nova beseda iz Slovenije

govedino (240-339)


slovenski kmetje prodajajo najcenejše svojo      govedino,      ceneje kot pred tremi leti.Kljub temu je pa  G
po principu subvencioniranja jedli bavarsko      govedino,      pili nemško mleko ali pa kupovali sicer na pogled  G
Ja. Eni jejo zelje vse življenje, drugi pa      govedino,      povprečje je pa segedin golaž.To je tako.   G
juho ali kaj podobnega, ne vem, ali pa narezano      govedino?      Kaj bo pa potem naredil gospod predsednik Računskega  G
kamorkoli, na ulico, na sočno "parižado", pečeno      govedino      na vse mogoče načine, ob kateri je težko ostati  G
Spet ima Jerovška v zobeh. Žilavo      govedino      sem jedel, zelo žilavo govedino. A ste ga res  G
zobeh. Žilavo govedino sem jedel, zelo žilavo      govedino.      A ste ga res pojedli?-   G
Spet ima Jerovška v zobeh. Sem jedel žilavo      govedino.      Ste ga res pojedel?-   G
Ali bi še kaj? A      govedino      strežete?A govedino?   G
A govedino strežete? A      govedino?     Ja.   G
seznanjenosti so ljudje v hipu prenehali kupovati      govedino,      obenem pa so še naprej kupovali bonbone in slaščičarske  P
mleko in pokaže enak odziv tudi takrat, ko jé      govedino,      gre za navzkrižno alergijo. Alergeni breze  P
slivovega žganja. Tito je zelo rad zajtrkoval      govedino      v juhi, predvsem iz navade.Nekoč so namreč ženske  P
Nosečnice, ki sedem- ali večkrat na teden uživajo      govedino,      bi lahko rodile sinove z nizko koncentracijo  P
sklepu, da bi morale nosečnice povsem črtati      govedino      iz prehrane, saj morajo uživati beljakovine  P
mesojedce še svinjska in ovčja jetra, kozje meso,      govedino,      divjačino, tuno in jeguljo. V skladu s splošnim  P
tudi surovo meso, narezano koščke, najpogosteje      govedino      in divjačino.Kuro in purana povrem, file osliča  P
povzročil veliko škodo in odklone na trgu z      govedino.     Nenormalno velika ponudba je povzročila pritisk  P
kilogramov mesa, od tega največ perutnine, pred      govedino      in svinino.Kljub naraščajoči prireji je domača  P
naslednje občutljive kmetijske proizvode: mlado      govedino,      določene ribe in izdelke iz njih, vino in sladkor  P
potikajo po stari celini in veselo mlatijo evropsko      govedino.     Med njimi je precej študentov, ki so si denar  P
pripravljene jedi ‐ piščančjo "džambalajo", hamburger,      govedino      s čebulo in krompirjevo juho. Vlada v Kabulu  P
vrste noire de bigorre iz Pirinejev, argentinsko      govedino      la morcha angus, da o kobe beefu ne razpredam  P
oko lahko zmoti med teletino in svinino, med      govedino      in konjetino.Meso ni ustrezno narezano oziroma  P
ali vročo vodo. Pokrijemo in dušimo eno uro,      govedino      uro in pol.Če je treba, dolivamo vročo juho  P
Bollito misto Z jušno zelenjavo skuham      govedino,      kuro, v posebnem loncu pa pekljan jezik, telečjo  P
premazano z maslom in limono, kot napravim sam ‐ ali      govedino,      telečjo glavo. Ker pa so omake dokaj pikantne  P
Bodi moj gost! Boš      govedino      po ameriško ali svinjino po sovjetsko?«Utemeljeno  P
glasovalo dobrih 59 odstotkov vprašanih, potem      govedino,      ki je ljuba 32,3 odstotka anketirancem, in svinjino  P
kuharske spretnosti, poznate količine. Sočno      govedino      narežite na kot mezinec dolge in debele koščke  P
svojo posebno specialiteto. »Obožujem surovo      govedino      s čokoladno čili omako in bikov zrezek s sezamovimi  P
imajo pa tudi izjemno okusno meso; še posebej      govedino.     Pripravijo jo tako, da na polmetrsko nabodalo  P
mleko, obstaja velika verjetnost, da bo tudi na      govedino.     Ali to pomeni, da naj nekdo, ki je alergičen  P
timijan, rožmarin. Priprava: Dan pred pripravo      govedino      mariniramo.Narežemo jo na poljubno velike dele  P
Priprava : V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo      govedino,      čebulo in česen ter med mešanjem pražimo tako  P
nosečnice in doječe matere. Za dobro uležano      govedino      velja, da ostane na njej viden pritisk prsta  P
Priprava: Pečico segrejemo na 150 stopinj.      Govedino      narežemo na 2 cm velike kocke.Moko posolimo  P
Segrejemo malo olivnega olja.      Govedino      na hitro popečemo, da z vseh strani porjavi  P
čilijem pa naredijo tudi svinjino z radičem ter      govedino      s špinačo.Tistim, ki ne marajo pekoče hrane  P
skodelice, dodamo na rezine narezano kuhano      govedino      in po želji še druge dodatke ter prilijemo zelo  P
Dober tek. Solata s praženo      govedino      Potrebujemo (za štiri): 450 g pustega govejega  P
vok ali teflonsko ponev, nato dodamo olje in      govedino      ter pražimo, dokler trakovi enakomerno ne porjavijo  P
ne porjavijo in se spečejo po našem okusu.      Govedino      naložimo na solato.Pokapamo s prelivom in potresemo  P
rdečega vina. Podobno lahko pripravimo teletino,      govedino,      svinjino, divjačino, perutnino ali druge vrste  P
svinjina so lahko tveganje za infekte. Napol pečeno      govedino      in jagnjetino lahko uživamo samo, če smo prepričani  P
robnjakovo omako Potrebujemo (za štiri): za kuhano      govedino:      čebulo, sol, približno 1,5 kg govedine, lovorov  P
prilijemo še malo vode, da je meso pokrito z njo.      Govedino      kuhamo na majhnem ognju uro in pol do dve, medtem  P
Zraven tekne pražen krompir.      Govedino      lahko postrežemo tudi z zelenjavo iz juhe.   P
Papiong je tradicionalna torajanska jed. Meso (     govedino,      svinjino piščančja bedra, lahko tudi ribo) skupaj  P
najbolje skuhate in se lahko s tem tudi pohvalite?      Govedino      v omaki in pašto z žafranom. Od česa ste bili  P
najbolje skuhate in s čim se lahko pohvalite?      Govedino      s karijem, oplemeniteno z očetovimi modrostmi  P
razumljivo, da je Saša v Poletovi rubriki Do nazga      govedino      v hladilnici razglasila za svojo najljubšo domačo  P
rodiziu (kolikor lahko poješ z žara), prisegajo na      govedino,      sestrske restavracije so odprli že v New Yorku  P
ponuja hamburger z jetri in najboljšo japonsko      govedino,      zraven pa steklenico znamenitega bordojca chateau  P
chef Hubert Keller nadeva jetra in najboljšo      govedino      kobe, ki jo polije z bogato omako iz črnih gomoljik  P
rdeča zelenjava, rdeče meso, kamor uvrščamo      govedino      in konjsko meso, in vsi oreščki: lešniki, orehi  P
poglavij. Številko 71 nosi recept za kuhano      govedino      v solati (po domače Essigfleisch), ki je med  P
Alenka Bole Vrabec Tacos de res (Tacosi z      govedino)      12 koruznih tortilj, kg govedine, 2 srednje  P
bo pečenka mastna in razpokana, če vzamemo      govedino,      bo pusta, suha in kompaktnejša, če vzamemo mešanico  P
primer suvorovskim močnikom, "dolgorukovsko"      govedino,      zamoskvoreško torto. Tudi vodka je bila seveda  P
vse pogosteje pa se srečujem tudi z mongolsko      govedino,     « pripoveduje Tamara, ki je odnos do jedi, ki  P
radi: »Prišla je v kavarno, naročila pito z      govedino      in doma narejeno paradižnikovo omako.Čeprav  P
ustvarila hamburger. Ta opravičuje visoko ceno z      govedino      kobe, precej črnega tartufa, jetrno pašteto  P
izbirčni. Najraje imajo perutnino in mleto      govedino,      povsem zadovoljni pa so tudi z mačjo hrano iz  P
ali ocvrto. Na žaru najpogosteje pripravljajo      govedino      kobe, včasih rake, školjke, jakobove pokrovače  P
svojega gosta. Veliko pripravljajo v soli, tudi      govedino      kobe, riž in školjke. Ponudba restavracij tepanj  P
restavracijo, morajo, preden servirajo prvo mongolsko      govedino      in jo tudi zaračunajo, imeti delovno dovoljenje  P
pljučno pečenko, kar pet različnih pražol (bržol),      govedino      po angleško (befstek) na dva načina in povrhu  P
nenavadnejša kombinacija, kot sta na primer krompir z      govedino      in mlekom ter sirova pašteta. Razdelek Sirove  P
prinašati žrtvene darove, zlasti takrat dragi      govedino      in perutnino, in ko je po žrtveniku stekla sveža  P
prevodu Lorene Dobrila): vražja pica s čilijem in      govedino,      pica štirje letni časi, pica s tremi siri in  P
nov napad urbanega na ruralno. V bran je vzel      govedino,      ki se po njegovem drži načela »live and let  P
judje poznajo Kreplach ‐ testenine, polnjene z      govedino,      piščancem in začimbami.Po predanosti pa lahko  P
Pukšičevim bio bučnim oljem smo izdatno zabelili      govedino      v solati, ki so jo v gostilni Šiker v Močni  P
bio bučno olje z znamko Biodar smo oženili z      govedino      v solati iz gostilne Šiker v Močni. *****   P
morda pozitiven zato, ker je jedel egiptovsko      govedino      ‒Deset kolesarjev na Touru z nenavadnimi rezultati  P
Gate Inn, so posodobili recept. Uporabljajo      govedino      wagyu, gobe macutake, črne gomoljike, marinirane  P
nikoli nisem kupil pravega zrezka, vedno le mleto      govedino?     Edino, kar znam pripraviti, je mesna štruca.  P
Morda pa ne bi bilo neumno poskusiti kuskusa z      govedino.     Skuhal bi ga v goveji juhi.   P
zelenjavo, naredil kepico, čez tenko narezal kuhano      govedino      in vse skupaj morda prelil z začinjenim jogurtom  P
Mantegna, poznan po vlogah mafijcev, najraje jé      govedino      na italijanski način.Njegova žena Arlene je  P
zapisala: »Neka nevarnost (tveganje) v prehrani z      govedino      vedno obstoji, problematična pa je ocena tega  P
Kos stare govedine Staro      govedino      že kar težko dobimo, je pa vsekakor najboljša  P
korenine, list zelja, košček zelene in začimbe.      Govedino      damo v večji lonec in prilijemo dobre tri litre  P
Okrasimo z rezinami v trdo kuhanih jajc.      Govedino      v solati lahko pripravimo tudi s porom.Por zrežemo  P
‐ hranijo jih s kuhanim piščančjim mesom in      govedino      z dodatkom suhe mačje hrane, tako tigri ne okusijo  P
in zalijemo z vodo. Dodamo na kocke narezano      govedino      (3‐4 dag) in začimbe.Ko je govedina na pol zdušena  P
Priprava: 15 minut Kuhanje: 3 ure (z juho in      govedino      vred) Sestavine: 1,3 kg govedine za juho   P
juhi skuhano zelenjavo. Nasvet: Juho in      govedino      lahko skuhamo seveda tudi vnaprej, potem je  P
žlice sojine omake, 3 žlice olja in začimbe.      Govedino      najprej narežemo na tanke zrezke, nato pa na  P
prepražimo na masti. Nato dodamo še slanino,      govedino      in prekajena svinjska rebra (uporabimo lahko  P
skuto s čebulo in bučnim oljem, kruhov hren z      govedino      in seveda kvočeve nudlne, ki jih imajo gostje  P
sladkorja. Če želimo hladno mesno solato, narežemo      govedino      na rezine, jih zložimo na pladenj, pokapljamo  P
Ponudimo s praženim krompirjem. Nasvet:      Govedino      lahko seveda skuhamo že dan ali dva prej.Nato  P
Hladno je, zato smo začeli kuhati juhe. Žilasto      govedino      in kuhan korenček prihranimo za okusno solato  P
naredimo prejšnji večer. Potrebujemo kuhano      govedino      (15 dag na osebo, lahko pa tudi veliko manj  P
južnoameriških tovarn, v katerih so konzervirali      govedino,      bi rekla njegova žena, če bi ji stvar prišla  P
vrednostjo, mora uživati pusto rdeče meso, pusto      govedino      in tudi pusto svinjino. - Zakaj ne drži,  P
govedine, kar naj bi se zgodilo marca letos.      Govedino      so nehali uvažati pred dvema letoma zaradi primera  P
različne špekulacije o ceni mesa. Egipt je letos      govedino      uvozil predvsem iz Sudana, Etiopije, Ukrajine  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 40 140 240



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA