nova beseda iz Slovenije
malico pojemo s kosom dobrega kruha ali pa tudi s | polento. | ***** | P |
olje. Priprava: Posebej skuhamo grah*, nato še | polento. | Še vroči polenti primešamo grah, na kocke narezan | P |
pa jelenov file s teranovo omako s sadjem ter | polento, | obogateno z domačo salamo in panceto; za sladico | P |
sladimo kompote, piškote, žitne kosmiče in kaše, | polento | in, kakopak, čokolado KREPČILNE ROZINE | P |
dödöli, poširan smuč na kopričevi omaki s koruzno | polento, | bograč golaž v kotličku, prekmurska šunka z | P |
repki jadranskih škampov v rdeči buzari in mehko | polento, | filejem kovača na žaru s popečeno zelenjavo | P |
polentarski vikend ostal brez zmagovalca ‒ Kuhali so | polento | z golažem, pršutom, polenovko in kraljico med | P |
med primorskimi polentami, belo krompirjevo | polento | s pršutom Polenta je bila nekoč v primorskih | P |
kar tradicionalni poletni krajevni praznik s | polento | v glavni vlogi. V Ozeljanu so imeli polentarsko | P |
praznične nedelje, v katerem so se za najboljšo | polento | poleg domačih kuharskih mojstrov dajale še kuharske | P |
turističnega društva Vitovlje, ki so zmagale s koruzno | polento | s polenovko in so bile verjetno res na dobri | P |
uživali ob pijanem Istrijanu ali figovi piti. S | polento | z jurčki ter popečenimi kruhki s tartufovim | P |
očistili, nato v mlinu zmleli ter dobili moko za | polento | in kopico drugih dobrot, ki so jih ženske spekle | P |
običajnega krompirja omislil belo ali koruzno | polento, | obogateno z drobci pršuta in ocvirkov, kar se | P |
omislila še črno redkev v solati in popečeno | polento, | premazano z baziliko, ki ji je dodala še malo | P |
okrasimo s peteršiljem in olivami ter postrežemo s | polento. | ***** | P |
z ajdovimi žganci, golaž in vampi s popečeno | polento, | ajdovi in sirovi štruklji, pečenke, krače, jota | P |
katerem so drvarji v visečem kotliču kuhali | polento. | « Prav vse skrivnosti klavžarstva pa še do danes | P |
posolite in popoprajte ter postrezite z domačo | polento. | (Stari mestni recept iz Dubrovnika) | P |
ploščo Krnica, ki vsebuje popražena (ločeno) | polento | in krompir, majhno klobaso, kos svinjskega rebra | P |
pridobivamo na primer moko, škrob in zdrob za | polento, | ter sladko oziroma zelenjavno koruzo, ki se | P |
jurčke, ovite v trtin list, košarico lisičk in | polento | s štorovkami. Iz kleti pa je prišla buteljka | P |
široke rezance. - Testenine lahko zamenjamo s | polento | .Na ta način bo pijani zajec deloval še bolj | P |
čebulo, 10 dag gorgonzole, olje in začimbe. | Polento | skuhamo po navodilih, čebulo zrežemo na tanke | P |
žalost čedalje bolj tone v pozabo). Na kremasto | polento | je položil omako iz svežih artičok in suhih | P |
bila iz rezine štrukeljca, nadevanega z mazavo | polento | in rožiči.Štrukeljček je ležal na cimetovi kremi | P |
na Poljskem, ali čudovito biološko pridelano | polento, | ki jo je našel pri mladem prodajalcu v Piemontu | P |
pokrajine, sta za osnovo svojih receptov vzela repo, | polento, | testenine, sardele in obilico dišavnic in vrtnin | P |
(za štiri osebe) Sestavine za | polento: | 300 g svežega sira montasio, narezanega na | P |
150 g oljčnega olja. Pripravimo belo mehko | polento. | Modelčke namažemo z maslom in jih do treh četrtin | P |
z maslom in jih do treh četrtin napolnimo s | polento, | na sredino položimo košček sira montasio in | P |
montasio in nato v modelčke do vrha nalijemo | polento. | Hranimo na toplem. | P |
popopramo in kuhamo do mehkega. Serviranje: | polento | iz modelčka zvrnemo na sredino krožnika, jo | P |
ure. Ponudimo s pečenim krompirjem, popečeno | polento, | pirejem in podobnim. Bučke s paradižnikom | P |
Ko tekočina zavre, vsujemo vanjo zdrob za | polento | in ga gladko razmešamo.Kuhamo po navodilu z | P |
Kuhamo po navodilu z vrečke. | Polento | solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom | P |
primešamo sesekljane žajbljeve liste. Ponudimo s | polento. | Nasvet: Svinjske zarebrnice s paradižniki | P |
zaseka | Polento | skuhamo.Na zaseki prepražimo čebulo, da rahlo | P |
prepražimo čebulo, da rahlo zarumeni. Zmešamo | polento | in skuto, zabelimo z zaseko in prepraženo čebulo | P |
imenitna, če popečeno rezino kruha zamenjamo s | polento | .Skuhamo jo v slani vodi in preložimo v posodo | P |
višjim robom. Tako lahko čvrsto in ohlajeno | polento | režemo na rezine.Enako kot kruh jih lahko popečemo | P |
par hrenovk, žlico masla, olje in začimbe. | Polento | zrežemo na 2 cm debele pravokotnike.V ponvi | P |
V ponvi stopimo maslo, razvrstimo po njej | polento | in jo na najmanjšem ognju bolj pogrevamo kot | P |
ter pečemo tako dolgo, da tudi ta zarumeni. | Polento | razdelimo po krožnikih, nanjo naložimo papriko | P |
dobrih dvajset minut. Ponudimo s kruhom ali | polento. | Nadevani jajčevci | P |
mlete kumine (ali sesekljano poprovo meto). | Polento | skuhamo po navodilu z embalaže, odstavljeni | P |
dstavljeni pa primešamo preostalo olivno olje. Kuhano | polento | lahko tudi ohladimo in narežemo na rezine ter | P |
žaru. V segrete krožnike razdelimo kuhano | polento. | Nanjo položimo prepražene jurčke, na vse skupaj | P |
predjed. Nasvet: Če imamo čas in voljo, koruzno | polento | pripravimo po starem.Vodo pristavimo in zavremo | P |
vmešamo koruzni zdrob. Temperaturo znižamo, | polento | pa med pogostim (še bolje nenehnim) mešanjem | P |
koristno je svežo, neprekuhano sirotko uživati s | polento, | proseno ali ajdovo kašo in kosmiči.Če jo primešamo | P |
nadomestiti s hranljivimi jedmi iz žit, denimo s | polento, | pšeničnim zdrobom, ješprenjem in podobno?Že | P |
mesu. Kuhamo še deset minut, nato ponudimo s | polento | ali kuhanim krompirjem.Vegetarijanci si pripravijo | P |
krvi, ki jo bo uporabila za krvavice in krvavo | polento. | Na kmetih ne gre nič v smeti. | P |
čedalje bolj vdano v usodo na veliko mlatiti | polento, | proseno kašo, čičeriko, lečo in tofu.Bitje, | P |
tradicije. Medtem ko so veljaku pripravljali gozdno | polento | z ocvirki, se je procesija spustila še v pritlično | P |
Jugoslaviji vladali revščina in lakota, saj so celo | polento | poimenovali Titova torta, je življenje v STO | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |