maslo, na katerem med mešanjem 2 | P |
Zamešamo jih v smetanovo omako in nekoliko | segrejemo, | vendar pazimo, da omaka ne zavre, saj bi se | P |
novega krompirja. Priprava: V kozici počasi | segrejemo | maslo, da se razpusti.Dodamo moko in premešamo | P |
nekoliko debelejše rezance. V večji ponvi | segrejemo | (lešnikovo) maslo, na katerem med mešanjem 2 | P |
narastke (prostornina 1 liter in pol). V ponvi | segrejemo | olje in med mešanjem prepražimo por.Odstavimo | P |
Solimo in popramo po okusu. V ponvi | segrejemo | maslo, da se speni.Dodamo vlivance in potresamo | P |
nekoliko debelejše rezance. V večji ponvi | segrejemo | (lešnikovo) maslo, na katerem med mešanjem 2 | P |
Na vrh naložimo očiščene in narezane jagode. | Segrejemo | marmelado in jo pretlačimo skozi cedilo.Z vročo | P |
s premerom približno 4 centimetre. V ponvi | segrejemo | toliko olja, da sega približno centimeter visoko | P |
prilijemo vrelo mleko, dodamo nekaj kapljic ruma in | segrejemo | do vretja.Kremo zlijemo v skledo, po njej pa | P |
vročem olju, da zlato porjavijo. V drugi ponvi | segrejemo | maslo in opražimo na kocke narezan kruh, da | P |
soljo in sveže mletim črnim poprom. V ponvi | segrejemo | olje, na njem začinjen jelenov file po vseh | P |
mešalnikom 150 g borovnic in rdeče vino. V kozici | segrejemo | sladkor v prahu, da karamelizira.Mešati začnemo | P |
pustimo počivati 15 minut. V teflonski ponvi | segrejemo | malo olja.Z žlico zajemamo testo in položimo | P |
soljo in sveže mletim črnim poprom. V ponvi | segrejemo | olje, na njem začinjen jelenov file po vseh | P |
spiralnem traku, po možnosti v enem kosu. V kozici | segrejemo | maslo in na šibkem ognju prepražimo čebulo, | P |
drobno sesekljamo. V široki kozici razpustimo in | segrejemo | 2 žlici masla in olivno olje.Maščoba ne sme | P |
zelenjavo očistimo in zrežemo na kocke. V kozici | segrejemo | olivno olje, na katerem nakockano zelenjavo | P |
Zeleni del pora narežemo na rezance. V ponvi | segrejemo | maslo, na katerem porove rezance prepražimo | P |
pramene in natremo z jedilnim škrobom. V voku | segrejemo | 2 žlici olja in na hitro popečemo meso, da porjavi | P |
pora narežemo na 1 cm široke koščke. V voku | segrejemo | preostalo olje ter prepražimo čebulo in por | P |
pramene in natremo z jedilnim škrobom. V voku | segrejemo | 2 žlici olja in na hitro popečemo meso, da porjavi | P |
pora narežemo na 1 cm široke koščke. V voku | segrejemo | preostalo olje ter prepražimo čebulo in por | P |
prej umili z mrzlo vodo, nalijemo mleko in to | segrejemo | ter malo pred vretjem odstavimo z ognja.Vmešamo | P |
posodi, ki smo jo umili z mrzlo vodo, na ognju | segrejemo | mleko, vendar ga odstavimo, še preden zavre | P |
umijemo, očistimo in narežemo na rezine. Na žaru | segrejemo | olje in nato na njem popečemo zelenjavo.Čez | P |
ali olivno olje. Pol kilograma svinjske masti | segrejemo | in dodamo 200 gramov ognjičevih cvetov.Zmes | P |
stati 24 ur. Naslednji dan pripravek počasi | segrejemo | in vmes ves čas mešamo.Precedimo in vlijemo | P |
pol ure počivati, nato zlijemo olje v ponev, | segrejemo, | ga odlijemo v skodelico, v vročo ponev pa zlijemo | P |
na kose, ki ne smejo biti premajhni. Na žaru | segrejemo | sončnično olje, nanj nato stresemo gobe in jih | P |
piščančjega mesa in kose zelenjave. Na žaru | segrejemo | sončnično olje in nanj položimo že pripravljena | P |
S tem nadevamo lignje. Nato | segrejemo | žar in ga premažemo z oljčnim oljem.Lignje na | P |
začinimo z mleto sladko papriko. V veliki ponvi | segrejemo | 3 žlice olja.Zarebrnice opečemo z obeh strani | P |
Meso narežemo na 1 cm velike kocke. V kozici | segrejemo | 3 žlice olja in popečemo koščke mesa z vseh | P |
juho pristavimo, da zavre. V široki kozici | segrejemo | olje in med mešanjem pražimo čebulo, da postekleni | P |
Por podolžno prerežemo. | Segrejemo | žličko olja in na njem popražimo čebulo in česen | P |
papriko, začinimo in dušimo 8 minut. Posebej | segrejemo | žličko olja in v njem 6 minut pražimo meso, | P |
Piščančji file narežemo, solimo in popramo. V ponvi | segrejemo | žličko olja, v njem pečemo fileje 8 minut, nato | P |
v ponvi za žar na malo olja. Preostalo olje | segrejemo | v drugi ponvi in na njem 2 minuti pražimo gobe | P |
gobe. Dodamo timijan in kuhan brokoli, na hitro | segrejemo. | Solimo in popramo. | P |
sladkorni grah narežemo na rezine. V ponvi | segrejemo | olje in na njem 4 minute pražimo kozice.Solimo | P |
del pora narežemo za kolobarje. Preostalo olje | segrejemo | in na njem pražimo por.Dodamo paradižnik, lovorov | P |
kocke, por narežemo na tanke obročke. V ponvi | segrejemo | olje in na njem meso 10 minut pražimo.Shranimo | P |
naj bodo enakomerno debele. V večji ponvi | segrejemo | nekaj žlic olja.Na njem popečemo koščke testa | P |
drobno sesekljanih mešanih zelišč V posodi | segrejemo | olivno olje in na njem 6 minut počasi pražimo | P |
Paradižnike narežemo na večje kocke. V posodi | segrejemo | 1 žličko olja in na njem popražimo čebulo in | P |
odstranimo semena in na drobno nakockamo. V posodi | segrejemo | olje in na njem prepražimo čebulo, ingver in | P |
in korenje narežemo na drobne kocke. V loncu | segrejemo | olje in na njem prepražimo čebulo in korenje | P |
Sir na drobno naribamo. V loncu | segrejemo | olje in na njem popražimo bučke, por in česen | P |
tanke trakove, tofu narežemo na rezine. V ponvi | segrejemo | olje in tofu na njem zlato rjavo popečemo.Vzamemo | P |
Priprava: Por narežemo na tanke obročke. V loncu | segrejemo | olje in na njem prepražimo por.Dodamo moko in | P |
čebulo in jo na drobno sesekljamo. V kozici | segrejemo | preostanek olja in prepražimo sesekljano čebulo | P |
paradižnike odcedimo in sesekljamo. V kozici | segrejemo | preostalo olje in na hitro popražimo čebulo | P |
Solimo in začinimo s kajenskim poprom. V ponvi | segrejemo | preostalo olje. Zrezke pečemo na olju z vsake | P |
čebuli očistimo in narežemo na obročke. V kozici | segrejemo | maslo in popražimo čebulo, da postekleni.Dodamo | P |
Gladko razžvrkljamo jajca in parmezan. V ponvi | segrejemo | maslo in olje.Koščke piščanca pomokamo, povlečemo | P |
in korenček olupimo in sesekljamo. V kozici | segrejemo | maslo ter med mešanjem prepražimo narezano zelenjavo | P |
moki in položimo na desko, da počaka. V ponvi | segrejemo | olje in pečemo zrezke po porcijah z vsake strani | P |
v kozarce za vlaganje, ki jih po želji prej | segrejemo | v štedilniku, in zapremo. Recept nam je poslala | P |
narežemo na nekoliko debelejše lističe. V ponvi | segrejemo | žlico olivnega olja in maslo; na maščobi prepražimo | P |
pokriti posodi od 10 do 15 minut. V široki ponvi | segrejemo | preostalo maslo (100 g) in med mešanjem popražimo | P |
strok, peteršilj, zeleno in luštrek. V kozici | segrejemo | maslo (ali mešanico 1 žlice olja in 1 žlice | P |
stiskalnico, da dobimo krompirjevo kašo. Olivno olje | segrejemo, | a ne preveč.Skupaj z maslom ga z vilicami rahlo | P |
prahu * 50 g jedilne čokolade. Priprava: Pečico | segrejemo | na 175 stopinj.Dno tortnega modela (premer 26 | P |
listasto narezanih mandljev. Priprava: Pečico | segrejemo | na 200 stopinj.Namastimo tortni model s premerom | P |
tako da sega ob robovih 2 cm visoko. Pečico | segrejemo | na 200 stopinj.Jajci penasto umešamo s sladkorjem | P |
Pogačo pečemo pri 200 stopinjah 15 minut. | Segrejemo | marelično marmelado in jo pretlačimo skozi cedilo | P |
Sadni kaši dodamo sladkor, dobro premešamo in | segrejemo | do vretja. Vre naj štiri minute, ves čas mešamo | P |
kolesca, paradižnik na majhne kocke. V ponvi | segrejemo | pet žlic olja in na njem najprej popražimo meso | P |
brisačo in zložimo na naoljen pekač. Pečico | segrejemo | na 250 stopinj.Bučne rezine pokapljamo s stopljenim | P |
s stebel. V večji ponvi, še bolje pa v voku, | segrejemo | olje in popečemo najprej piščančje meso, da | P |
še boljša pa je seveda domača goveja juha ‐ | segrejemo, | da skoraj zavre.V široki ponvi razgrejemo maslo | P |
žlička masla * 2 žlički moke. Priprava: Pečico | segrejemo | na 150 stopinj.Svinjski file oplaknemo, osušimo | P |
cm debele rezine, solimo in popramo. V ponvi | segrejemo | olje in maslo.Na maščobi zapečemo rezine fileja | P |
postavimo za 30 minut v zamrzovalnik. Pečico | segrejemo | na 180 stopinj.Češnje napol odtalimo (če uporabimo | P |
Priprava: preden se lotimo priprave, pečico | segrejemo | na 225 stopinj Celzija.Nato kakije umijemo z | P |
Česen olupimo in stremo. V posodi | segrejemo | olivno olje, na njem med mešanjem tri minute | P |
Takoj jih pokapljamo z limono. V ponvi | segrejemo | 3 žlice olja in na srednje močnem ognju pražimo | P |
Čebulo na drobno sesekljamo. Žličko olja | segrejemo, | dodamo zelje in čebulo ter dušimo.Zalijemo s | P |
skodelic damo po 3 kocke sladkorja. V zajemalki | segrejemo | vinjak, z njim prelijemo sladkor in takoj prižgemo | P |
lisičke pa natrgamo na manjše kosce. V ponvici | segrejemo | preostalo maslo, na njem gobe na hitro prepražimo | P |
timijanom: oba sira na grobo naribamo. V ponvi | segrejemo | olivno olje in olupljen česen.Dodamo nastrgan | P |
preostale kuhane cvetke brokolija. Juho še nekoliko | segrejemo, | ne dopustimo pa, da bi spet zavrela.Ko jo ponudimo | P |
jih ni treba prej skuhati. Priprava: Pečico | segrejemo | na 175 stopinj.Čebulo in česen olupimo ter na | P |
mrzlo vodo in pustimo, da se odteče. V kozici | segrejemo | olje ter na šibkem ognju steklasto prepražimo | P |
olupimo, očistimo semenja in sesekljamo. V kozici | segrejemo | polovico olja.Počasi pražimo čebulo, da postekleni | P |
kuhamo omako še od 5 do 10 minut. V drugi kozici | segrejemo | preostalo olje in pražimo česen na šibkem ognju | P |
trgovinah za čebelarje, v posodi na zmernem ognju | segrejemo | na šestdeset stopinj Celzija, nato ga vlijemo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |