nova beseda iz Slovenije

mlačne (101-168)


žlic jabolčnega kisa, raztopljenega v pol litra      mlačne,      predhodno prekuhane vode in dveh žlic medu naj  P
žličke morske soli približno 0,5 l      mlačne      vode - za paradižnikovo omako:   P
elektronski pošti V posodo nalijte kar veliko      mlačne      vode in ji dodajte kis.Noge namakajte približno  P
jedilno žlico domačega jabolčnega kisa v decilitru      mlačne      vode.Po treh mesecih pitja kisa naredite mesec  P
obiskom Slovenije. Navsezadnje so morda nekoliko “     mlačne”      tudi nove države Evropske Unije, ki jih knjiga  P
nasprotno: »Ob prehladih je treba spiti čim več      mlačne      tekočine in počivati, da se obrambni mehanizem  P
polnjen z zajčjim ragujem. Vse jedi so bile      mlačne      in zaradi tega so se okusi dodatkov lepše prebili  P
krvni obtok. Najbolje bi se torej obneslo pitje      mlačne      tekočine ali vsaj takšne pri sobni temperaturi  P
temperatura obramba pred infektom. Pomagajo      mlačne      kopeli ali zdravila s paracetamolom. Cepljenje  P
da se ohladi. Posebej damo v skodelico malo      mlačne      vode, dodamo sladkor in razdrobljen kvas, premešamo  P
žličke sladkorja, 1/2 suhega kvasa, 1,5 dcl      mlačne      vode, žlico olja. Priprava: Za ajdovo testo  P
Za ajdovo testo poparimo ajdovo moko. Vmalo      mlačne      vode razdrobimo kvas, moko in ščep sladkorja  P
nepopisan dan naravnost v njena pljuča. Kozarec      mlačne      vode, sok iztisnjenih pomaranč ali limonada  P
vedno najprej temeljito umiti pod močnim curkom      mlačne,      nato pa še hladne vode.Šele nato jim odtrgamo  P
tešče, če se da, ali pa prej popijemo kozarec (     mlačne)      vode.Število izvedb prilagodimo svojim sposobnostim  P
testu Potrebujemo: kg moke, od 2 do 3 dcl      mlačne      vode, zavitek kvasa, 2 žlici olja, 2 rumenjaka  P
kot podporo si je le težko mogoče razložiti      mlačne      odzive, ki so jih ob 40. obletnici poskusa vstaje  P
Potrebujemo kilogram pirine moke, 650 mililitrov      mlačne      vode, žlico soli, tri noževe konice rjavega  P
jamico in v njej s prstom razmešamo kvas z malo      mlačne      vode.Pustimo 15 minut, potem pa dodamo jajce  P
zmehča. Posebej zmešamo rjav sladkor le s toliko      mlačne      vode, da se raztopi.Porridge (poridž) naložimo  P
rumenjaka. V eni stepamo rumenjake s štirimi žlicami      mlačne      vode, da se res dobro spenijo in nekoliko posvetlijo  P
kot je bilo današnje, je moj zajtrk kozarec      mlačne      vode.Navada, ki jo priporočam v posnemanje.  P
ščepca soli, žlice oljčnega olja in toliko      mlačne      vode, da je lepo voljno.Gnetemo tako dolgo,  P
pogača Sestavine: 50 dag mehke bele moke, 3 dcl      mlačne      vode, 2 kavni žlički soli, 20 g kvasa, 1 ščepec  P
kvasa, dodajte tri žličke bele mehke moke, 1 dcl      mlačne      vode in pol žličke sladkorja ter premešajte  P
poveča volumen za več kot enkrat. Iz bele moke,      mlačne      vode in kvasnega nastavka pripravite gladko  P
kvasa, pol žličke sladkorja in slabega decilitra      mlačne      vode zmešali v gosto zmes, podobno masi za palačinke  P
slabe pol žličke sladkorja, slab deciliter      mlačne      vode, slabih pet minut vzhajanja. Za testo  P
soli. Kvaša: slabe štiri decilitre skoraj      mlačne      vode *****   P
kvas: nadrobimo ga, dodamo sladkor in le toliko      mlačne      vode, da se raztopi v njej.V večji skledi moko  P
moke, ki ga umesiš s približno tremi kozarci      mlačne      soljene vode in žlice navadnega olja.Narediš  P
je predpisano: 50 dag mehke bele moke, 3 dcl      mlačne      vode, 2 žlički soli, 20 gramov kvasa, 1 ščepec  P
pol kilograma ržene moke, kvasa (70 g) in malo      mlačne      vode.Testo, ki ne sme biti pretrdo, vzhaja dobre  P
potrebujete pol kilograma pirine moke, tri decilitra      mlačne      vode in ščepec soli.V dovolj veliko posodo,  P
izumrle mode. V Braziliji sem doživela izključno      mlačne      savne, kaže, da jim je že zunaj prevroče. Savnanje  P
začimbe. Umijemo meso in ga damo v dva litra      mlačne      vode.Dodamo zelenjavo in na kolobarje narezano  P
moke + 1 jajce + 1 žlička olja + 1 do 1,5 dcl      mlačne      vode + ščep soli -Sestavine za nadev:   P
v vročem olju zlato rumeno ocvremo. Ponudimo      mlačne      ali hladne s kupčkom marmelade na sredini.   P
ščepec soli 1,5 dl      mlačne      vode Iz naštetih sestavin naredimo gladko  P
V to nadrobimo kvas in temu dodamo 0,5 dcl      mlačne      vode in žličko sladkorja.Vse skupaj pustimo  P
6. korak Začnite s pljuskom      mlačne      vode v obraz.Nanesite čistilno mleko na kožo  P
Odstavimo. V drugo kozico damo rumenjake, 4 žlice      mlačne      vode, limonin sok, gorčico in sol.Gladko razmešamo  P
uspešnega podjetnika, ki je v postelji bolj      mlačne      sorte, ali robatega rokerja, s katerim bi uživale  P
rešetki 25 minut, da se kolački zlato obarvajo.      Mlačne      posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.   P
vejica peteršilja + sončnično olje + 1,5 dcl      mlačne      vode + sol + poper - Priprava: Iz piščančjih  P
testo: 35 dag moke + 1/2 kocke kvasa + 2,5 dl      mlačne      vode + 2 žlici olivnega olja + 1 žlička sladkorja  P
Kvas, 2 žlici moke, 1 žličko sladkorja in 1 dl      mlačne      vode dobro premešamo in pustimo, da vzhaja.  P
odstranimo z mokro vato in na koncu še z veliko      mlačne      vode. Če se je koža zelo presušila, si jo  P
zmešamo z balzamičnim kisom in s 3 do 4 žlicami      mlačne      vode.Med mešanjem prilijemo olivno olje.   P
10 g soli 2 dl      mlačne      vode 100 g ocvirkov   P
četrtina male žličke soli približno 1 dcl      mlačne      vode 1 žlica raztopljenega mlačnega masla  P
kvas, sladkor in 1 žličko soli. Prilijemo 2 dl      mlačne      vode in gnetemo najprej z električnim ročnim  P
naredimo vdolbinico. Vanjo prilijemo pol decilitra      mlačne      vode, v kateri smo raztopili žličko soli.Dodamo  P
v gladko testo. Po potrebi dodamo še nekaj      mlačne      vode.Testo mora postati ravno prav vlažno in  P
naredimo vdolbinico. Vanjo prilijemo pol decilitra      mlačne      vode, v kateri smo raztopili žličko soli.Dodamo  P
v gladko testo. Po potrebi dodamo še nekaj      mlačne      vode.Testo mora postati ravno prav vlažno in  P
temu primešamo eno četrtino raztopljene in še      mlačne      želatine. Po zmes nato vlijemo v štiri naoljene  P
maso, ki smo ji že prej primešali preostanek      mlačne      raztopljene želatine.Tako napolnjene modele  P
so z minaretov že odpeli večerne molitve in      mlačne      sapice, ki so vendarle zavele ob koncu zabito  P
Luc Dehaene, na primer ‐ so bili deležni le      mlačne      podpore. Zaradi takšnega neobetavnega razvoja  P
izrazito salonska (pravzaprav kolosejska) čajanka      mlačne      mobilizacijske retorike in desettisočkrat prežvečenih  P
urbani duh kar nekam izpuhtel. V Splitu ni      mlačne      vode, tukaj ni sredinske opcije, so samo ekstremi  P
daje režiser Errol Morris dolgočasne, preveč      mlačne      intervjuje, mu je zagrozil, da bo za intervjuje  P
vseskozi vrača. Tokrat tudi v obliki kritike      mlačne      Ruplove diplomacije. Toda, od kod pravzaprav  P
Predsednik Slovenije je bil prav tako kritičen do      mlačne      deklaracije o reformah OZN.»Ponavlja se stara  P
Hamasa. Izrael pravi, da bo prekinil še zadnje      mlačne      stike, ki jih ima s palestinskim vodstvom, in  P
ostrejše pismo, je bilo tako pravzaprav odziv na      mlačne      odgovore, ki ji jih je poslal minister sredi  P
predala Franciji, ki ima, kot je splošno znano,      mlačne      vezi z nekdanjim komunističnih svetom.Janez  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA