nova beseda iz Slovenije
primešajte k zgornjim sestavinam. Dodajte še | oljčno olje, | sol in beli poper ter s paličnim mešalnikom zmešajte | P |
nasekljajte. V majhni posodi zmešajte limonov sok in | oljčno olje | ter ju začinite s soljo in poprom.V mešanico | P |
sira (manj mastni), šopek peteršilja, sol in | oljčno olje. | V mešalniku zmešajte mineralno vodo in pirino | P |
prerok Mohamed svetoval vernikom, naj uporabljajo | oljčno olje. | Oljčne veje so v dar poklanjali najvišjim božanstvom | P |
Bordon: leccino Hladno stiskano | oljčno olje | Matjaža Bordona iz Ankarana, pokapljano po surovih | P |
Kmetija Matjaža Bordona je v Ankaranu. Njegovo | oljčno olje | leccino letnika 2007, ki smo ga preizkusili, | P |
omamno, prav tako kot hladno stiskano deviško | oljčno olje | Matjaža Bordona iz Ankarana. ***** | P |
Jurinčič: jasa Ekološko pridelano ekstra deviško | oljčno olje | jasa Arsena Jurinčiča iz istrske vasice Boršt | P |
Njihova belica je hladno stisnjeno deviško | oljčno olje | iz lastnih nasadov oljk.Kocjančičevim je sicer | P |
Ličer: štorta Ekstra deviško | oljčno olje | Benjamina in Dušanke Ličer iz Sečovelj, narejeno | P |
štorte in črnice pridelujeta ekstra deviško | oljčno olje. | Štorta je stara istrska sorta z debelimi plodovi | P |
iz Krkavč pridelujejo ekstra deviško mešano | oljčno olje | iz starih avtohtonih istrskih sort; izdatno smo | P |
Na robu. Na robu je ekstra deviško mešano | oljčno olje, | stisnjeno iz različnih sort.V njihovem oljčniku | P |
druži z oljčnim oljem. Grdobina na lešo in | oljčno olje | starih istrskih sort Aleksandra Lisjaka *** | P |
Gračišču. Njegovo zabavlje je prvo hladno stiskano | oljčno olje | letnika 2007 iz kar pogoste istrske sorte maurino | P |
tekmovanju v Pesaru na obali Jadranskega morja. To | oljčno olje | višje kategorije je bilo pridobljeno zgolj z | P |
No, na krožniku smo čez vroče fuže pokapljali | oljčno olje | in naribali še malo znanega afrodiziaka.Tuber | P |
vrst oljk, če hoče dobiti naziv ekstra deviško | oljčno olje | slovenske Istre z geografskim poreklom. O okusih | P |
aromi, tuno in črni tartuf, je nežno, dišeče | oljčno olje | brezhibno povezalo.Jed, ob kateri si oblizneš | P |
Munda: borgola Borgola je srednje pikantno | oljčno olje | iz starih piranskih sort družine Munda s Parecaga | P |
njihov oljčnik pa je na hribu Borgola; po njem je | oljčno olje | Mundovih tudi dobilo blagovno znamko. Borgola | P |
blagovno znamko. Borgola je ekstra deviško | oljčno olje | iz starih avtohtonih piranskih sort comuna, buga | P |
***** Santomas: deviško | oljčno olje | Hladno stiskano ekstra deviško oljčno olje blagov | P |
oljčno olje Hladno stiskano ekstra deviško | oljčno olje | blagovne znamke Santomas Ludvika Glavine iz Šmarij | P |
obdelavi ne preseže 35 stopinj Celzija. To deviško | oljčno olje | je iz dobrih dveh tretjin istrske belice, preostanek | P |
kislin dosegla vrednost 0,16 (za ekstradeviško | oljčno olje | se zahteva pod 0,8). Santomasovo oljčno olje | P |
oljčno olje se zahteva pod 0,8). Santomasovo | oljčno olje | smo poskusili s sirom in lepo sta se ujela, uporabili | P |
gost tudi poje ‐ vse drugo je odveč.« Česen, | oljčno olje | in feferoni so njeni trije najljubši pridelki | P |
rastlinsko olje. Heiner Boeing prisega na repično in | oljčno olje, | ki je bogato z enkrat in večkrat nenasičenimi | P |
zelišča in zeliščarski izdelki, med, bučno in | oljčno olje, | kruh, pecivo. Kot se za semanji dan spodobi | P |
paradižnikov »confit« + svež timijan + ekstra deviško | oljčno olje + | česen + sol + poper + brancinova »bottarga« | P |
kulinarične dobrote so prišle na vrsto: tartufi, | oljčno olje, | pršut ‐ vse to na terasi in s pogledom na morje | P |
kupimo dva kilograma, zraven potrebujemo še | oljčno olje, | osem strokov česna, peteršilj, drobtine, tri | P |
peteršilj, 4 žlice paradižnikovega koncentrata, | oljčno olje, | konjak in špagete. Klapavice očistimo in na | P |
prireditvi Dobrote slovenskih kmetij, potem | oljčno olje, | olive v slanici, iz oliv pa delajo še tri vrste | P |
lignjev), 2 stroka česna + 1 vejica peteršilja + | oljčno olje + | 0,5 dcl belega vina + sol + malo belega vina | P |
sesekljanega peteršilja, 2 stroka česna, manjši por, | oljčno olje, | kis in limono. Hobotnico damo v mrzlo slano | P |
pomečkamo s prsti. Dodamo še hobotnico, poper, | oljčno olje, | malo kisa in limonin sok ter malo tekočine, v | P |
pol kilograma krompirja, šopek mlade čebule, | oljčno olje | in začimbe. Hobotnico damo v mrzlo slano vodo | P |
Marinirani Potrebujemo 4 srednje velike jajčevce, | oljčno olje, | sol, poper, česen in balzamični kis. Jajčevce | P |
olju Potrebujemo sveže, čvrste jajčevce, kis, | oljčno olje | in začimbe. Jajčevce olupimo in jih po dolgem | P |
znanje, ki se prenaša iz roda v rod: pokušali smo | oljčno olje, | delano po starih receptih, dobrote morja in zemlje | P |
zdravilno. Vsebuje dvakrat več vitamina E kot | oljčno olje | in je torej precej močnejši antioksidant, ki | P |
tudi ne ve, da v Sloveniji sploh pridelujemo | oljčno olje, | se je visokega obiska spominjala Butulova.Navdušenemu | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |