nova beseda iz Slovenije

ajdovo (101-133)


Vendar si takrat mislim, joj, kako bi pojedla      ajdovo      kašo z zelenjavo!Ocvrti piščanci mi ne prihajajo  P
krajine, le da je za hajdino pogačo značilno bio      ajdovo      testo, ki ga premažemo z mešanico skute in smetane  P
pa prekajeno šunko zmeljejo, nato pomešajo z      ajdovo      moko, jajci, rozinami in narezanim kruhom.Maso  P
poznajo vrsto krapov tudi v Podkorenu. Pripravijo      ajdovo      testo, žepke ali krape pa nadevajo s kuhano  P
ajdo omenja kot zelo slastno jed tudi kuhano      ajdovo      kašo.Navaja sirk, ki je danes bolj znan kot  P
domovino, kako je (bilo tedaj) onstran Atlantika z      ajdovo      moko, pa je seveda drugo vprašanje. Ajdovi  P
kuhajo. Ko je napol pripravljen, usujejo zraven      ajdovo      moko.Ko prevre, jo na sredi preluknjajo in pustijo  P
vode. Prevrejo in stresejo v pravkar kuhano      ajdovo      kašo.Zabelimo z ocvirki, pa tudi kak kos pujsa  P
TESTO Enoto      ajdovo      moke prelijemo z enoto slanega kropa in pustimo  P
Asasa in V kadunji. Leta 1941 je nastala črtica      Ajdovo      strnišče, ki pa je izšla šele 1945.Pisatelj  P
pri njih kupim tudi moko, ekološko, koruzno in      ajdovo.     Pa tudi krompir, ki ga pridelujejo ekološko.  P
vegetarijance: pri Rajhu ponujajo vegetarijancem      ajdovo      kašo z jurčki, dödöli s smetano in čebulo, jurčke  P
bograč golaž v kotličku, prekmurska šunka z      ajdovo      kašo na bučnem olju, prekmurska gibanica, domač  P
bi se našla, tudi čokoladno so že pekli, pa      ajdovo      z orehi in tudi jabolčno, našteva Damjaničeva  P
zelenjavnimi jedmi (juha iz svežega zelja, špinača z      ajdovo      kašo, rdeče zelje z jabolki, mlečna prosena  P
leto, pa dušen divji prašič, postrvji file z      ajdovo      kašo...Tako kot v Šestici imajo tudi tu gostje  P
količini slane vode, da kuhana še redko teče.      Ajdovo      moko na suho pražimo tako dolgo, da se preneha  P
En del vode lahko nadomestimo z mlekom.      Ajdovo      moko solimo (pol žličke soli) in poparimo z  P
leti pogostili na kmetiji nad Kotmaro vasjo.      Ajdovo      testo so razvaljali in razrezali na tri kose  P
dodajali tudi kislo smetano in posebej skuhano      ajdovo      kašo.Dodano kuhano meso je bilo praviloma ovčje  P
soli, dodate rozine in začimbe, nato vmešate še      ajdovo      in pirino moko.Z rokami oblikujete piškotke  P
restavraciji namesto krompirja za prilogo dobite      ajdovo      kašo, namesto goveje juhe ajdovo, namesto običajne  P
prilogo dobite ajdovo kašo, namesto goveje juhe      ajdovo,      namesto običajne sladice pa tisto iz ajdove  P
LJUBLJANA, www.delices.si, Foto: EGON KAŠE      Ajdovo      testo: 320 g ajdove moke ● 7,5 dl vode  P
120 g sladkorja ● 1 strok vanilje      Ajdovo      testo: vodo pristavimo, blago posolimo in zavremo  P
vodo pristavimo, blago posolimo in zavremo.      Ajdovo      moko presejemo v skledo, potem pa jo poparimo  P
zabela ‐ 10 dag ocvirkov, 2 žlici kisle smetane.      Ajdovo      moko poparimo s slanim kropom, dodamo druge  P
zagotovo ena od prleških posebnosti. Tanko      ajdovo      testo razvaljajo v krog in ga namažejo z osoljeno  P
sol, po želji sladkor      Ajdovo      moko poparimo s slano vročo vodo.Premešamo in  P
minut. Medtem v slanem kropu kuhamo umito      ajdovo      kašo.Po okoli 15 minutah kuhanja kašo odcedimo  P
l medu      Ajdovo      moko poparimo in dobro premešamo.Ohlajeni ajdovi  P
neprekuhano sirotko uživati s polento, proseno ali      ajdovo      kašo in kosmiči.Če jo primešamo kuhani in nekoliko  P
ustanovitve posebnega društva, ki naj bi skrbelo za      Ajdovo      jamo, kamor greste sedaj lahko tudi na obredni  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA