nova beseda iz Slovenije

oljčno olje (401-444)


primešajte k zgornjim sestavinam. Dodajte še      oljčno olje,      sol in beli poper ter s paličnim mešalnikom zmešajte  P
nasekljajte. V majhni posodi zmešajte limonov sok in      oljčno olje      ter ju začinite s soljo in poprom.V mešanico  P
sira (manj mastni), šopek peteršilja, sol in      oljčno olje.       V mešalniku zmešajte mineralno vodo in pirino  P
prerok Mohamed svetoval vernikom, naj uporabljajo      oljčno olje.     Oljčne veje so v dar poklanjali najvišjim božanstvom  P
Bordon: leccino Hladno stiskano      oljčno olje      Matjaža Bordona iz Ankarana, pokapljano po surovih  P
Kmetija Matjaža Bordona je v Ankaranu. Njegovo      oljčno olje      leccino letnika 2007, ki smo ga preizkusili,  P
omamno, prav tako kot hladno stiskano deviško      oljčno olje      Matjaža Bordona iz Ankarana. *****   P
Jurinčič: jasa Ekološko pridelano ekstra deviško      oljčno olje      jasa Arsena Jurinčiča iz istrske vasice Boršt  P
Njihova belica je hladno stisnjeno deviško      oljčno olje      iz lastnih nasadov oljk.Kocjančičevim je sicer  P
Ličer: štorta Ekstra deviško      oljčno olje      Benjamina in Dušanke Ličer iz Sečovelj, narejeno  P
štorte in črnice pridelujeta ekstra deviško      oljčno olje.       Štorta je stara istrska sorta z debelimi plodovi  P
iz Krkavč pridelujejo ekstra deviško mešano      oljčno olje      iz starih avtohtonih istrskih sort; izdatno smo  P
Na robu. Na robu je ekstra deviško mešano      oljčno olje,      stisnjeno iz različnih sort.V njihovem oljčniku  P
druži z oljčnim oljem. Grdobina na lešo in      oljčno olje      starih istrskih sort Aleksandra Lisjaka ***  P
Gračišču. Njegovo zabavlje je prvo hladno stiskano      oljčno olje      letnika 2007 iz kar pogoste istrske sorte maurino  P
tekmovanju v Pesaru na obali Jadranskega morja. To      oljčno olje      višje kategorije je bilo pridobljeno zgolj z  P
No, na krožniku smo čez vroče fuže pokapljali      oljčno olje      in naribali še malo znanega afrodiziaka.Tuber  P
vrst oljk, če hoče dobiti naziv ekstra deviško      oljčno olje      slovenske Istre z geografskim poreklom. O okusih  P
aromi, tuno in črni tartuf, je nežno, dišeče      oljčno olje      brezhibno povezalo.Jed, ob kateri si oblizneš  P
Munda: borgola Borgola je srednje pikantno      oljčno olje      iz starih piranskih sort družine Munda s Parecaga  P
njihov oljčnik pa je na hribu Borgola; po njem je      oljčno olje      Mundovih tudi dobilo blagovno znamko. Borgola  P
blagovno znamko. Borgola je ekstra deviško      oljčno olje      iz starih avtohtonih piranskih sort comuna, buga  P
***** Santomas: deviško      oljčno olje       Hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje blagov  P
oljčno olje Hladno stiskano ekstra deviško      oljčno olje      blagovne znamke Santomas Ludvika Glavine iz Šmarij  P
obdelavi ne preseže 35 stopinj Celzija. To deviško      oljčno olje      je iz dobrih dveh tretjin istrske belice, preostanek  P
kislin dosegla vrednost 0,16 (za ekstradeviško      oljčno olje      se zahteva pod 0,8). Santomasovo oljčno olje  P
oljčno olje se zahteva pod 0,8). Santomasovo      oljčno olje      smo poskusili s sirom in lepo sta se ujela, uporabili  P
gost tudi poje ‐ vse drugo je odveč.« Česen,      oljčno olje      in feferoni so njeni trije najljubši pridelki  P
rastlinsko olje. Heiner Boeing prisega na repično in      oljčno olje,      ki je bogato z enkrat in večkrat nenasičenimi  P
zelišča in zeliščarski izdelki, med, bučno in      oljčno olje,      kruh, pecivo. Kot se za semanji dan spodobi  P
paradižnikov »confit« + svež timijan + ekstra deviško      oljčno olje +      česen + sol + poper + brancinova »bottarga«   P
kulinarične dobrote so prišle na vrsto: tartufi,      oljčno olje,      pršut ‐ vse to na terasi in s pogledom na morje  P
kupimo dva kilograma, zraven potrebujemo še      oljčno olje,      osem strokov česna, peteršilj, drobtine, tri  P
peteršilj, 4 žlice paradižnikovega koncentrata,      oljčno olje,      konjak in špagete. Klapavice očistimo in na  P
prireditvi Dobrote slovenskih kmetij, potem      oljčno olje,      olive v slanici, iz oliv pa delajo še tri vrste  P
lignjev), 2 stroka česna + 1 vejica peteršilja +      oljčno olje +       0,5 dcl belega vina + sol + malo belega vina  P
sesekljanega peteršilja, 2 stroka česna, manjši por,      oljčno olje,      kis in limono. Hobotnico damo v mrzlo slano  P
pomečkamo s prsti. Dodamo še hobotnico, poper,      oljčno olje,      malo kisa in limonin sok ter malo tekočine, v  P
pol kilograma krompirja, šopek mlade čebule,      oljčno olje      in začimbe. Hobotnico damo v mrzlo slano vodo  P
Marinirani Potrebujemo 4 srednje velike jajčevce,      oljčno olje,      sol, poper, česen in balzamični kis. Jajčevce  P
olju Potrebujemo sveže, čvrste jajčevce, kis,      oljčno olje      in začimbe. Jajčevce olupimo in jih po dolgem  P
znanje, ki se prenaša iz roda v rod: pokušali smo      oljčno olje,      delano po starih receptih, dobrote morja in zemlje  P
zdravilno. Vsebuje dvakrat več vitamina E kot      oljčno olje      in je torej precej močnejši antioksidant, ki  P
tudi ne ve, da v Sloveniji sploh pridelujemo      oljčno olje,      se je visokega obiska spominjala Butulova.Navdušenemu  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA