nova beseda iz Slovenije
Viljanka Vesel. V pravilniku je zapisano, kako se | oljčno olje | lahko prodaja, v kakšne kakovostne skupine ga | D |
kakovostne skupine ga delijo, poreklo itd. | Oljčno olje | je razdeljeno v več kategorij.Najboljše je deviško | D |
razdeljeno v več kategorij. Najboljše je deviško | oljčno olje, | ki je pridobljeno samo z mehanskimi ali drugimi | D |
Vesel trdi, da Slovenci še vse premalo poznajo | oljčno olje. | Veliko ljudi še zdaj misli, da je pravo oljčno | D |
olje. Veliko ljudi še zdaj misli, da je pravo | oljčno olje | tisto, ki je v resnici žarko.»Izvedli smo več | D |
grenkoba - tak je okus po sadežu, saj je deviško | oljčno olje | pravzaprav naravni sok oljke.Grenkoba in pikantnost | D |
žarkosti,« pove prva slovenska poznavalka oljk. | Oljčno olje | ponavadi skušajo porabiti v enem letu.Nekaj so | D |
bilo žal velikih količin olja po taki ceni. | Oljčno olje | je treba tudi znati užiti.Kdor ne pozna receptov | D |
vsebnosti t.i. kislinskega števila, pa je briško | oljčno olje | izjemno kakovostno (ekstra deviško). Slavica | D |
v aprilu 2004 bilo enako sprejeto za hmelj, | oljčno olje, | tobak in bombaž, so v pripravi spremembe tržnega | G |
nekako opisno opravljajo stvar, ko na primer, | oljčno olje, | ker pač jezikoslovci ne vedo, da se ne prešajo | G |
se bo s tem nehalo. Dejstvo je, da smo dobili | oljčno olje, | kot da prešamo oljke, ne pa olive.In v nekaterih | G |
grozdje oziroma oljke in drugega za vino oziroma | oljčno olje. | Pri tem se kmeta vinarja oziroma oljkarja postavlja | G |
tako naprej, s tistimi, ki pridelujejo oljke, | oljčno olje, | vino, grozdje, vino in tako naprej.Mislim, da | G |
zadrugo grozdje ali pa preko tega načina tudi | oljčno olje | predelujejo in pridelujejo in prodajo.To je lahko | G |
razložil, da so kmetje, ki pridelujejo vino in | oljčno olje | za prodajo in ne samo za lastne potrebe, že prekršili | G |
kar pomeni, da pridelujejo vino oziroma olje, | oljčno olje | iz lastnega grozdja oziroma oliv.Glede na veljavni | G |
5. točke tega člena, ki pridelujejo vino in | oljčno olje | za prodajo, odmeri katastrski dohodek v višini | G |
povečan, in sicer za vino za trikrat in za | oljčno olje | za dvainpolkrat.S takšno rešitvijo želi vlada | G |
smislu, da za tiste, ki pridelujejo iz oljk | oljčno olje, | je to smatrano kot osnovna kmetijska dejavnost | G |
recimo, kočevski med, glineni izdelki, deviško | oljčno olje, | bučno olje ali kaj podobnega se lahko znajde | G |
stisnili in zdaj bomo pili čisto pravo olivno olje. | Oljčno olje. | Olivno ali oljčno, je enako vredno. | G |
da sva tudi druge poučili, kako se prideluje | oljčno olje. | Moje poslanstvo je, da vas naučim, kaj je dobro | G |
vikend smo res preživeli čudovito. Naredili smo | oljčno olje | in se dodobra naužili mediteranskih dobrot.In | G |
iteranskih dobrot. In ker je gospod Gigi rekel, da je | oljčno olje | dobro tudi za kožo, ga bova midve zdaj poizkusili | G |
pripravimo mazilo. To naredimo tako, da damo v dobro | oljčno olje | cvetove majarona in pustimo stati dva do tri | G |
tema. G. Dujc, vi ste kmetovalec, proizvajate | oljčno olje. | Vi vse življenje | G |
da se relativno dosti gibam. Ampak vi jeste | oljčno olje? | Ne samo oljčno olje, jem vse po vrsti. | G |
Ampak vi jeste oljčno olje? Ne samo | oljčno olje, | jem vse po vrsti.Ker je v naši hiši mediteranska | G |
Ker je v naši hiši mediteranska hrana doma, je | oljčno olje | stalni spremljevalec, glavna zadeva, središče | G |
glavna zadeva, središče hrane. Zaradi tega, ker | oljčno olje | nastopa v vseh mediteranskih jedeh, od predjedi | G |
polente, krompirja, dosti manj mesa, več rib in | oljčno olje, | o katerem tudi danes govorimo, pripomore k temu | G |
uživam v kajenju. Konec. G. Dulc, gremo na | oljčno olje. | Kaj je prav, oljčno ali olivno? | G |
prav. Čeprav Primorci raje uporabljamo izraz | oljčno olje. | Izraz izvira iz okolice Trsta. | G |
oliva- olivno olje. Nam lepše zveni v ušesih | oljčno olje. | Po slovarju je pa prav tudi olivno olje. | G |
Mi se ukvarjamo predvsem z oljčnim oljem. | Oljčno olje | je naš glavni proizvod.Predvsem ekstra deviško | G |
Prvo vprašanje. Če uporabljam samo | oljčno olje, | se lahko tudi s tem oljem zredim ali ne? Seveda | G |
Seveda. | Oljčno olje | je energetska bomba.Olje je olje. | G |
sploh to olje, če se lahko tudi z njim zredim? | Oljčno olje | je predvsem zelo zdrava maščoba.Maščobo moramo | G |
povsem brez maščobe. Med vsemi maščobami je | oljčno olje | tisto, ki je zelo zdravo, ima en kup varovalnih | G |
cena. Mislim, da ljudje vedno bolj uporabljajo | oljčno olje. | Jaz sem pred nekaj meseci gledal analize. | G |
Kaj pomeni deviško? Deviško | oljčno olje | pomeni, da je pridobljeno samo s stiskanjem oljk | G |
centrifugo dela. Olje se stisne in je to deviško | oljčno olje. | Kaj mislite, ali je slovenska kuhinja mediteranska | G |
Kaj z oljčnim oljem? Kruh namakaš v | oljčno olje? | Ocvrto jajce na oljčnem olju. | G |
mineštre, ki so tipične primorske predjedi. Tam | oljčno olje | dodamo na koncu.To je nek trik, da se ne pregreje | G |
ker ostane aroma. Čim bolj je treba poskusiti | oljčno olje | dodajati na koncu, na že pripravljeni jedi.Se | G |
Lahko. Ravno slanina in | oljčno olje | ne gre ravno skupaj.Saj se šalimo. | G |
oljčnem olju. Vsa kuhana zelenjava je idealna za | oljčno olje. | To je tudi osnova dalmatinske kuhinje. | G |
ne, ga. Milkovič? Je tam dovolj denarja za | oljčno olje? | Kako je s tem? | G |
dosti kuhane zelenjave. In tu potem nastopi | oljčno olje. | Ja, oljčno olje je prisotno pri vseh teh jedeh | G |
In tu potem nastopi oljčno olje. Ja, | oljčno olje | je prisotno pri vseh teh jedeh kot dodatek.Večerje | G |
Tu je nekaj naših pridelkov. | Oljčno olje. | Kaj je pa tole na krožničkih? | G |
pripravljajo drugače. Paradižnike dajejo samo v | oljčno olje. | Za nas je to malo pretrdo. | G |
Da, v glavnem da. Olive, | oljčno olje | doma imamo še oljčni nasad, približno 700 oljčnih | G |
Odgovor je pravilen. Iz njenih plodov stiskajo | oljčno olje. | Kako se imenuje to drevo? | G |
prostim očesom, je videti rjava. Gosta je kot | oljčno olje. | Okrasite svoje namizje s to in drugimi podobami | P |
sezamovo olje in sojino omako. V posodi segrejemo | oljčno olje. | Ko je zelo vroče, stresemo nanj kalčke in na | P |
kožo najbolj blagodejno vplivata ognjičevo in | oljčno olje. | Pri zdravljenju zelo mastne, poškodovane ali | P |
Živim pa vendarle iz tukajšnjega prostora: | oljčno olje, | peteršilj, zelje, solate vseh vrst, žitarice | P |
maščob, od katerih je najbolj priporočljivo | oljčno olje. | Omenjali so še ribe, mleko in mlečne izdelke | P |
kislino. Zelenjava, sadje, ribe ter zdravo | oljčno olje | in vino so ključne sestavine sredozemske kuhinje | P |
Ponudba: vino (refošk, malvazija, rumeni muškat), | oljčno olje, | vložene olive (v olju in slanici), grozdni in | P |
namizno grozdje. Posebnost: refošk, malvazija, | oljčno olje, | fige, zgodnja zelenjava, sredozemsko sadje, zeleni | P |
okusu se zelo prileže nekaj mastnega, predvsem | oljčno olje. | Odlični so za juhe in enolončnice. | P |
bolj zdravo ali se končno v tišini sprostil. | Oljčno olje | ali figovi hlebčki so lahko krasna poslovna in | P |
ali manj močno prevladuje "šestica", izjema je | oljčno olje | in posebna vrsta sončničnega olja, v katerem | P |
prijetno, ampak tudi potrebno. Vse kaže, da je | oljčno olje | dobilo bratca. Dario Cortese | P |
povečajo prožnost in čvrstost kože. Mandljevo in | oljčno olje | naredita kožo bolj mehko in gladko. Podjetje | P |
saj fermenti sčasoma izgubijo učinkovitost. | Oljčno olje - | Poleg tega, da nam daje dragocene antioksidante | P |
kislin (16 %), ki so škodljive za arterije. Zato | oljčno olje | zmanjšuje možnost infarkta in aterosklerozo, | P |
blagodejno vpliva na kognitivne sposobnosti. | Oljčno olje | preprečuje nastanek sladkorne bolezni in upočasni | P |
nadgradili s pridihom sredozemske prehrane (ribe, | oljčno olje, | česen, čebula ...).Poleg tega jo bogatijo s hrano | P |
~ ~ ~ ~ ~ ~ Ponudba: vino (refošk), | oljčno olje, | namazi iz oliv, kakiji, fige. ~ ~ ~ BIODAR | P |
4 stroke česna | oljčno olje | sol | P |
? kg muzgavcev | oljčno olje | sol | P |
maščobne kisline - pospešujejo krvni obtok ( | oljčno olje, | ribe), " selen - močan antioksidant (mandlji | P |
enkrat nenasičene maščobe, ki jih vsebujejo | oljčno olje, | orehi in avokado, blagodejno vplivajo na srce | P |
v obliki tempeha in misa. Dovoljena sta tudi | oljčno olje | in kokosova maščoba, ki vsebuje lavrinsko in | P |
kisle kumare, bučke, jajčevci, zelena solata, | oljčno olje, | sol); brez imena (polnozrnata štručka, paradižnik | P |
prehrane, v kateri je kakovostno hladno stisnjeno | oljčno olje | brez konkurence - tako po učinku na zdravje kot | P |
kar lahko storiš za svojo srečo. Ekološko | oljčno olje | s Krete Oljčno olje s Krete zaradi svojih edinstv | P |
Ekološko oljčno olje s Krete | Oljčno olje | s Krete zaradi svojih edinstvenih značilnosti | P |
pridelkov, med katerimi je najpomembnejše prav | oljčno olje. | Kalček vam ponuja možnost, da okusite edinstven | P |
1. V ponvi na srednje močnem ognju segrejte | oljčno olje. | Dodajte česen in ga kuhajte, dokler ne postekleni | P |
1. Segrejte | oljčno olje | in dodajte narezano zelenjavo.Zelenjavo počasi | P |
presno hrano (sadje, zelenjavo in hladno stiskano | oljčno olje | ter oreške). Gibajte se in razmišljajte pozitivno | P |
kumina | oljčno olje | nekaj orehov | P |
sestavine zmešamo, dodamo sol, poper, česen in | oljčno olje. | Orehe lahko zamešamo cele ali jih grobo narežemo | P |
kis bučno ali | oljčno olje | Radiču odstranimo ovenele liste, ga operemo | P |
astmi, bronhitisu in migreni. Liste, namočene v | oljčno olje, | polagamo na obolelo kožo pri ranah in razjedah | P |
pomembne lesene mostove premažejo z oljčnim oljem. | Oljčno olje | je izboljšalo vodoodbojnost lesa, po drugi strani | P |
obirajo, torklje delajo s polno paro, nastaja | oljčno olje. | Sok, stisnjen iz oljk, velja za simbol zdrave | P |
povprečju zgolj kilogram. A premoremo ekstra deviško | oljčno olje | Slovenske Istre, ki je prvi slovenski kmetijski | P |
ografskega porekla in zaščiteno na evropski ravni. | Oljčno olje | zaseda med vsemi jedilnimi olji posebno mesto | P |
ocenjevanje deviškega oljčnega olja v Izoli. | Oljčno olje | vsebuje triacilglicerole (99 odstotkov), z visokim | P |
topne oblike vitaminov A, D, E, K. A vsako | oljčno olje | nima vseh naštetih odlik: rafinirano namreč s | P |
deviškim oljčnim oljem. Kaj je (ekstra) deviško | oljčno olje | Posebnost deviškega oljčnega olja je v tem, | P |
razvrščeno v drugo kategorijo, to je deviško | oljčno olje, | oljčno olje, sicer prav tako pridobljeno zgolj | P |
drugo kategorijo, to je deviško oljčno olje, | oljčno olje, | sicer prav tako pridobljeno zgolj z mehanskim | P |
prehrano, pa je deviško lampante (svetilno) | oljčno olje, | ki so ga nekoč uporabljali za razsvetljavo.V | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |