nova beseda iz Slovenije

mošt (201-300)


pri obdelavi vinogradov in pridelavi vina. In      mošt      je postal vino. R. G.   D
zraven pa hren in povrh črničev štrudl. In      mošt.     Dvanajsterica z županske kmetije se je potem  D
iz njega v kleti iztisnili 500 litrov soka za      mošt,      iz katerega bodo pridelali zelo sladko svečnično  D
različne vrste žganja in likerjev, koroški      mošt      itd.Gospodinji Vidi pri delu rad pomaga mož  D
prazne grozdne jagode. Če tega ne naredijo, se      mošt      lahko okuži s hladnimi kislinami. Mnenja o tem  D
ko se dan obesi, o sv. Martin', ki spreminja      mošt      v vin' ... Sedaj jih je mogoče brati zbrane v  D
škropiti. Iz plodov kuhajo žganje ali stiskajo      mošt,      sadno vino iz mešanice hrušk in jabolk je bila  D
ponudbe so bili: žganje (porabljenih 7 litrov),      mošt      (15 l), potica (18 kg), domači kruh (18 kg)  D
sadjarske tehnike, pokušali kmečke jedi, grozdje in      mošt,      pa tudi izbrana slovenska vina, se zabavali  D
segrevala sladkor, s katerim je hotela osladiti      mošt,      da bi lepše vrel.Ko se je ukvarjala z drugimi  D
K veselju pripomore tudi svež, aromatičen      mošt.     Saj smo kljub nalivu v času trgatve.  D
jo ima). Ker sem že tam, kupim ta, skoraj še      mošt      po 400 SIT/l in od lani belo vino (v plastenkah  D
sadje. Lahko boste jedli pečen kostanj, pili      mošt,      sodelovali pri ličkanju koruze, kuhi žganja  D
dan, ali bi ta dan pekli potice, kostanj, pili      mošt,      vpeljali poslanski post ali katero drugo praznično  D
Iva Ropac Smrtonosni vinski      mošt      Ormož -  D
razmišlja in nama nataka odlični jabolčnik, sladek      mošt,      mogoče da je bil kdaj samostan spodaj na »ravnini  D
Foto Jože Pojbič Radgonski      mošt      je že postal vino Gornja Radgona -   D
martinovanju na prostem je sveti Martin šegavo krstil      mošt      v vino, zato je mošta seveda zmanjkalo in obiskovalci  D
tudi prebil v vodstvo vozniške razvrstitve.      Mošt      se je poslovil Ptuj, Gornja Radgona, Marezige  D
dnevu, ko se na sv. Martina tudi v Sloveniji      mošt      spremeni v vino, je kar prav potegniti črto  D
dokazujejo, da Slovenci dobro vedo, da je včeraj      mošt      postal vino -Prireditve ob koncu tedna   D
Nekje so nama ponudili domači želodec, drugje      mošt,      neka starejša ženska me je primerjala s ciganom  D
pa si privoščite kislo mleko, kruh, žgance,      mošt      ali žganje. Prha pod slapovi   D
bogate, z zlatom okrašene notranjosti cerkve. Na      mošt,      žganje, suho sadje ... Poslovim se in spustim  D
kiparja. Pr' Mlinari in Pr' Krekovem Jožetu dobite      mošt,      žganje, suho sadje in svežo zelenjavo. Če  D
Raisa, 13. Krško, 14. posluh, 15. repa, 16.      mošt,      17. B(rane) R(ončel), 18. Una, 19. punč, 20  D
grozde iz vipavskih vinogradov in točili prvi      mošt.     Na prireditvi bodo nastopili vipavski glasbeniki  D
Mariborske tekstilne tovarne. D. U. Vipavski      mošt      za pokušnjo Ljubljana -  D
počakati. G. U. Vipavci so v Ljubljani točili      mošt      Foto Voranc Vogel   D
stiskalnico, s katero so iz belega grozdja stiskali      mošt.      Steklenico soka so podarili ljubljanski županji  D
Foto Dragiša Modrinjak Doslej najslajši      mošt      kraljice trt -Več kot štiristo let stara mariborska  D
stara mariborska trta je letos dala najslajši      mošt      doslej.Stopnja sladkorja je prijetno presenetila  D
nalogi dajejo Ptujčani prednost. Najslajši      mošt      doslej Tudi župan si je moral na trgatvi obuti  D
stara trta na Lentu, je letos dala najslajši      mošt      doslej.Stopnja sladkorja je prijetno presenetila  D
grozde. Tudi drugod so hčere obrodile sladek      mošt,      le na Bizeljskem so imeli nesrečo, da je edina  D
da je edina dva grozda, še preden so stisnili      mošt,      oskubila domača muca. Podobno si je v Ljutomeru  D
štirih grozdov postregla srna. Najmanj sladek      mošt      pa so stisnili na Ptuju in v Ljubljani.Slednji  D
privabila veliko obiskovalcev, ki so lahko pokusili      mošt      in dobrote raznih vinotočev in kmetij in se  D
stopiti po mleko do kmetije v dolinici, po      mošt      do soseda, ali pa samo na sončni rebri posedeti  D
dišalo že predpretekli konec tedna. Imeniten      mošt      je postal še imenitnejše vino, zadovoljni so  D
ohranjajo osnovno misel izročila, da Martin krsti      mošt      s starim vinom in tako tudi najnovejšo letino  D
Da pa je na vseh bilo dovolj tistih, ki so      mošt      in kasnejše vino poskušali, pa ni treba nikomur  D
14. apsida, 15. Alois, 16. oma, 17. Črt, 18.      mošt,      19. ščene, 21. A(nton) O(cvirk), 22. čistilnik  D
Mateja Hudalist Med Dobrotami izpod Pece tudi      mošt      Prevalje -   D
Polnilnica, kamor kmetje pripeljejo na polnjenje svoj      mošt,      tradicionalno koroško pijačo iz jabolk in hrušk  D
dal v promet ali prodajal neocenjeno vino ali      mošt;      če ne bo prijavil pokvarjenega vina kmetijskemu  G
naj ne bi bilo. Da je sicer možno dosladkavati      mošt,      takrat ko se oceni, da je letina slabša, in  G
naklonjeni in je dopustno, da se nek del dosladka,      mošt,      nikakor ne vino, v nobenem primeru.Tu predlagamo  G
sprejme novi zakon o vinu, ki ureja grozdje,      mošt,      vino in druge proizvode iz grozdja in vina.  G
deželo. Tako, da me resnično zanima, če ima nek      mošt,      neko vino slabše lastnosti, ali je smiselnejše  G
postopku, drugi postopek pa je, da se koncentrirani      mošt      vinu doda po vrenju.   G
Predlog novega zakona o vinu, ki ureja grozdje,      mošt      in vino in druge proizvode iz grozdja in vina  G
V coni B je dovoljeno      mošt      dosladkati, medtem ko v coni C to ni dovoljeno  G
moštom, ki smo ga sami naredili. Popolnoma svež      mošt.     Jedli bomo pečen kostanj in se posladkali z gibanico  G
Sveti daritvi. Če kdo trdi, da so vino, pivo in      mošt      strup, da je teza v znanosti in izkušnje dokazano  G
konobi in začelo novo življenje najprej kot      mošt,      nato kot vino. Belo grozdje je nekaj posebnega  G
jabolka za ozimnico, sladek brezalkoholni sadni      mošt,      domač kis, fižol, korenček, rdeča pesa, čebula  P
visokodebelnih dreves (za ozimnico), sadni sok,      mošt,      kis, žganje (slivovka ...), krompir in orehi  P
kruh, marmelade, sokovi (jabolčni, hruškov),      mošt,      izletniški in stacionarni turizem (dva apartmaja  P
zelenjavo, domač jabolčni kis z zelišči, žganje,      mošt,      sadjevec, sušeno sadje ... Posebnost: turistična  P
očiščeni purani in piščanci, jabolčni sok in      mošt.     Ponujajo organizacijo biobifeja za večje skupine  P
zelja, lahka grozdna jogurtova strjenka, sladek      mošt,      cviček*) je veličasten prispevek šefa kuhinje  P
grozdja trebbiano z nizko stopnjo alkohola.      Mošt      je sladko kislega okusa, pri prehodu v kis pa  P
mešalnikih tako dolgo, da začne nastajati oljčni      mošt,      kot stranski proizvod pa ostanejo oljčne tropine  P
poteka, letošnja letina je obilna in kakovostna,      mošt      lepo vre.Zdaj je prava priložnost, da zapišemo  P
pečkah, ki so odpad pri predelavi grozdja v      mošt,      je od 10 do 20 odstotkov olja, za katero je  P
bolj sočne plodove. Včasih so jih stiskali v      mošt      in tega prevreli v hruškovo vino.Če nimamo želje  P
lepe pa so stisnili skupaj z jabolki, da se je      mošt      za sadno vino hitreje sčistil.Nekateri so narezano  P
Najobičajnejša sta dva načina: pripravimo      mošt,      kot za vino, le da grozdnega soka potem ne prepustimo  P
seveda krst mladega vina. Okoli 11. novembra se      mošt      spremeni v vino, letos pa se bodo nekateri na  P
mošta povečajo s postopkom obrnjene ozmoze,      mošt      ali tudi vino dobesedno razstavijo na vodo,  P
tega kemičnega elementa z oznako S, potem ko je      mošt      povrel, ko je vino dozorelo in ga imamo pred  P
Kmalu se je pokazalo, da tudi v marmelade,      mošt      in še kaj.Na evropskem severu, kjer je podnebje  P
kakšnega poduka o tem, kako sv. Martin spreminja      mošt      v vino. Pred tako zahtevno nalogo me je postavil  P
martinovanje v vinskih krajih, ker je na martinovo      mošt      že dozorel v novo vino.Pesem, zapisana v Semiču  P
Tanini iz nezrelih plodov zbistrijo jabolčni      mošt      in napravijo jabolčnik lepši, svetlejši.Kanček  P
veliko, so pa povsod rasle hruške moštnice.      Mošt      iz trpkih moštnic je imel podobno vlogo kot  P
mili volji jemo, vkuhavamo, stiskamo v sladek      mošt      ali namočimo za žganjekuho.Sveže omedene "skoršice  P
naravni jabolčni sok, vinogradniki pa so ponudili      mošt.     No, Kozjanci tudi letos niso pozabili na svoje  P
gora »Tu je lepota in čar domačije, tu zavre      mošt      in privro melodije.« Stoletno dolenjsko zidanico  P
najbolja! Tu je lepota in čar domačije, tu zavre      mošt      in privro melodije.«Tako je Marjan napisal v  P
novo tehnologijo, s katero sladki stisnjeni »     mošt«      prečistijo in zgostijo v agavin sirup.Podoben  P
jeseni. Poleg tega bo mogoče kupiti ozimnico,      mošt      in dobrote iz kmečkih peči. za mlade (po srcu  P
nekaj dni pred martinovim, že krstili letošnji      mošt.      Številni obiskovalci živahne prireditve ob tem  P
namreč škof Martin takole naredil, da se je      mošt      v veselje ljubiteljev žlahtne kapljice zbistril  P
opravijo prvo trgatev v tem letu in stisnejo prvi      mošt.     Kot je povedal Aleksi Jakomin, tajnik društva  P
praznujemo ob polni mizi in z veselim srcem, da se je      mošt      spremenil v vino.Malo jih pozna pravo zgodbo  P
praznujemo ob polni mizi in z veselim srcem, da se je      mošt      spremenil v vino.Malo jih pozna pravo zgodbo  P
ohladi in potem prepelje v osrednjo klet kot      mošt.     Ne kot vino, to je velika razlika.  P
Na poljih kmetje pobirajo pridelke.      Mošt      tiho in brez pompa prehaja v vino.Zjutraj nas  P
do 60 odstotkov mošta, čemur pravimo samotok.      Mošt,      ki ga pridobimo s stiskanjem, ima več sortnih  P
se za najboljše penine uporablja le samotok.      Mošt      pred prvim alkoholnim vrenjem zbistrimo.Z bistrenjem  P
negativno vplivali na kakovost vina. Ko je      mošt      zbistren, mu dodamo selekcionirane kvasovke  P
cerevisiae povečamo z dodatkom vrelnega nastavka v      mošt.      Kvasovke rodu Saccharomyces so neobčutljive  P
soimenjaki v Beli krajini poleg skrbi, da se      mošt      spremeni v vino, peči še tradicionalne pogače  P
plužil ceste. Naslednja leta je začel odkupovati      mošt      za podjetje Slovenske Gorice Ptuj, pozneje pa  P
zatonom.« Zgovoren je tudi podatek, da ima      mošt      pri običajni trgatvi 20 odstotkov sladkorja  P
trsov laškega rizlinga in traminca. Stisnjeni      mošt      iz obeh sort je presegel komaj verjetnih 200  P
in nato v hlajenih cisternah transportiramo      mošt      do centralne kleti.Cabernet sauvignoni so letos  P
Vino zdaj počasi vre, na toplem. Ta      mošt      je zelo koncentriran, zato potrebuje posebne  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA