nova beseda iz Slovenije

oljčno olje (201-300)


Viljanka Vesel. V pravilniku je zapisano, kako se      oljčno olje      lahko prodaja, v kakšne kakovostne skupine ga  D
kakovostne skupine ga delijo, poreklo itd.      Oljčno olje      je razdeljeno v več kategorij.Najboljše je deviško  D
razdeljeno v več kategorij. Najboljše je deviško      oljčno olje,      ki je pridobljeno samo z mehanskimi ali drugimi  D
Vesel trdi, da Slovenci še vse premalo poznajo      oljčno olje.      Veliko ljudi še zdaj misli, da je pravo oljčno  D
olje. Veliko ljudi še zdaj misli, da je pravo      oljčno olje      tisto, ki je v resnici žarko.»Izvedli smo več  D
grenkoba - tak je okus po sadežu, saj je deviško      oljčno olje      pravzaprav naravni sok oljke.Grenkoba in pikantnost  D
žarkosti,« pove prva slovenska poznavalka oljk.      Oljčno olje      ponavadi skušajo porabiti v enem letu.Nekaj so  D
bilo žal velikih količin olja po taki ceni.      Oljčno olje      je treba tudi znati užiti.Kdor ne pozna receptov  D
vsebnosti t.i. kislinskega števila, pa je briško      oljčno olje      izjemno kakovostno (ekstra deviško). Slavica  D
v aprilu 2004 bilo enako sprejeto za hmelj,      oljčno olje,      tobak in bombaž, so v pripravi spremembe tržnega  G
nekako opisno opravljajo stvar, ko na primer,      oljčno olje,      ker pač jezikoslovci ne vedo, da se ne prešajo  G
se bo s tem nehalo. Dejstvo je, da smo dobili      oljčno olje,      kot da prešamo oljke, ne pa olive.In v nekaterih  G
grozdje oziroma oljke in drugega za vino oziroma      oljčno olje.     Pri tem se kmeta vinarja oziroma oljkarja postavlja  G
tako naprej, s tistimi, ki pridelujejo oljke,      oljčno olje,      vino, grozdje, vino in tako naprej.Mislim, da  G
zadrugo grozdje ali pa preko tega načina tudi      oljčno olje      predelujejo in pridelujejo in prodajo.To je lahko  G
razložil, da so kmetje, ki pridelujejo vino in      oljčno olje      za prodajo in ne samo za lastne potrebe, že prekršili  G
kar pomeni, da pridelujejo vino oziroma olje,      oljčno olje      iz lastnega grozdja oziroma oliv.Glede na veljavni  G
5. točke tega člena, ki pridelujejo vino in      oljčno olje      za prodajo, odmeri katastrski dohodek v višini  G
povečan, in sicer za vino za trikrat in za      oljčno olje      za dvainpolkrat.S takšno rešitvijo želi vlada  G
smislu, da za tiste, ki pridelujejo iz oljk      oljčno olje,      je to smatrano kot osnovna kmetijska dejavnost  G
recimo, kočevski med, glineni izdelki, deviško      oljčno olje,      bučno olje ali kaj podobnega se lahko znajde  G
stisnili in zdaj bomo pili čisto pravo olivno olje.      Oljčno olje.     Olivno ali oljčno, je enako vredno.   G
da sva tudi druge poučili, kako se prideluje      oljčno olje.     Moje poslanstvo je, da vas naučim, kaj je dobro  G
vikend smo res preživeli čudovito. Naredili smo      oljčno olje      in se dodobra naužili mediteranskih dobrot.In  G
iteranskih dobrot. In ker je gospod Gigi rekel, da je      oljčno olje      dobro tudi za kožo, ga bova midve zdaj poizkusili  G
pripravimo mazilo. To naredimo tako, da damo v dobro      oljčno olje      cvetove majarona in pustimo stati dva do tri  G
tema. G. Dujc, vi ste kmetovalec, proizvajate      oljčno olje.     Vi vse življenje   G
da se relativno dosti gibam. Ampak vi jeste      oljčno olje?      Ne samo oljčno olje, jem vse po vrsti.   G
Ampak vi jeste oljčno olje? Ne samo      oljčno olje,      jem vse po vrsti.Ker je v naši hiši mediteranska  G
Ker je v naši hiši mediteranska hrana doma, je      oljčno olje      stalni spremljevalec, glavna zadeva, središče  G
glavna zadeva, središče hrane. Zaradi tega, ker      oljčno olje      nastopa v vseh mediteranskih jedeh, od predjedi  G
polente, krompirja, dosti manj mesa, več rib in      oljčno olje,      o katerem tudi danes govorimo, pripomore k temu  G
uživam v kajenju. Konec. G. Dulc, gremo na      oljčno olje.     Kaj je prav, oljčno ali olivno?   G
prav. Čeprav Primorci raje uporabljamo izraz      oljčno olje.      Izraz izvira iz okolice Trsta.   G
oliva- olivno olje. Nam lepše zveni v ušesih      oljčno olje.     Po slovarju je pa prav tudi olivno olje.  G
Mi se ukvarjamo predvsem z oljčnim oljem.      Oljčno olje      je naš glavni proizvod.Predvsem ekstra deviško  G
Prvo vprašanje. Če uporabljam samo      oljčno olje,      se lahko tudi s tem oljem zredim ali ne? Seveda  G
Seveda.      Oljčno olje      je energetska bomba.Olje je olje.   G
sploh to olje, če se lahko tudi z njim zredim?      Oljčno olje      je predvsem zelo zdrava maščoba.Maščobo moramo  G
povsem brez maščobe. Med vsemi maščobami je      oljčno olje      tisto, ki je zelo zdravo, ima en kup varovalnih  G
cena. Mislim, da ljudje vedno bolj uporabljajo      oljčno olje.      Jaz sem pred nekaj meseci gledal analize.   G
Kaj pomeni deviško? Deviško      oljčno olje      pomeni, da je pridobljeno samo s stiskanjem oljk  G
centrifugo dela. Olje se stisne in je to deviško      oljčno olje.     Kaj mislite, ali je slovenska kuhinja mediteranska  G
Kaj z oljčnim oljem? Kruh namakaš v      oljčno olje?      Ocvrto jajce na oljčnem olju.   G
mineštre, ki so tipične primorske predjedi. Tam      oljčno olje      dodamo na koncu.To je nek trik, da se ne pregreje  G
ker ostane aroma. Čim bolj je treba poskusiti      oljčno olje      dodajati na koncu, na že pripravljeni jedi.Se  G
Lahko. Ravno slanina in      oljčno olje      ne gre ravno skupaj.Saj se šalimo.  G
oljčnem olju. Vsa kuhana zelenjava je idealna za      oljčno olje.     To je tudi osnova dalmatinske kuhinje.   G
ne, ga. Milkovič? Je tam dovolj denarja za      oljčno olje?     Kako je s tem?  G
dosti kuhane zelenjave. In tu potem nastopi      oljčno olje.     Ja, oljčno olje je prisotno pri vseh teh jedeh  G
In tu potem nastopi oljčno olje. Ja,      oljčno olje      je prisotno pri vseh teh jedeh kot dodatek.Večerje  G
Tu je nekaj naših pridelkov.      Oljčno olje.     Kaj je pa tole na krožničkih?   G
pripravljajo drugače. Paradižnike dajejo samo v      oljčno olje.     Za nas je to malo pretrdo.  G
Da, v glavnem da. Olive,      oljčno olje      doma imamo še oljčni nasad, približno 700 oljčnih  G
Odgovor je pravilen. Iz njenih plodov stiskajo      oljčno olje.     Kako se imenuje to drevo?   G
prostim očesom, je videti rjava. Gosta je kot      oljčno olje.      Okrasite svoje namizje s to in drugimi podobami  P
sezamovo olje in sojino omako. V posodi segrejemo      oljčno olje.     Ko je zelo vroče, stresemo nanj kalčke in na  P
kožo najbolj blagodejno vplivata ognjičevo in      oljčno olje.     Pri zdravljenju zelo mastne, poškodovane ali  P
Živim pa vendarle iz tukajšnjega prostora:      oljčno olje,      peteršilj, zelje, solate vseh vrst, žitarice  P
maščob, od katerih je najbolj priporočljivo      oljčno olje.     Omenjali so še ribe, mleko in mlečne izdelke  P
kislino. Zelenjava, sadje, ribe ter zdravo      oljčno olje      in vino so ključne sestavine sredozemske kuhinje  P
Ponudba: vino (refošk, malvazija, rumeni muškat),      oljčno olje,      vložene olive (v olju in slanici), grozdni in  P
namizno grozdje. Posebnost: refošk, malvazija,      oljčno olje,      fige, zgodnja zelenjava, sredozemsko sadje, zeleni  P
okusu se zelo prileže nekaj mastnega, predvsem      oljčno olje.     Odlični so za juhe in enolončnice.  P
bolj zdravo ali se končno v tišini sprostil.      Oljčno olje      ali figovi hlebčki so lahko krasna poslovna in  P
ali manj močno prevladuje "šestica", izjema je      oljčno olje      in posebna vrsta sončničnega olja, v katerem  P
prijetno, ampak tudi potrebno. Vse kaže, da je      oljčno olje      dobilo bratca. Dario Cortese   P
povečajo prožnost in čvrstost kože. Mandljevo in      oljčno olje      naredita kožo bolj mehko in gladko. Podjetje  P
saj fermenti sčasoma izgubijo učinkovitost.      Oljčno olje -     Poleg tega, da nam daje dragocene antioksidante  P
kislin (16 %), ki so škodljive za arterije. Zato      oljčno olje      zmanjšuje možnost infarkta in aterosklerozo,  P
blagodejno vpliva na kognitivne sposobnosti.      Oljčno olje      preprečuje nastanek sladkorne bolezni in upočasni  P
nadgradili s pridihom sredozemske prehrane (ribe,      oljčno olje,      česen, čebula ...).Poleg tega jo bogatijo s hrano  P
~ ~ ~ ~ ~ ~ Ponudba: vino (refošk),      oljčno olje,      namazi iz oliv, kakiji, fige. ~ ~ ~ BIODAR  P
4 stroke česna      oljčno olje      sol   P
? kg muzgavcev      oljčno olje      sol   P
maščobne kisline - pospešujejo krvni obtok (     oljčno olje,      ribe), " selen - močan antioksidant (mandlji  P
enkrat nenasičene maščobe, ki jih vsebujejo      oljčno olje,      orehi in avokado, blagodejno vplivajo na srce  P
v obliki tempeha in misa. Dovoljena sta tudi      oljčno olje      in kokosova maščoba, ki vsebuje lavrinsko in  P
kisle kumare, bučke, jajčevci, zelena solata,      oljčno olje,      sol); brez imena (polnozrnata štručka, paradižnik  P
prehrane, v kateri je kakovostno hladno stisnjeno      oljčno olje      brez konkurence - tako po učinku na zdravje kot  P
kar lahko storiš za svojo srečo. Ekološko      oljčno olje      s Krete Oljčno olje s Krete zaradi svojih edinstv  P
Ekološko oljčno olje s Krete      Oljčno olje      s Krete zaradi svojih edinstvenih značilnosti  P
pridelkov, med katerimi je najpomembnejše prav      oljčno olje.     Kalček vam ponuja možnost, da okusite edinstven  P
1. V ponvi na srednje močnem ognju segrejte      oljčno olje.     Dodajte česen in ga kuhajte, dokler ne postekleni  P
1. Segrejte      oljčno olje      in dodajte narezano zelenjavo.Zelenjavo počasi  P
presno hrano (sadje, zelenjavo in hladno stiskano      oljčno olje      ter oreške). Gibajte se in razmišljajte pozitivno  P
kumina      oljčno olje       nekaj orehov   P
sestavine zmešamo, dodamo sol, poper, česen in      oljčno olje.     Orehe lahko zamešamo cele ali jih grobo narežemo  P
kis bučno ali      oljčno olje       Radiču odstranimo ovenele liste, ga operemo  P
astmi, bronhitisu in migreni. Liste, namočene v      oljčno olje,      polagamo na obolelo kožo pri ranah in razjedah  P
pomembne lesene mostove premažejo z oljčnim oljem.      Oljčno olje      je izboljšalo vodoodbojnost lesa, po drugi strani  P
obirajo, torklje delajo s polno paro, nastaja      oljčno olje.     Sok, stisnjen iz oljk, velja za simbol zdrave  P
povprečju zgolj kilogram. A premoremo ekstra deviško      oljčno olje      Slovenske Istre, ki je prvi slovenski kmetijski  P
ografskega porekla in zaščiteno na evropski ravni.      Oljčno olje      zaseda med vsemi jedilnimi olji posebno mesto  P
ocenjevanje deviškega oljčnega olja v Izoli.      Oljčno olje      vsebuje triacilglicerole (99 odstotkov), z visokim  P
topne oblike vitaminov A, D, E, K. A vsako      oljčno olje      nima vseh naštetih odlik: rafinirano namreč s  P
deviškim oljčnim oljem. Kaj je (ekstra) deviško      oljčno olje       Posebnost deviškega oljčnega olja je v tem,  P
razvrščeno v drugo kategorijo, to je deviško      oljčno olje,      oljčno olje, sicer prav tako pridobljeno zgolj  P
drugo kategorijo, to je deviško oljčno olje,      oljčno olje,      sicer prav tako pridobljeno zgolj z mehanskim  P
prehrano, pa je deviško lampante (svetilno)      oljčno olje,      ki so ga nekoč uporabljali za razsvetljavo.V  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA