nova beseda iz Slovenije

polento (201-257)


malico pojemo s kosom dobrega kruha ali pa tudi s      polento.      *****   P
olje. Priprava: Posebej skuhamo grah*, nato še      polento.     Še vroči polenti primešamo grah, na kocke narezan  P
pa jelenov file s teranovo omako s sadjem ter      polento,      obogateno z domačo salamo in panceto; za sladico  P
sladimo kompote, piškote, žitne kosmiče in kaše,      polento      in, kakopak, čokolado KREPČILNE ROZINE   P
dödöli, poširan smuč na kopričevi omaki s koruzno      polento,      bograč golaž v kotličku, prekmurska šunka z  P
repki jadranskih škampov v rdeči buzari in mehko      polento,      filejem kovača na žaru s popečeno zelenjavo  P
polentarski vikend ostal brez zmagovalca ‒ Kuhali so      polento      z golažem, pršutom, polenovko in kraljico med  P
med primorskimi polentami, belo krompirjevo      polento      s pršutom Polenta je bila nekoč v primorskih  P
kar tradicionalni poletni krajevni praznik s      polento      v glavni vlogi. V Ozeljanu so imeli polentarsko  P
praznične nedelje, v katerem so se za najboljšo      polento      poleg domačih kuharskih mojstrov dajale še kuharske  P
turističnega društva Vitovlje, ki so zmagale s koruzno      polento      s polenovko in so bile verjetno res na dobri  P
uživali ob pijanem Istrijanu ali figovi piti. S      polento      z jurčki ter popečenimi kruhki s tartufovim  P
očistili, nato v mlinu zmleli ter dobili moko za      polento      in kopico drugih dobrot, ki so jih ženske spekle  P
običajnega krompirja omislil belo ali koruzno      polento,      obogateno z drobci pršuta in ocvirkov, kar se  P
omislila še črno redkev v solati in popečeno      polento,      premazano z baziliko, ki ji je dodala še malo  P
okrasimo s peteršiljem in olivami ter postrežemo s      polento.      *****   P
z ajdovimi žganci, golaž in vampi s popečeno      polento,      ajdovi in sirovi štruklji, pečenke, krače, jota  P
katerem so drvarji v visečem kotliču kuhali      polento.     « Prav vse skrivnosti klavžarstva pa še do danes  P
posolite in popoprajte ter postrezite z domačo      polento.      (Stari mestni recept iz Dubrovnika)   P
ploščo Krnica, ki vsebuje popražena (ločeno)      polento      in krompir, majhno klobaso, kos svinjskega rebra  P
pridobivamo na primer moko, škrob in zdrob za      polento,      ter sladko oziroma zelenjavno koruzo, ki se  P
jurčke, ovite v trtin list, košarico lisičk in      polento      s štorovkami. Iz kleti pa je prišla buteljka  P
široke rezance. - Testenine lahko zamenjamo s      polento     .Na ta način bo pijani zajec deloval še bolj  P
čebulo, 10 dag gorgonzole, olje in začimbe.      Polento      skuhamo po navodilih, čebulo zrežemo na tanke  P
žalost čedalje bolj tone v pozabo). Na kremasto      polento      je položil omako iz svežih artičok in suhih  P
bila iz rezine štrukeljca, nadevanega z mazavo      polento      in rožiči.Štrukeljček je ležal na cimetovi kremi  P
na Poljskem, ali čudovito biološko pridelano      polento,      ki jo je našel pri mladem prodajalcu v Piemontu  P
pokrajine, sta za osnovo svojih receptov vzela repo,      polento,      testenine, sardele in obilico dišavnic in vrtnin  P
(za štiri osebe) Sestavine za      polento:      300 g svežega sira montasio, narezanega na  P
150 g oljčnega olja. Pripravimo belo mehko      polento.     Modelčke namažemo z maslom in jih do treh četrtin  P
z maslom in jih do treh četrtin napolnimo s      polento,      na sredino položimo košček sira montasio in  P
montasio in nato v modelčke do vrha nalijemo      polento.     Hranimo na toplem.   P
popopramo in kuhamo do mehkega. Serviranje:      polento      iz modelčka zvrnemo na sredino krožnika, jo  P
ure. Ponudimo s pečenim krompirjem, popečeno      polento,      pirejem in podobnim. Bučke s paradižnikom  P
Ko tekočina zavre, vsujemo vanjo zdrob za      polento      in ga gladko razmešamo.Kuhamo po navodilu z  P
Kuhamo po navodilu z vrečke.      Polento      solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom  P
primešamo sesekljane žajbljeve liste. Ponudimo s      polento.      Nasvet: Svinjske zarebrnice s paradižniki  P
zaseka      Polento      skuhamo.Na zaseki prepražimo čebulo, da rahlo  P
prepražimo čebulo, da rahlo zarumeni. Zmešamo      polento      in skuto, zabelimo z zaseko in prepraženo čebulo  P
imenitna, če popečeno rezino kruha zamenjamo s      polento     .Skuhamo jo v slani vodi in preložimo v posodo  P
višjim robom. Tako lahko čvrsto in ohlajeno      polento      režemo na rezine.Enako kot kruh jih lahko popečemo  P
par hrenovk, žlico masla, olje in začimbe.      Polento      zrežemo na 2 cm debele pravokotnike.V ponvi  P
V ponvi stopimo maslo, razvrstimo po njej      polento      in jo na najmanjšem ognju bolj pogrevamo kot  P
ter pečemo tako dolgo, da tudi ta zarumeni.      Polento      razdelimo po krožnikih, nanjo naložimo papriko  P
dobrih dvajset minut. Ponudimo s kruhom ali      polento.      Nadevani jajčevci   P
mlete kumine (ali sesekljano poprovo meto).      Polento      skuhamo po navodilu z embalaže, odstavljeni  P
dstavljeni pa primešamo preostalo olivno olje. Kuhano      polento      lahko tudi ohladimo in narežemo na rezine ter  P
žaru. V segrete krožnike razdelimo kuhano      polento.     Nanjo položimo prepražene jurčke, na vse skupaj  P
predjed. Nasvet: Če imamo čas in voljo, koruzno      polento      pripravimo po starem.Vodo pristavimo in zavremo  P
vmešamo koruzni zdrob. Temperaturo znižamo,      polento      pa med pogostim (še bolje nenehnim) mešanjem  P
koristno je svežo, neprekuhano sirotko uživati s      polento,      proseno ali ajdovo kašo in kosmiči.Če jo primešamo  P
nadomestiti s hranljivimi jedmi iz žit, denimo s      polento,      pšeničnim zdrobom, ješprenjem in podobno?Že  P
mesu. Kuhamo še deset minut, nato ponudimo s      polento      ali kuhanim krompirjem.Vegetarijanci si pripravijo  P
krvi, ki jo bo uporabila za krvavice in krvavo      polento.     Na kmetih ne gre nič v smeti.   P
čedalje bolj vdano v usodo na veliko mlatiti      polento,      proseno kašo, čičeriko, lečo in tofu.Bitje,  P
tradicije. Medtem ko so veljaku pripravljali gozdno      polento      z ocvirki, se je procesija spustila še v pritlično  P
Jugoslaviji vladali revščina in lakota, saj so celo      polento      poimenovali Titova torta, je življenje v STO  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA