nova beseda iz Slovenije

mošt (234-333)


stara trta na Lentu, je letos dala najslajši      mošt      doslej.Stopnja sladkorja je prijetno presenetila  D
grozde. Tudi drugod so hčere obrodile sladek      mošt,      le na Bizeljskem so imeli nesrečo, da je edina  D
da je edina dva grozda, še preden so stisnili      mošt,      oskubila domača muca. Podobno si je v Ljutomeru  D
štirih grozdov postregla srna. Najmanj sladek      mošt      pa so stisnili na Ptuju in v Ljubljani.Slednji  D
privabila veliko obiskovalcev, ki so lahko pokusili      mošt      in dobrote raznih vinotočev in kmetij in se  D
stopiti po mleko do kmetije v dolinici, po      mošt      do soseda, ali pa samo na sončni rebri posedeti  D
dišalo že predpretekli konec tedna. Imeniten      mošt      je postal še imenitnejše vino, zadovoljni so  D
ohranjajo osnovno misel izročila, da Martin krsti      mošt      s starim vinom in tako tudi najnovejšo letino  D
Da pa je na vseh bilo dovolj tistih, ki so      mošt      in kasnejše vino poskušali, pa ni treba nikomur  D
14. apsida, 15. Alois, 16. oma, 17. Črt, 18.      mošt,      19. ščene, 21. A(nton) O(cvirk), 22. čistilnik  D
Mateja Hudalist Med Dobrotami izpod Pece tudi      mošt      Prevalje -   D
Polnilnica, kamor kmetje pripeljejo na polnjenje svoj      mošt,      tradicionalno koroško pijačo iz jabolk in hrušk  D
dal v promet ali prodajal neocenjeno vino ali      mošt;      če ne bo prijavil pokvarjenega vina kmetijskemu  G
naj ne bi bilo. Da je sicer možno dosladkavati      mošt,      takrat ko se oceni, da je letina slabša, in  G
naklonjeni in je dopustno, da se nek del dosladka,      mošt,      nikakor ne vino, v nobenem primeru.Tu predlagamo  G
sprejme novi zakon o vinu, ki ureja grozdje,      mošt,      vino in druge proizvode iz grozdja in vina.  G
deželo. Tako, da me resnično zanima, če ima nek      mošt,      neko vino slabše lastnosti, ali je smiselnejše  G
postopku, drugi postopek pa je, da se koncentrirani      mošt      vinu doda po vrenju.   G
Predlog novega zakona o vinu, ki ureja grozdje,      mošt      in vino in druge proizvode iz grozdja in vina  G
V coni B je dovoljeno      mošt      dosladkati, medtem ko v coni C to ni dovoljeno  G
moštom, ki smo ga sami naredili. Popolnoma svež      mošt.     Jedli bomo pečen kostanj in se posladkali z gibanico  G
Sveti daritvi. Če kdo trdi, da so vino, pivo in      mošt      strup, da je teza v znanosti in izkušnje dokazano  G
konobi in začelo novo življenje najprej kot      mošt,      nato kot vino. Belo grozdje je nekaj posebnega  G
jabolka za ozimnico, sladek brezalkoholni sadni      mošt,      domač kis, fižol, korenček, rdeča pesa, čebula  P
visokodebelnih dreves (za ozimnico), sadni sok,      mošt,      kis, žganje (slivovka ...), krompir in orehi  P
kruh, marmelade, sokovi (jabolčni, hruškov),      mošt,      izletniški in stacionarni turizem (dva apartmaja  P
zelenjavo, domač jabolčni kis z zelišči, žganje,      mošt,      sadjevec, sušeno sadje ... Posebnost: turistična  P
očiščeni purani in piščanci, jabolčni sok in      mošt.     Ponujajo organizacijo biobifeja za večje skupine  P
zelja, lahka grozdna jogurtova strjenka, sladek      mošt,      cviček*) je veličasten prispevek šefa kuhinje  P
grozdja trebbiano z nizko stopnjo alkohola.      Mošt      je sladko kislega okusa, pri prehodu v kis pa  P
mešalnikih tako dolgo, da začne nastajati oljčni      mošt,      kot stranski proizvod pa ostanejo oljčne tropine  P
poteka, letošnja letina je obilna in kakovostna,      mošt      lepo vre.Zdaj je prava priložnost, da zapišemo  P
pečkah, ki so odpad pri predelavi grozdja v      mošt,      je od 10 do 20 odstotkov olja, za katero je  P
bolj sočne plodove. Včasih so jih stiskali v      mošt      in tega prevreli v hruškovo vino.Če nimamo želje  P
lepe pa so stisnili skupaj z jabolki, da se je      mošt      za sadno vino hitreje sčistil.Nekateri so narezano  P
Najobičajnejša sta dva načina: pripravimo      mošt,      kot za vino, le da grozdnega soka potem ne prepustimo  P
seveda krst mladega vina. Okoli 11. novembra se      mošt      spremeni v vino, letos pa se bodo nekateri na  P
mošta povečajo s postopkom obrnjene ozmoze,      mošt      ali tudi vino dobesedno razstavijo na vodo,  P
tega kemičnega elementa z oznako S, potem ko je      mošt      povrel, ko je vino dozorelo in ga imamo pred  P
Kmalu se je pokazalo, da tudi v marmelade,      mošt      in še kaj.Na evropskem severu, kjer je podnebje  P
kakšnega poduka o tem, kako sv. Martin spreminja      mošt      v vino. Pred tako zahtevno nalogo me je postavil  P
martinovanje v vinskih krajih, ker je na martinovo      mošt      že dozorel v novo vino.Pesem, zapisana v Semiču  P
Tanini iz nezrelih plodov zbistrijo jabolčni      mošt      in napravijo jabolčnik lepši, svetlejši.Kanček  P
veliko, so pa povsod rasle hruške moštnice.      Mošt      iz trpkih moštnic je imel podobno vlogo kot  P
mili volji jemo, vkuhavamo, stiskamo v sladek      mošt      ali namočimo za žganjekuho.Sveže omedene "skoršice  P
naravni jabolčni sok, vinogradniki pa so ponudili      mošt.     No, Kozjanci tudi letos niso pozabili na svoje  P
gora »Tu je lepota in čar domačije, tu zavre      mošt      in privro melodije.« Stoletno dolenjsko zidanico  P
najbolja! Tu je lepota in čar domačije, tu zavre      mošt      in privro melodije.«Tako je Marjan napisal v  P
novo tehnologijo, s katero sladki stisnjeni »     mošt«      prečistijo in zgostijo v agavin sirup.Podoben  P
jeseni. Poleg tega bo mogoče kupiti ozimnico,      mošt      in dobrote iz kmečkih peči. za mlade (po srcu  P
nekaj dni pred martinovim, že krstili letošnji      mošt.      Številni obiskovalci živahne prireditve ob tem  P
namreč škof Martin takole naredil, da se je      mošt      v veselje ljubiteljev žlahtne kapljice zbistril  P
opravijo prvo trgatev v tem letu in stisnejo prvi      mošt.     Kot je povedal Aleksi Jakomin, tajnik društva  P
praznujemo ob polni mizi in z veselim srcem, da se je      mošt      spremenil v vino.Malo jih pozna pravo zgodbo  P
praznujemo ob polni mizi in z veselim srcem, da se je      mošt      spremenil v vino.Malo jih pozna pravo zgodbo  P
ohladi in potem prepelje v osrednjo klet kot      mošt.     Ne kot vino, to je velika razlika.  P
Na poljih kmetje pobirajo pridelke.      Mošt      tiho in brez pompa prehaja v vino.Zjutraj nas  P
do 60 odstotkov mošta, čemur pravimo samotok.      Mošt,      ki ga pridobimo s stiskanjem, ima več sortnih  P
se za najboljše penine uporablja le samotok.      Mošt      pred prvim alkoholnim vrenjem zbistrimo.Z bistrenjem  P
negativno vplivali na kakovost vina. Ko je      mošt      zbistren, mu dodamo selekcionirane kvasovke  P
cerevisiae povečamo z dodatkom vrelnega nastavka v      mošt.      Kvasovke rodu Saccharomyces so neobčutljive  P
soimenjaki v Beli krajini poleg skrbi, da se      mošt      spremeni v vino, peči še tradicionalne pogače  P
plužil ceste. Naslednja leta je začel odkupovati      mošt      za podjetje Slovenske Gorice Ptuj, pozneje pa  P
zatonom.« Zgovoren je tudi podatek, da ima      mošt      pri običajni trgatvi 20 odstotkov sladkorja  P
trsov laškega rizlinga in traminca. Stisnjeni      mošt      iz obeh sort je presegel komaj verjetnih 200  P
in nato v hlajenih cisternah transportiramo      mošt      do centralne kleti.Cabernet sauvignoni so letos  P
Vino zdaj počasi vre, na toplem. Ta      mošt      je zelo koncentriran, zato potrebuje posebne  P
puru ne dodaja sladkorja in kvasovk, temveč      mošt      novega letnika.Ta mošt, ki že naravno vsebuje  P
in kvasovk, temveč mošt novega letnika. Ta      mošt,      ki že naravno vsebuje sladkor in kvasovke, obenem  P
pomeni od 10,8 in 11,3 odstotka alkohola, saj      mošt      ne vsebuje alkohola.Po drugem alkoholnem vretju  P
čajem umije sod, ga izlije in potem v sod natoči      mošt      rebule ter ga zapre za leto dni.To je bolida  P
češplje in drugo sadje. Iz jabolk so stiskali      mošt,      ki je bil lahko »dober in ljubek, tudi jeziku  P
sadja (zlasti jablan), iz katerega so stiskali      mošt      in kuhali žganje.V okoliških gozdovih je veliko  P
daleč, prišli so tudi tuji gosti. Stregli so      mošt,      mlado in staro vino, martinove gosi in race  P
rovašem (Foto: Ludvik Kramberger) Že teče sladki      mošt.     (Foto: Ludvik Kramberger)   P
Pozdravila je vse »"bandimače"«, poskusila sladek      mošt      in si ogledala prenovljene prostore proizvodnje  P
cveti. Sveti Martin Tourski 11. novembra, ko      mošt      postane vino.Sveti Janez Evangelist pa 27. decembra  P
bilo v Lendavi nič pomembnejšega od nogometa.      Mošt      je zavrel, gorice so samevale, lendavski grad  P
Martino Rebula. V Potoku so stisnili prvi letošnji      mošt.      Vsaj deset tisoč obiskovalcev v nedeljo, najmanj  P
Istri potrgali grozdje ("guštovca") in naredili      mošt.     Letos ga je bilo 150 litrov, čez dva tedna pa  P
Škorja, ki je z nogami tako zmečkala grozdje v      mošt,      da je postala vinska kraljica fešte v Potoku  P
Zorel je v hrastovem sodu, potem pa so mu dodali      mošt      sušenega terana letnika 2007 in vse skupaj zmešali  P
ocetu, dobimo le, če jabolka, iz katerih delamo      mošt,      nimajo primesi herbicidov, pesticidov, svinca  P
temu dodaja: »Če kupujete jabolka, jabolčni      mošt      ali jabolčni kis za svoje zdravje, kupujte tam  P
sme dolivati ne vode ne dodajati sladkorja v      mošt      in ne v kis.Po potrebi jo doliva gospodinja  P
Seveda pa na kostanjevem pikniku ne sme manjkati      mošt,      a se še ni zgodilo, da bi se ga preveč napil  P
svoje in v sodih, kjer je še nedavno žlabodral      mošt,      lebdi nektar za bogove.Fantastična in ena najstarejš  P
praznikov ob koncu jesenskih opravil, ko se      mošt      spremeni v vino.In ker je po ljudskem običaju  P
sladkorja v jagodah. Ko iz grozdnega soka nastane      mošt      (brez kakršnih koli dodatkov), tega kontrolirano  P
južnoštajerske vinske ceste vam te dni ponudijo      mošt      in pečen kostanj; tudi med tednom je veliko  P
priprave na veliki dogodek že stekle, kot je stekel      mošt,      ki bo 11. novembra, torej na martinovo, postal  P
oblečenega glumača, ki mu, komaj stoječ, spremeni      mošt      v kislico.Ta rajanja so brez meja, Slovenci  P
obiskala klet, da bi se prepričala, kako vre      mošt.     Tako je bilo tudi sinoči, nista pa pričakovala  P
odpravil v kletne prostore hiše, kjer je vrel      mošt.     Izgubil je zavest in umrl zaradi zastrupitve  P
imamo težave z jetri in ledvicami. Prestrezimo      mošt,      ga pogrejmo skoraj do vretja, nalijmo vročega  P
po Sloveniji počakajo na svetega Martina, da      mošt      spremeni v vino, na skrajnem robu Slovenske  P
kantinah. Strah, da bodo v Hrastovljah točili samo      mošt,      je bil odveč.Vodo je znal v vino spremeniti  P
vino spremeniti le Kristus. Čudež, da bi se      mošt      čez noč spremenil v vino, pa se kljub intenzivni  P
navkljub tradiciji točili lanski letnik. Ker če te      mošt      zakoviči na školjko, z nje ne vstaneš najmanj  P
TOMAŽIN, v Dnevniku, o imidžu. »Naj živi      mošt,      naj nikdar ne postane vino, pravijo naši novi  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 34 134 234



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA