nova beseda iz Slovenije
odstotka takih, ki po lastni oceni znajo speči | potico | (19 odstotkov moških in 75,6 odstotka žensk | P |
ponesrečila. Večina, 74,8 odstotka vprašanih, si | potico | privošči občasno, navadno ob praznikih, 18,3 | P |
odstotkov vprašanih je med najljubše uvrstilo | potico, | nadevano z orehi, pehtranovo, ki je zasedla | P |
prepričali, da se odločite še za hroštole ali | potico. | Najbolj značilne so za Kras. | P |
svinjino, krompir, mlince, endivijo s krompirjem, | potico. | ..Kranjci in Štajerci jedo veliko mesa. | P |
dajeta mesu. Pri preprostih jedeh, vključno s | potico, | ki jo bosta za božič ponudila gostom, pomaga | P |
obiska vesele, pogostile pa so nas ‐ tudi s | potico! | Potujoči hotel na Nilu. | P |
apokrifnih. Toda v to testo so kot rozine v | potico | vložene natančne napovedi znanstvenih odkritij | P |
so protestirali za kruh, svetovala, naj jedo | potico. | In bila ob glavo. | P |
mimogrede navrgla: “Če nimajo kruha, naj jedo | potico! | ” “Ob bleščeči pomladno-poletni kolekciji za | P |
bi bili zadovoljni s kruhom, če imamo lahko | potico. | Lahko dobimo potico, ne bomo pa se znebili ideje | P |
kruhom, če imamo lahko potico. Lahko dobimo | potico, | ne bomo pa se znebili ideje o boljšem; ta nas | P |
vina, zelo dobro oljčno olje, specifične sire, | potico | in gibanico, štruklje in žlikrofe, kraški pršut | P |
svetu. Tistem, ki prisega na pisanice, šunko in | potico, | same kalorične dobrote, pred katerimi se je | P |
Ziljska dolina Čas za čisavo župo in rozinovo | potico | Mladenič na neosedlanem konju se v diru bliža | P |
Gospodinja prinese redko smetanasto juho in rozinovo | potico. | Tukaj čisavo župo pripravijo malo drugače: v | P |
slovenski skupnosti: »Raje se naučiva, kako speči | potico, | kot da bi pogrevala stare zdrahe.« Vsak za | P |
slovenski kulturni trk Medtem ko jemo orehovo | potico | ‐ za Randyja jo je spekla mama gospoda Jožeta | P |
pomote: Blejci imajo kremno rezino, Gorjanci | potico; | Bled meri 58 kvadratnih kilometrov, Gorje 118 | P |
mora zavreti. Še čudno, da jim ni priporočila | potico, | se glasijo številni spletni komentarji, mogoče | P |
drugih pijač, seveda), jedlo se je golaž in | potico, | skupini Same babe in Taklemamo sta iz svojega | P |
naše družine pa in blagoslovijo pirhe, šunko, | potico | ‐ vse to imamo vedno.Pri mojih letih prenajedanje | P |
grelnikih s kuhanim vinom v roki, mesenjem testa za | potico, | pisanjem voščilnic, okraševanjem iglavcev in | P |
gradu Štanjel (na posnetku) okusil (še toplo!) | potico | s kraškim šetrajem, je bil navdušen.Sicer pa | P |
krvavicami in bujto repo, bograč, dödöle, posolanko ( | potico) | in prekmursko gibanico.Vina, ki jih neguje gospodar | P |
žameten, in zelo rad je pel. Vsakdo je dobil | potico, | steklenico vina in še kakšno darilo, blago za | P |
je revežem, lačnim kruha, svetovala, naj jedo | potico. | « Z anekdoto je to potrdil tudi psiholog dr | P |
tiste pa so bile ...« Čim spečeš piškote, pecivo, | potico, | kar koli, kar vsebuje moko, in zmagoslavno postaviš | P |
smo ga otroci v silnem navdušenju prevrnili.« | Potico | peče mami Lidija.»Pred zadnjo adventno nedeljo | P |
Sladica bo postrežena ob kavi. Gostje bodo okušali | potico | in flancate v miniaturni izvedbi, priložili | P |
se, da smo včasih tja hodili na sprehod in na | potico. | Poskušala sem se spomniti tudi, kako daleč je | P |
po domačnosti Ste že okrasili dom in spekli | potico, | s katero boste razvajali najbližje? Kaj pa praznični | P |
Priprava: Najprej pripravimo kvašeno testo kot za | potico. | V presejano moko vlijemo kvas, ki smo ga raztopili | P |
učinkovitejša. Za veliko noč damo delavcem | potico | in šunko, pripravljamo srečanja zaposlenih in | P |
lahko izbirali pomarančni narastek, orehovo | potico, | brdske pralineje, orehovo rulado s kislo smetano | P |
Gospodinja je vanj položila najprej orehovo | potico | iz krušne peči.Če so šunko pripravljali v soboto | P |
jemo. Šunko, pirhe, hren, ki gre v nos, orehovo | potico. | Tako, v kateri je več orehov kot testa. | P |
svinjskega korenja in fižola, ali kozjansko kruhovo | potico, | pripravljeno iz kruha, mleka in pregrete smetane | P |
svinjskega korenja in fižola, in za kozjansko kruhovo | potico. | »Pripravili so jo dan po poroki, iz belega kruha | P |
opisa je razvidno, da so takrat pripravljali | potico | na način gubance, brez pekača s središčnim stožičastim | P |
Yorku. Avtorica navaja recept za pehtranovo | potico | in pove, da ji ga je posredovala njena jugoslovanska | P |
zasledimo vprašanje, ali znajo speči orehovo | potico. | Orehova potica je postala nekakšen simbol za | P |
mast. Ob pustu iz njih pripravijo nadev za | potico | ocvirkovko (tudi špehovka), ki je najokusnejša | P |
je nekaj podobnega, kot če sestavine npr. za | potico | damo v mešalnik, naredimo iz tega gostljato | P |
naredimo iz tega gostljato jed in jo ponudimo kot | potico. | Seveda je to lahko le nekaj drugega, ne pa potica | P |
odgrne prtiček in rahlo potipa nabuhlo testo za | potico. | »Za otroke bo orehova, za odrasle pa ocvirkovka | P |
obliko. Za piko na i pa je priporočila potratno | potico | in domač jagodni sladoled. Jedi, zbrane v knjigi | P |
izbiro tudi različice, na primer za orehovo | potico | ali gubanco dva, za krofe trije, za različne | P |
miss 2007? »Če mi boste poslali dovolj veliko | potico, | bom nahranila vse moje oboževalce.« - Jih imate | P |
plače!« pojasnjuje Herminca in veselo grizlja | potico. | Zalije jo z vinčkom. | P |
prst debelo« in posujemo z namočenimi rozinami. | Potico | skrbno zvijemo in položimo na pomaščen model | P |
peko jo še namažemo s stepenim jajcem in oljem. | Potico | pečemo približno uro pri temperaturi od 180 | P |
mperaturi od 180 do 220 stopinj. Priprava nadeva za | potico | se začne že v trgovini, s skrbnim izborom sestavin | P |
z otroškim veseljem. Presenečenje z domačo | potico, | okusno salamo in rdečim vinom nam je pripravila | P |
kuhinj naših babic, od latvic do pekačev za | potico, | je razdeljena na njeno in njegovo polovico. | P |
je med petimi gospodinjami spekla najboljšo | potico | Marija Kustec iz Dolnje Bistrice Društvo za | P |
pa so se potegovali tudi za najboljšo božično | potico. | Prijavilo se je pet gospodinj, ki so morale upoštevat | P |
orehovega in orehovega s suhim sadjem. Najboljšo | potico | je pripravila Marija Kustec iz Dolnje Bistrice | P |
praznika salam, je Madžarom ponudil tudi slovensko | potico. | Razglasitev najboljših klobas, med katerimi | P |
treme prvič ponudili sveže, zelo okusno pecivo, | potico | in pletenke iz različnih mok z zelišči.(Foto | P |
obkroži kraj. Domačini se mu oddolžijo s kakšno | potico, | v mrzlih zimskih dneh pa s šilcem žganja.(F | P |
Ta je tudi pekla. Ima en poseben recept za | potico, | orehovo in mandljevo, tako, da se ti kar stopi | P |
posteljo. »Jutri popoldne pridi k meni na kakav in | potico, | « je rekla babi, ki je v tistem stopila skozi | P |
tudi Vili. Smo dobili šnops (jaz malinovec) in | potico. | »No, Jumbo, a boš pokazal, če si res kmečki sin | P |
čeprav nisem nič delala. Jodo in ocvirkovco, eno | potico | s suhim mesom.Ful dobro. | P |
in z žepkom, svinjino ter pražen krompir in | potico, | oboje prav tako z žepkom.Jernej Ščuka z gradu | P |
kot so tedaj, tudi njihovo paradno pehtranovo | potico, | pravi in doda, da so jih malce posodobili, saj | P |
priznanja) pridno pripravlja testo za orehovo | potico: | na moko je stresel jajca, maslo, rum, sol, sladkor | P |
Damjaničeva je izdala skrivnost: večkrat ko | potico | zvijemo, boljša je! Potico položimo v pomaščen | P |
skrivnost: večkrat ko potico zvijemo, boljša je! | Potico | položimo v pomaščen pekač, jo povrhu premažemo | P |
so spoznavali lokalno kulinariko, sami spekli | potico | in v prostem času malo drugače spoznavali Slovenijo | P |
Bizeljska potica | Potico | delamo iz kvašenega testa, mlačnega mleka, sladkorja | P |
potresen model. Znova pustimo vzhajati, nato | potico | namažemo z mlekom in pečemo v precej topli pečici | P |
prost dan, sem iskreno vesel, da je tako. Tudi | potico | za praznično mizo v studiu že pečejo,« je pred | P |
Za novo leto sva s Tomažem spekla vsak svojo | potico, | Tomaž čokoladno, jaz pa kokosovo.Moja je bila | P |
Slovakinja, ki se je naučila peči slovensko | potico, | bo spekla orehovo in pa domač kruh, druga sestra | P |
OGNJIŠČNA POTICA Kvašeno testo za | potico, | kruh ali pico Nadev: | P |
zvitek in tega položimo v pomaščen model za peko. | Potico | pred peko večkrat prebodemo s tanjšo iglo in | P |
je, da jo pri tem pokrijemo z bombažno krpo. | Potico | damo peči v že ogreto pečico, najprej na 220 | P |
temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj Celzija in | potico | pečemo še pol ure do eno uro.Pečeno potico namažemo | P |
potico pečemo še pol ure do eno uro. Pečeno | potico | namažemo z maslom in v modelu pustimo še toliko | P |
gastronomskega popotovanja Uživajmo brez meja. | Potico | peče že okoli štirideset let, največkrat za | P |
mesnih rulad in prikuh. Ker pa takšno mlinčevo | potico, | kakršno peče Francka, pečejo samo v tem delu | P |
Kroglice iz potice Presušeno | potico | navlažimo z mešanico sadnega soka in ruma, dodamo | P |
pehtranom, narezanim na drobno, in zvijemo. | Potico | položimo v dobro namazan pekač in pustimo, da | P |
skuhali še posebej dober golaž in spekli izvrstno | potico) | do miniaturne grmade iz sveže praproti nekaj | P |
je hahljal predsedniški kandidat. Pehtranovo | potico | pa. Tudi kravji zvonec, seveda. | P |
je zaradi svoje živahnosti sedel na vzhajano | potico | stare mame.Bilo je kup hudih besed, nekateri | P |
ker bi jim zaradi lumparij bilo krivično dati | potico. | V resnici že dolgo ne dobijo samo vode in kruha | P |
sprejemu so povabljenci dobili suhe žemlje, | potico | in vino.Radijci so si nekaj dni pozneje v Unionu | P |
Imeli smo golaž, klobase z zeljem, frtaljo, | potico. | Zdaj pa ne smemo več, ker gre za predelavo. | P |
burek v spletni ediciji časopisa spremenili v | potico. | Zanimivo predstavitev Slovenije pa so v prvih | P |
vegetarijansko polnjeno papriko, pehtranovo | potico, | skutne štruklje.Za vegetarijance so v Najdihojci | P |
bližine, ki ubija, časa, ki teče (in matere, ki | potico | peče), nevarnosti, da zgniješ kot složno zanemarjena | P |
uslužni ljudje, ki so ponosni na svoje avbe in | potico. | Zato bo treba pljuniti v roke in podržati ogledalo | P |
lepe, domovine na sončni strani Alp, kjer jemo | potico | in imamo kozolce in tudi malo večjo bano morja | P |
lepe, domovine na sončni strani Alp, kjer jemo | potico | in imamo kozolce in tudi malo večjo bano morja | P |
prav njihove jedi. Prodajali so namreč makovo | potico | in kremšnite. Kako je pri pripravi jedi prišlo | P |
slovenski jedi najprej pripraviti rozinovo in makovo | potico. | Rekla sem, da to odpade, mi je pozneje povedala | P |
Slovenijo, potem bi bilo bolje izbrati pehtranovo | potico | in gibanico.Gibanico so obiskovalci menda razgrabil | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |