nova beseda iz Slovenije
list marmelad, škotski Gleneagles pa ovseno | kašo | preliva z malinami, namočenimi v Drambuie, škotski | D |
hvali njeno »vzhodnjaško« kuhinjo: piroške, | kašo | iz ječmena in koruze, meso, mleto z zelenjavo | D |
sicer splošno razširjenih receptih za proseno | kašo, | ajdove žgance, primorsko frtaljo, ješprenovo | D |
prosene kaše. Na prireditvi so seveda ponujali | kašo, | ki jo prekmurske gospodinje uporabljajo za pripravo | D |
krvavice, predvsem otroci imajo radi mlečno proseno | kašo, | starejšim pa gre v slast dinstana kaša itd. | D |
Nekoč so Odrančanke prodajale ajdovo in proseno | kašo | na okoliških sejmih.Najpogosteje so trgovale | D |
prepričan, da človek, ki je državo spravil v tako | kašo, | ne more postati njen odrešitelj. Podobno kot | D |
je že skoraj mehko, dodamo prebrano in oprano | kašo | in kuhamo še dvajset minut.Iz masti in moke | D |
minutah besednega lovljenja okrog sklede z vročo | kašo | je Rodmana minilo potrpljenje: izpulil je šop | D |
zajtrk (v hotelu Park so imeli močnik, ajdovo | kašo, | kompot iz suhega sadja, kislo in sladko mleko | D |
namreč ne umrejo, če jih mali bojevnik zdrobi v | kašo, | temveč samo omedlijo.Tako se je Nintendo izognil | D |
duhovniki zaprli v luknje. Pitali so jih s | kašo | in jih mazali z žafranom, da bi jim porumenela | D |
kilogramov, ven je prišel z 42 kg in ko smo | kašo | jedli zvečer pa je stopil notri pa se je sesul | G |
morajo pred njim braniti tistega, ki je celo | kašo | sam zakuhal ter Janši in drugim v izigravanjem | G |
pritekala že oluščena ajda in so dobili ajdovo | kašo. | Preprost in učinkovit. | G |
plačilo, da so kupile " čimo " in iz nje skuhale | kašo. | Stik z otroci je primaren, čeprav mi v civilizirane | G |
kopljem. Ta prvi je, Laponci najprej naredijo | kašo | iz razcvetelih cvetov in s tem napolnijo jelenova | G |
juh z repnimi olupki. Juha z repnimi olupki in | kašo. | Različne recepture so, temeljni recept pa je | G |
nekoč na Pohorju zelo sejala, pa še proseno | kašo. | Ker smo na Pohorju, ne smejo manjkati pohorski | G |
šestorednik". Babica zna iz njega pripraviti | kašo, | ješprenj ali zdrob.Oče pa verjetno bolj ceni | G |
Naslov je: Javni tožilec si je skuhal lepo | kašo. | Podnaslov je: Pojeva v barvah. | G |
dokumentov v HTML, ki še danes izdela neverjetno | kašo | tudi iz najpreprostejših dokumentov, tak »HTML | P |
okusno ogret zimski dan pojemo za zajtrk ajdovo | kašo | z rozinami in orehi: Skodelico ajdove kaše namočimo | P |
Potrebujete: - pšenično | kašo | Kura čiščenja s pšenično kašo naj traja od | P |
- pšenično kašo Kura čiščenja s pšenično | kašo | naj traja od 5 do 20 dni.Ta čas uživajte izključno | P |
traja od 5 do 20 dni. Ta čas uživajte izključno | kašo | v obliki sluzi, pijte jabolčni kompot, po možnosti | P |
3 pšenične kaše oziroma pšeničnih kosmičev. | Kašo | kuhamo pri zmerni temperaturi 31 ur???, kosmiče | P |
pa vsebuje karoten. Krompir nastrgajte in | kašo | položite za 15 do 20 minut na obraz. Krompir | P |
zdrobe. Ponujamo tudi ječmenovo in proseno | kašo. | Posebnost: kruh, krompir, hokaido buče. | P |
hladilnik, tam zagleda gobice, rdečo papriko, ajdovo | kašo | in kislo smetano, dobi navdih, sestavine zmeša | P |
odvzemite tretjino sadja in ga zmeljite v čašo. S to | kašo | z obeh strani namažite oblate.Stepete smetano | P |
in s paličnim mešalnikom vse skupaj zmešamo v | kašo, | ki jo vmešamo v skuto.Skuto napolnimo v posodo | P |
jedec. V Sloveniji je rad jedel žgance, slivovo | kašo, | ki smo mu jo pogosto pripravljali za večerjo | P |
kožo. Sveže sadje ali zelenjavo zmeljemo v | kašo, | ki ji lahko dodamo sadni pektin, agar agar, | P |
mehko. Banano olupimo in zmečkamo z vilicami, | kašo | pa namažemo po koži.Po desetih do petnajstih | P |
skute dodamo pest sveže sesekljanega peteršilja. | Kašo | nanesemo na obraz in jo čez pol ure zmijemo | P |
in jo v multipraktiku zmeljete v čašo. S to | kašo | na obeh straneh namažete oblate.Stepete smetano | P |
krušno sredico rženega kruha, da dobite kašico. | Kašo | porazdelite po laseh, glavo pokrijete s kapico | P |
nemastno ali sojino mleko, stročnice in ovseno | kašo. | Nikakor pa ne smete uživati alkohola, čaja in | P |
dal moč srcu in pljučem. Pripravimo ga kot | kašo | ‐ pretlačenega z nekaj več tekočine.Telo bo | P |
zvijete v roki ali pa nekaj listov prežvečite in | kašo | položite na rano. - Njivska preslica je še | P |
tako imenovane kaše. Kalimo ajdovo in pirino | kašo, | le pšenice, rži in kamuta ni treba luščiti, | P |
jabolčne kaše na oblačilih? Naš malček namreč | kašo | zelo pogosto nanese na svoja oblačila. Mateja | P |
ljudskem zdravilstvu je bila priljubljena uporaba v | kašo | zdrobljenih korenin navadnega gabeza, ki so | P |
navadnega gabeza na drobno narežejo ali zdrobijo v | kašo, | jih pomešajo s staljeno svinjsko mastjo, macerirajo | P |
tanke, črnim vezalkam podobne vrvice zvaljano | kašo | iz korenine.Glavne učinkovine v korenini, uporabne | P |
lahko s kumaro. Neolupljeno damo v sokovnik in | kašo | iztisnemo skozi laneno krpo.Kumarični sok vtremo | P |
zlato, srebro, paladij, platino, papirnato | kašo, | časopisni in odpadni papir, plastiko, premog | P |
recimo žolca z bučnim oljem, štruklji s proseno | kašo, | polži po ljubljansko, kuhana govedina s kolerabico | P |
evra) z vlivanci. Tudi gobova juha z ajdovo | kašo | (3,20 evra) si je zaslužila stoječe ovacije | P |
mame, goveji jezik v vinski marinadi, joto, | kašo, | rostbif po kraško, limonine rezine, kraške kremne | P |
senzoriko, je zapel biftek z gosjimi jetri in ajdovo | kašo | z jurčki.Meso je bilo lepo uležano in rožnato | P |
več. Klasika, goveja juha ‐ tokrat z ribano | kašo | (1,90 evra), ni spadala v rang gobove.Kaša je | P |
Gostilna Pečarič Brodet v harmoniji z ajdovo | kašo | Kako se čuti miks zimzelenega dalmatinskega | P |
in harmoniko? Nekako tako kot brodet z ajdovo | kašo. | Ali travarica s šampanjcem. | P |
uri. Kombinacija mehke, še roza teletine s | kašo | in cimetom je bila dobesedno vesoljska!Za prvi | P |
svežino in harmonijo okusov, goveja z ribano | kašo | (3 evre) pa z železno korektnostjo.Špargljeva | P |
Da se njegov vonj vije na vrh. Skozi proseno | kašo, | ki je podlaga ...Ne pljučni. | P |
kuhanjem bi denimo porabili štirikrat več časa ‐ | kašo, | pečeno kri in zeliščno omako (lahko kot steak | P |
vidijo druge možnosti kot zdrobovo ali riževo | kašo. | To je popolnoma narobe, ker maši žile, in je | P |
peteršilj, morsko sol, poper. Priprava: Ajdovo | kašo | skuhamo do mehkega, tako da jo pristavimo v | P |
sveže gobe ali namakamo suhe. Potem ajdovo | kašo | zalijemo s slabim litrom vode in k njej stresemo | P |
Mirno lahko jem krompir, ajdovo in proseno | kašo, | ovsene kosmiče, rž in ržene kosmiče, riž in | P |
priloga k belim vrstam mesa. Boranja z ajdovo | kašo | in drobno mletim sojinim mesom Potrebujemo | P |
zelenjavno juho. Posebej skuhamo lečo in ajdovo | kašo | ter ju dodamo boranji.Začinimo s soljo, poprom | P |
Ohlajeno strnjenko narežemo in ponudimo s sadno | kašo. | Foto: Roman Šipič | P |
vaniljevo omako Potrebujemo (za štiri) : za rdečo | kašo: | 150 g češenj, po 150 g borovnic, malin in ribeza | P |
jo večkrat premešamo, da se ne naredi mrena. | Kašo | nalijemo v kozarce in mlačno ali mrzlo postrežemo | P |
smetano in jo vmešamo v omako. Del omake damo na | kašo. | Melisine listke položimo na vrh. | P |
z malo vode, v kateri se je kuhal. Fižolovo | kašo | solimo, popramo in začinimo s papriko in muškatnim | P |
malo vode. Ko je mehak, ga pretlačimo v gladko | kašo. | Tik preden pasulj ponudimo, vmešamo vanj še to | P |
Tik preden pasulj ponudimo, vmešamo vanj še to | kašo, | ki jo prej še nekoliko osolimo. Beljakovinski | P |
zmeljemo v mešalniku s sojinim mlekom. Žitno | kašo | porazdelimo po skodelicah, fige ali datlje pa | P |
kose in iztisnemo limonin sok. Oboje zmešamo v | kašo. | Posujemo jo s kokosovimi kosmiči in cimetom. | P |
kosmiči in cimetom. Ovseni kosmiči s korenčkovo | kašo | Potrebujemo: 120 g ovsenih kosmičev, 3 dcl | P |
sveže izluščenih orehov. Priprava: Ajdovo | kašo | razmešamo z navadno ali sojino smetano in na | P |
smetano in na koščke narezanimi suhimi slivami. S | kašo | do dveh tretjin napolnimo skodelice ali globoke | P |
sojinega), morsko sol, poper. Priprava: Ajdovo | kašo | za uro ali dve namočimo v litru vode.Cvetačo | P |
list, majaron in šetraj. Priprava : Ječmenovo | kašo | čez noč namočimo.Na olju na hitro prepražimo | P |
repo ali zelje, včasih morda proseno ali ajdovo | kašo | z gobami, zelenjavo in solato; za zgodnjo večerjo | P |
2 dl polnomastnega mleka. Priprava: Proseno | kašo | skuhamo tako, da jo pristavimo v hladni vodi | P |
vodi. Ko ta zavre, jo skupaj s peno odlijemo in | kašo | kuhamo naprej v sveži vodi.Ne da bi jo mešali | P |
Robidnice operemo in osušimo na prtiču. Kuhano | kašo | zrahljamo z mlekom, nato vanjo vmešamo suhe | P |
precedimo in dodamo sredico rženega kruha, da dobimo | kašo. | Nanesemo jo na lase, pokrijemo s kapo ali folijo | P |
oplaknemo. V mešalniku jih razmešamo v sadno | kašo. | Potem vanjo vsujemo sladkor in znova dobro razmešamo | P |
razmešamo. Stepemo smetano in jo vmešamo v sadno | kašo. | Zmes globoko zamrznemo v modelčkih ali plastičnih | P |
skodelico prosene kaše. Priprava: Proseno | kašo | pristavimo v hladni vodi v razmerju 1:3.Ko voda | P |
zavre, z žlico posnamemo peno in solimo. Nato | kašo | brez mešanja v pokriti posodi skuhamo do mehkega | P |
pet minut, nato pa vmešamo že kuhano proseno | kašo. | Lonec postavimo na hladno ploščo in juho čim | P |
S paličnim mešalnikom jih zmešamo v gladko | kašo. | Ko se ta nekoliko ohladi, vmešamo še limonin | P |
isnjenega olja, domačo morsko sol. Priprava: Ajdovo | kašo | pristavimo v hladni vodi v razmerju 1:3.Korenček | P |
centimeter debele kolobarje. Skuhamo ga skupaj s | kašo | v pokriti posodi v dobrih dvajsetih minutah | P |
čemaž ali peteršilj ter krešo in ju vmešamo med | kašo, | tik preden jed ponudimo.Po okusu dosolimo. | P |
prestreže lupinice in semena. Gladko sadno | kašo | nato zmešamo s trsnim sladkorjem, limoninim | P |
jih s paličnim mešalnikom razmešamo v gladko | kašo. | Nato jabolčno kašo zmešamo s češminovo mezgo | P |
mešalnikom razmešamo v gladko kašo. Nato jabolčno | kašo | zmešamo s češminovo mezgo, dodamo sladkor in | P |
za nadev pripravite tako, da zmešate ovseno | kašo | in moko in vanj zdrobite maslo.Nadev z žlico | P |
žlice sojine omake, avokado. Priprava: Ajdovo | kašo | pristavimo v hladni vodi (v razmerju 1:3) in | P |
koščico ter po kosih dolbemo meso. Polagamo jih v | kašo | in jo nato previdno premešamo.Takoj ponudimo | P |
segrejemo žlico olja. Dolijemo paradižnikovo | kašo, | kuhamo nekaj minut in mešamo, da se dobro prepoji | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |