nova beseda iz Slovenije
pri obdelavi vinogradov in pridelavi vina. In | mošt | je postal vino. R. G. | D |
zraven pa hren in povrh črničev štrudl. In | mošt. | Dvanajsterica z županske kmetije se je potem | D |
iz njega v kleti iztisnili 500 litrov soka za | mošt, | iz katerega bodo pridelali zelo sladko svečnično | D |
različne vrste žganja in likerjev, koroški | mošt | itd.Gospodinji Vidi pri delu rad pomaga mož | D |
prazne grozdne jagode. Če tega ne naredijo, se | mošt | lahko okuži s hladnimi kislinami. Mnenja o tem | D |
ko se dan obesi, o sv. Martin', ki spreminja | mošt | v vin' ... Sedaj jih je mogoče brati zbrane v | D |
škropiti. Iz plodov kuhajo žganje ali stiskajo | mošt, | sadno vino iz mešanice hrušk in jabolk je bila | D |
ponudbe so bili: žganje (porabljenih 7 litrov), | mošt | (15 l), potica (18 kg), domači kruh (18 kg) | D |
sadjarske tehnike, pokušali kmečke jedi, grozdje in | mošt, | pa tudi izbrana slovenska vina, se zabavali | D |
segrevala sladkor, s katerim je hotela osladiti | mošt, | da bi lepše vrel.Ko se je ukvarjala z drugimi | D |
K veselju pripomore tudi svež, aromatičen | mošt. | Saj smo kljub nalivu v času trgatve. | D |
jo ima). Ker sem že tam, kupim ta, skoraj še | mošt | po 400 SIT/l in od lani belo vino (v plastenkah | D |
sadje. Lahko boste jedli pečen kostanj, pili | mošt, | sodelovali pri ličkanju koruze, kuhi žganja | D |
dan, ali bi ta dan pekli potice, kostanj, pili | mošt, | vpeljali poslanski post ali katero drugo praznično | D |
Iva Ropac Smrtonosni vinski | mošt | Ormož - | D |
razmišlja in nama nataka odlični jabolčnik, sladek | mošt, | mogoče da je bil kdaj samostan spodaj na »ravnini | D |
Foto Jože Pojbič Radgonski | mošt | je že postal vino Gornja Radgona - | D |
martinovanju na prostem je sveti Martin šegavo krstil | mošt | v vino, zato je mošta seveda zmanjkalo in obiskovalci | D |
tudi prebil v vodstvo vozniške razvrstitve. | Mošt | se je poslovil Ptuj, Gornja Radgona, Marezige | D |
dnevu, ko se na sv. Martina tudi v Sloveniji | mošt | spremeni v vino, je kar prav potegniti črto | D |
dokazujejo, da Slovenci dobro vedo, da je včeraj | mošt | postal vino -Prireditve ob koncu tedna | D |
Nekje so nama ponudili domači želodec, drugje | mošt, | neka starejša ženska me je primerjala s ciganom | D |
pa si privoščite kislo mleko, kruh, žgance, | mošt | ali žganje. Prha pod slapovi | D |
bogate, z zlatom okrašene notranjosti cerkve. Na | mošt, | žganje, suho sadje ... Poslovim se in spustim | D |
kiparja. Pr' Mlinari in Pr' Krekovem Jožetu dobite | mošt, | žganje, suho sadje in svežo zelenjavo. Če | D |
Raisa, 13. Krško, 14. posluh, 15. repa, 16. | mošt, | 17. B(rane) R(ončel), 18. Una, 19. punč, 20 | D |
grozde iz vipavskih vinogradov in točili prvi | mošt. | Na prireditvi bodo nastopili vipavski glasbeniki | D |
Mariborske tekstilne tovarne. D. U. Vipavski | mošt | za pokušnjo Ljubljana - | D |
počakati. G. U. Vipavci so v Ljubljani točili | mošt | Foto Voranc Vogel | D |
stiskalnico, s katero so iz belega grozdja stiskali | mošt. | Steklenico soka so podarili ljubljanski županji | D |
Foto Dragiša Modrinjak Doslej najslajši | mošt | kraljice trt -Več kot štiristo let stara mariborska | D |
stara mariborska trta je letos dala najslajši | mošt | doslej.Stopnja sladkorja je prijetno presenetila | D |
nalogi dajejo Ptujčani prednost. Najslajši | mošt | doslej Tudi župan si je moral na trgatvi obuti | D |
stara trta na Lentu, je letos dala najslajši | mošt | doslej.Stopnja sladkorja je prijetno presenetila | D |
grozde. Tudi drugod so hčere obrodile sladek | mošt, | le na Bizeljskem so imeli nesrečo, da je edina | D |
da je edina dva grozda, še preden so stisnili | mošt, | oskubila domača muca. Podobno si je v Ljutomeru | D |
štirih grozdov postregla srna. Najmanj sladek | mošt | pa so stisnili na Ptuju in v Ljubljani.Slednji | D |
privabila veliko obiskovalcev, ki so lahko pokusili | mošt | in dobrote raznih vinotočev in kmetij in se | D |
stopiti po mleko do kmetije v dolinici, po | mošt | do soseda, ali pa samo na sončni rebri posedeti | D |
dišalo že predpretekli konec tedna. Imeniten | mošt | je postal še imenitnejše vino, zadovoljni so | D |
ohranjajo osnovno misel izročila, da Martin krsti | mošt | s starim vinom in tako tudi najnovejšo letino | D |
Da pa je na vseh bilo dovolj tistih, ki so | mošt | in kasnejše vino poskušali, pa ni treba nikomur | D |
14. apsida, 15. Alois, 16. oma, 17. Črt, 18. | mošt, | 19. ščene, 21. A(nton) O(cvirk), 22. čistilnik | D |
Mateja Hudalist Med Dobrotami izpod Pece tudi | mošt | Prevalje - | D |
Polnilnica, kamor kmetje pripeljejo na polnjenje svoj | mošt, | tradicionalno koroško pijačo iz jabolk in hrušk | D |
dal v promet ali prodajal neocenjeno vino ali | mošt; | če ne bo prijavil pokvarjenega vina kmetijskemu | G |
naj ne bi bilo. Da je sicer možno dosladkavati | mošt, | takrat ko se oceni, da je letina slabša, in | G |
naklonjeni in je dopustno, da se nek del dosladka, | mošt, | nikakor ne vino, v nobenem primeru.Tu predlagamo | G |
sprejme novi zakon o vinu, ki ureja grozdje, | mošt, | vino in druge proizvode iz grozdja in vina. | G |
deželo. Tako, da me resnično zanima, če ima nek | mošt, | neko vino slabše lastnosti, ali je smiselnejše | G |
postopku, drugi postopek pa je, da se koncentrirani | mošt | vinu doda po vrenju. | G |
Predlog novega zakona o vinu, ki ureja grozdje, | mošt | in vino in druge proizvode iz grozdja in vina | G |
V coni B je dovoljeno | mošt | dosladkati, medtem ko v coni C to ni dovoljeno | G |
moštom, ki smo ga sami naredili. Popolnoma svež | mošt. | Jedli bomo pečen kostanj in se posladkali z gibanico | G |
Sveti daritvi. Če kdo trdi, da so vino, pivo in | mošt | strup, da je teza v znanosti in izkušnje dokazano | G |
konobi in začelo novo življenje najprej kot | mošt, | nato kot vino. Belo grozdje je nekaj posebnega | G |
jabolka za ozimnico, sladek brezalkoholni sadni | mošt, | domač kis, fižol, korenček, rdeča pesa, čebula | P |
visokodebelnih dreves (za ozimnico), sadni sok, | mošt, | kis, žganje (slivovka ...), krompir in orehi | P |
kruh, marmelade, sokovi (jabolčni, hruškov), | mošt, | izletniški in stacionarni turizem (dva apartmaja | P |
zelenjavo, domač jabolčni kis z zelišči, žganje, | mošt, | sadjevec, sušeno sadje ... Posebnost: turistična | P |
očiščeni purani in piščanci, jabolčni sok in | mošt. | Ponujajo organizacijo biobifeja za večje skupine | P |
zelja, lahka grozdna jogurtova strjenka, sladek | mošt, | cviček*) je veličasten prispevek šefa kuhinje | P |
grozdja trebbiano z nizko stopnjo alkohola. | Mošt | je sladko kislega okusa, pri prehodu v kis pa | P |
mešalnikih tako dolgo, da začne nastajati oljčni | mošt, | kot stranski proizvod pa ostanejo oljčne tropine | P |
poteka, letošnja letina je obilna in kakovostna, | mošt | lepo vre.Zdaj je prava priložnost, da zapišemo | P |
pečkah, ki so odpad pri predelavi grozdja v | mošt, | je od 10 do 20 odstotkov olja, za katero je | P |
bolj sočne plodove. Včasih so jih stiskali v | mošt | in tega prevreli v hruškovo vino.Če nimamo želje | P |
lepe pa so stisnili skupaj z jabolki, da se je | mošt | za sadno vino hitreje sčistil.Nekateri so narezano | P |
Najobičajnejša sta dva načina: pripravimo | mošt, | kot za vino, le da grozdnega soka potem ne prepustimo | P |
seveda krst mladega vina. Okoli 11. novembra se | mošt | spremeni v vino, letos pa se bodo nekateri na | P |
mošta povečajo s postopkom obrnjene ozmoze, | mošt | ali tudi vino dobesedno razstavijo na vodo, | P |
tega kemičnega elementa z oznako S, potem ko je | mošt | povrel, ko je vino dozorelo in ga imamo pred | P |
Kmalu se je pokazalo, da tudi v marmelade, | mošt | in še kaj.Na evropskem severu, kjer je podnebje | P |
kakšnega poduka o tem, kako sv. Martin spreminja | mošt | v vino. Pred tako zahtevno nalogo me je postavil | P |
martinovanje v vinskih krajih, ker je na martinovo | mošt | že dozorel v novo vino.Pesem, zapisana v Semiču | P |
Tanini iz nezrelih plodov zbistrijo jabolčni | mošt | in napravijo jabolčnik lepši, svetlejši.Kanček | P |
veliko, so pa povsod rasle hruške moštnice. | Mošt | iz trpkih moštnic je imel podobno vlogo kot | P |
mili volji jemo, vkuhavamo, stiskamo v sladek | mošt | ali namočimo za žganjekuho.Sveže omedene "skoršice | P |
naravni jabolčni sok, vinogradniki pa so ponudili | mošt. | No, Kozjanci tudi letos niso pozabili na svoje | P |
gora »Tu je lepota in čar domačije, tu zavre | mošt | in privro melodije.« Stoletno dolenjsko zidanico | P |
najbolja! Tu je lepota in čar domačije, tu zavre | mošt | in privro melodije.«Tako je Marjan napisal v | P |
novo tehnologijo, s katero sladki stisnjeni » | mošt« | prečistijo in zgostijo v agavin sirup.Podoben | P |
jeseni. Poleg tega bo mogoče kupiti ozimnico, | mošt | in dobrote iz kmečkih peči. za mlade (po srcu | P |
nekaj dni pred martinovim, že krstili letošnji | mošt. | Številni obiskovalci živahne prireditve ob tem | P |
namreč škof Martin takole naredil, da se je | mošt | v veselje ljubiteljev žlahtne kapljice zbistril | P |
opravijo prvo trgatev v tem letu in stisnejo prvi | mošt. | Kot je povedal Aleksi Jakomin, tajnik društva | P |
praznujemo ob polni mizi in z veselim srcem, da se je | mošt | spremenil v vino.Malo jih pozna pravo zgodbo | P |
praznujemo ob polni mizi in z veselim srcem, da se je | mošt | spremenil v vino.Malo jih pozna pravo zgodbo | P |
ohladi in potem prepelje v osrednjo klet kot | mošt. | Ne kot vino, to je velika razlika. | P |
Na poljih kmetje pobirajo pridelke. | Mošt | tiho in brez pompa prehaja v vino.Zjutraj nas | P |
do 60 odstotkov mošta, čemur pravimo samotok. | Mošt, | ki ga pridobimo s stiskanjem, ima več sortnih | P |
se za najboljše penine uporablja le samotok. | Mošt | pred prvim alkoholnim vrenjem zbistrimo.Z bistrenjem | P |
negativno vplivali na kakovost vina. Ko je | mošt | zbistren, mu dodamo selekcionirane kvasovke | P |
cerevisiae povečamo z dodatkom vrelnega nastavka v | mošt. | Kvasovke rodu Saccharomyces so neobčutljive | P |
soimenjaki v Beli krajini poleg skrbi, da se | mošt | spremeni v vino, peči še tradicionalne pogače | P |
plužil ceste. Naslednja leta je začel odkupovati | mošt | za podjetje Slovenske Gorice Ptuj, pozneje pa | P |
zatonom.« Zgovoren je tudi podatek, da ima | mošt | pri običajni trgatvi 20 odstotkov sladkorja | P |
trsov laškega rizlinga in traminca. Stisnjeni | mošt | iz obeh sort je presegel komaj verjetnih 200 | P |
in nato v hlajenih cisternah transportiramo | mošt | do centralne kleti.Cabernet sauvignoni so letos | P |
Vino zdaj počasi vre, na toplem. Ta | mošt | je zelo koncentriran, zato potrebuje posebne | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |