nova beseda iz Slovenije

pšenico (772-871)


Poje približno 30 litrov hrane na dan: oves,      pšenico,      ječmen, koruzo, zvečer pa sadne jogurte in čokolešnik  P
strani naredimo nekaj lukenj, damo nakaljeno      pšenico.     Lončke redno odstranjujemo in uničujemo.  P
pšenička, kaljeno žito in večno življenje.      Pšenico      sejemo na god sv. Barbare, to je 4. decembra  P
mešanico s kardijem, ovsom, sončničnimi semeni,      pšenico,      prosom.Vinko jim daje tudi veliko sadja, zelenjave  P
pozneje pa so domačini vanj nosili predvsem      pšenico      in ajdo.Na tistem delu dvorišča, kjer sta danes  P
svetovnih cenah. Povprečna svetovna cena za      pšenico      v novembru 2006 je bila okoli 219 dolarjev,  P
borzi (Chicago Board of Trade - CBOT) opcije za      pšenico,      dobavljivo v marcu 2007, sklepale po cenah,  P
takšna politika, je letos pokazal paradoks s      pšenico.     Zato bi se morali kmetje iz regulirane proizvodnje  P
»Cene surovin nenormalno rastejo.      Pšenico      kupujemo po cenah, ki so za 60 odstotkov višje  P
Med žetvijo smo se zelo potrudili in kupovali      pšenico      na domačem trgu.Res smo je kupili malo, samo  P
leta, tudi s plačili. Lani smo začeli prvo      pšenico      kupovati konec julija ali v začetku avgusta  P
Zato smo zelo pohiteli z nakupi in res smo      pšenico,      takoj ko smo jo dobili, plačevali.Dobro smo  P
spreminjali lani spomladi. Res je tudi, da      pšenico      kupiš enkrat, na poletje, in to pšenico z upoštevanjem  P
da pšenico kupiš enkrat, na poletje, in to      pšenico      z upoštevanjem stroška skladiščenja uporabljaš  P
in začenjamo mleti letošnjo, občutno dražjo      pšenico.     Zato smo naredili nove izračune in napovedali  P
na Hrvaškem se oskrbuje s hrvaško koruzo in      pšenico,      s sojo se oskrbujemo iz Brazilije, Bosna jo  P
Žitaric pa ne.      Pšenico      imamo, z njo smo oskrbljeni do konca leta, s  P
smo oskrbljeni do konca leta, s koruzo še ne.      Pšenico      smo nabavljali po tržni ceni okrog 170 evrov  P
dolgo plovbo. Zdaj že natovarja sipke tovore (     pšenico      in fosfate) ob zahodnoameriški obali.Polnih  P
Žitu pravijo, da so poglavitno krušno surovino,      pšenico,      kupili poleti, ko je bila najdražja.In iz podražene  P
kmetijskih površinah prednostno obravnavajo      pšenico,      ki je zdaj sredi sezone žetve.Seveda želijo  P
odpihnil skoraj ves pridelek. Sam bo raje posejal      pšenico,      saj doma z ženo pečeta domač kruh za prodajo  P
povečuje tudi zaradi proizvodnje biogoriva. Za      pšenico      in ječmen bodo morali mlinarji odšteti precej  P
vrne štirinajst odstotkov kruha, kar pomeni      pšenico,      pridelano na štiri tisoč hektarjih.Če upoštevamo  P
torej nastopajo na mednarodnem trgu, in če za      pšenico      želijo preveč, jo proizvajalci pač uvozijo iz  P
so pobrali mast in suho meso, odpeljali vso      pšenico.     Kmeta so s takim nasiljem preprosto hoteli uničiti  P
litrov domačega refoška in malvazije, krompir ter      pšenico,      ki jo meljejo v moko in porabijo za domač kruh  P
Vse kulture ‐ če ni vladala lakota ‐ so mlele      pšenico      do bele moke in pekle beli kruh s kvasom ali  P
Evropi. In to čeprav je vlada še pred kratkim      pšenico      od kmetov odkupovala po 27 tolarjev (okrog 10  P
naša vlada, je kriva Busheva Amerika, ki svojo      pšenico,      namesto da bi jo podarjala po svetu, raje predeluje  P
naši zagotovljeni ceni nemara kupuje tudi našo      pšenico      za svoje biogorivo. Ker vlada le ni kriva za  P
240 tolarjev), kot država od kmetov odkupuje      pšenico      (nekaj več kot deset centov ali 27 tolarjev  P
2003 in 2004, bi vas želel spomniti samo še na      pšenico,      ki ste jo na začetku omenili.Pšenico običajno  P
še na pšenico, ki ste jo na začetku omenili.      Pšenico      običajno posadimo v pozni jeseni, ampak verjemite  P
najvažnejših hranil. Za žitom in še posebno      pšenico      ter rižem zavzema tretje ali četrto glavno mesto  P
njihovimi predniki. Slovani so proso in pšeno,      pšenico,      ječmen in oves poznali, še preden so se izza  P
Iz strahu, da bo Srbija primorana uvažati      pšenico      in koruzo, ki se je v prejšnjem tednu na domačem  P
bili drugače prisiljeni kupovati precej dražjo      pšenico      na svetovnem trgu,« meni svetovalec za kmetijstvo  P
plodov. Sicer pa Krivčevi sejejo ajdo, piro,      pšenico,      rž, oves, ječmen, iz česar mama Darinka peče  P
približno treh milijonov kulturnih rastlin (z rižem,      pšenico,      ječmenom, sadjem in zelenjavo vred), ki jim  P
najbolj pomaga kmečko delo, kosim, drvarim, sejem      pšenico,      kuham žganje ...Te reči me zanimajo, zato redno  P
pripraviti prave kuharske umetnije. Za koruzo,      pšenico      in rižem je krompir četrto najpomembnejše živilo  P
star 550 let. V njem so nekoč mleli ječmen,      pšenico      in koruzo.Za živino in polento.   P
zadnjem obdobju so pogostejše alergije na sojo,      pšenico      in arašide. Menda je neugodnih reakcij na hrano  P
bučnega ali olivnega olja. Priprava: Kuhano      pšenico,      sesekljan čemaž, sojino omako in olje dobro  P
vsak dan spreminja. Če denimo danes posejemo      pšenico,      bomo čez nekaj dni že lahko videli, da je vzklila  P
kosmičev, žličko cimeta. Priprava: Kuhano      pšenico,      riž ali piro gladko zmeljemo v mešalniku s sojinim  P
morsko sol, nekaj vejic zelene. Priprava:      Pšenico      namočimo čez noč in jo naslednjega dne skuhamo  P
jo narežemo. Vse troje vmešamo med še vročo      pšenico      in jed solimo.Pustimo, da se v pokriti posodi  P
in stresemo v skledo. Dodamo kuhano piro ali      pšenico,      sončnična semena, olje in morsko sol ter solato  P
sojine omake, večji šopek peteršilja. Priprava:      Pšenico      čez noč namočimo v vodi v razmerju 1:3.Naslednji  P
omako vmešamo kose avokadovega mesa med kuhano      pšenico.      Operemo in narežemo peteršilj in ga obilno potresemo  P
lizin. Pomembna lastnost pire v primerjavi s      pšenico      je v njeni sestavi beljakovin. Lahko jo namreč  P
namreč uporabljamo v dietah, ki izključujejo      pšenico      ‐ alergija na pšenične beljakovine, ni pa primerna  P
ledvice ter posredno tudi na spolne organe. Na      pšenico      se ljudska medicina ni spomnila, vendar je v  P
sojine izdelke, lan, oreške, ovsene kosmiče,      pšenico,      jabolka in podobno.Poskrbite, da bo telo imelo  P
zato jim ne rečemo verige, temveč spleti. S      pšenico      se ne prehranjujejo le miši, pšenica je pomembna  P
obdali z mizami za hrano. Pod stekla so nasuli      pšenico,      bučna semena in koruzo.Lojtrnik, parkirali so  P
zdravilne moči. V nasprotju s sodobno hibridno      pšenico      je idealno ekološko žito, saj je trdoživa in  P
gojene kopune, hranjene s koruzo, ječmenom in      pšenico,      ko zelenijo trate, pa jih spustijo kar na pašo  P
sicer pa jih hranijo še s koruzo, ječmenom in      pšenico.      Srečkovi kuharji ga pripravijo na več načinov  P
Prekmurcev četrto najpomembnejšo rastlino, za      pšenico,      ržjo in koruzo. Danes se v Prekmurju uporablja  P
prostore hrama zapirali prašiče, jih pitali s      pšenico,      potem pa jih parili. Drugo slavje je bilo posvečeno  P
pozneje razvijejo alergijo na katero drugo živilo (     pšenico,      krompir, ribe in arašide), pršico, mačjo in  P
Bukovi lesni moki primešajo žitne otrobe, rž,      pšenico      ali oves iz biološke pridelave.Žaganje zavzema  P
celiakijo. Z njim namreč lahko nadomestijo      pšenico      in druga žita, v katerih je gluten. Vsebuje  P
(primerno tudi za ljudi, ki so alergični na      pšenico)     , čeprav lahko kupimo tudi takšne iz pšenične  P
hranilnih lastnosti prekaša mlajšo sorodnico      pšenico.     Ne le da je nasitna in lahko prebavljiva, med  P
koruzo, krompirjem, fižolom, korenjem, repo,      pšenico      in ječmenom, saj so se Idrčani ukvarjali večinoma  P
150 kvadratnih metrov velik objekt z ječmenom,      pšenico,      slamo in kmetijskim orodjem pogorel.Domačim  P
vetra se je ogenj razširil na sosednji njivi s      pšenico.     Pogasili so ga gasilci PGD Tešenovci in Moravske  P
pripravimo na Miklavža. Potem posadimo adventno      pšenico,      okrasimo hišo in okolico.Mora biti vse polno  P
opravilu, mašinister. Z mlatilnico je mlatil      pšenico,      rž, v jeseni pa jara žita, na primer proso in  P
plodovi. Na božični večer so v strop metali      pšenico;      verjeli so, da bo tako pridelek obilnejši, čebele  P
zlimi silami ter boleznimi. Vzhodni Slovani so      pšenico,      ki so jo dali blagosloviti na božični večer  P
pašnikov ima tudi njive, na katerih goji piro,      pšenico      in oves, ki hitro skopnijo, saj je po ekološko  P
ki že dolgo niso delale, je bil tudi mlin za      pšenico.     Zakonca sta ga preuredila v družinsko gnezdece  P
dodajali hmelj. V srednjem veku so uporabljali      pšenico,      rž, ječmen in oves.Velika podpornika te dejavnosti  P
domovine. V njiju sta zima in mraz okovala rumeno      pšenico,      zato tam zdaj raste predvsem krompir.Najhujše  P
mešanice pšenice in tritikala (križancem med      pšenico      in ržjo).Ko mu znese, rad kaj skuha.   P
kjer so pasli živino ter pridelovali ječmen in      pšenico.     Zdaj je tam večni led, za katerega zdaj z grozo  P
Slovenije so postavili novo izhodiščno ceno za      pšenico.     Potem ko so jim slovenski kupci za krušno pšenico  P
pšenico. Potem ko so jim slovenski kupci za krušno      pšenico      ponudili 175 evrov za tono, pridelovalci zdaj  P
Rž je v primerjavi s      pšenico      bogatejša z vlakninami, vitaminom E, riboflavinom  P
vsebuje dvakratno količino lizina v primerjavi s      pšenico.     Kot bogat vir vlaknin jo priporočajo za zmanjševanje  P
Uporabimo ga lahko tudi pri alergiji na mleko ali      pšenico:     ????????? pri peki peciva lahko kot pecivo ?  P
Dušimo približno ure. Dodamo opran ješprenj,      pšenico      (lahko prej skuhano), sesekljan česen, začimbe  P
obdeluje dvesto hektarjev njiv z žiti, ržjo,      pšenico,      piro, ječmenom, ovsom, prosom in ajdo, poleg  P
Evrope pa tudi od dlje, so začeli nenadoma za      pšenico      ponujati kmetom vrtoglave, tako rekoč nerazumljivo  P
uporabljali tudi pšenični lom ‐ na grobo zdrobljeno      pšenico.     «To jed so postregli za zajtrk, malico, za prilogo  P
več pa dražje, najceneje pa je doma pridelati      pšenico,      jo doma mleti in doma peči kruh.Pa še bolj zdravo  P
vrst različnih semen. Od žit na primer gojijo      pšenico,      piro, piriko, resarico, "komut", ajdo, proso  P
Že zdavnaj sem predlagal zamenjavo koruze s      pšenico      in z drugimi primernimi kulturami.Dogajajo se  P
subvencionira, kajti uvažati moramo obe, koruzo in      pšenico.     Kmetje pač gojijo koruzo, ker ima večji hektarski  P
upravičeni do večje odškodnine. Če bi gojili      pšenico,      bi ta normalno dozorela in ne bi dobili nobene  P
jo bomo lahko poželi z navadnimi kombajni za      pšenico.     Če bo previsoka, so lahko težave.   P
ministra Osterca, da Slovenija potrebuje zemljo za      pšenico      in ne za konopljo.Po Rengeovi knjigi je konoplja  P
saj na kmetiji pridelujejo izključno piro,      pšenico,      repo, koruzo in drugo zelenjavo ter najrazličnejše  P
padati dež; po nekaterih verzijah pomešan s      pšenico,      kar pomeni plodnost.Z zmago odpre poti tokovom  P
dobronamerno vzrojil: »Ja, kako pa delajo s      pšenico      ali koruzo?!Mar se vam ne zdi, da so tudi to  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 72 172 272 372 472 572 672 772



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA