nova beseda iz Slovenije
Vendar si takrat mislim, joj, kako bi pojedla | ajdovo | kašo z zelenjavo!Ocvrti piščanci mi ne prihajajo | P |
krajine, le da je za hajdino pogačo značilno bio | ajdovo | testo, ki ga premažemo z mešanico skute in smetane | P |
pa prekajeno šunko zmeljejo, nato pomešajo z | ajdovo | moko, jajci, rozinami in narezanim kruhom.Maso | P |
poznajo vrsto krapov tudi v Podkorenu. Pripravijo | ajdovo | testo, žepke ali krape pa nadevajo s kuhano | P |
ajdo omenja kot zelo slastno jed tudi kuhano | ajdovo | kašo.Navaja sirk, ki je danes bolj znan kot | P |
domovino, kako je (bilo tedaj) onstran Atlantika z | ajdovo | moko, pa je seveda drugo vprašanje. Ajdovi | P |
kuhajo. Ko je napol pripravljen, usujejo zraven | ajdovo | moko.Ko prevre, jo na sredi preluknjajo in pustijo | P |
vode. Prevrejo in stresejo v pravkar kuhano | ajdovo | kašo.Zabelimo z ocvirki, pa tudi kak kos pujsa | P |
TESTO Enoto | ajdovo | moke prelijemo z enoto slanega kropa in pustimo | P |
Asasa in V kadunji. Leta 1941 je nastala črtica | Ajdovo | strnišče, ki pa je izšla šele 1945.Pisatelj | P |
pri njih kupim tudi moko, ekološko, koruzno in | ajdovo. | Pa tudi krompir, ki ga pridelujejo ekološko. | P |
vegetarijance: pri Rajhu ponujajo vegetarijancem | ajdovo | kašo z jurčki, dödöli s smetano in čebulo, jurčke | P |
bograč golaž v kotličku, prekmurska šunka z | ajdovo | kašo na bučnem olju, prekmurska gibanica, domač | P |
bi se našla, tudi čokoladno so že pekli, pa | ajdovo | z orehi in tudi jabolčno, našteva Damjaničeva | P |
zelenjavnimi jedmi (juha iz svežega zelja, špinača z | ajdovo | kašo, rdeče zelje z jabolki, mlečna prosena | P |
leto, pa dušen divji prašič, postrvji file z | ajdovo | kašo...Tako kot v Šestici imajo tudi tu gostje | P |
količini slane vode, da kuhana še redko teče. | Ajdovo | moko na suho pražimo tako dolgo, da se preneha | P |
En del vode lahko nadomestimo z mlekom. | Ajdovo | moko solimo (pol žličke soli) in poparimo z | P |
leti pogostili na kmetiji nad Kotmaro vasjo. | Ajdovo | testo so razvaljali in razrezali na tri kose | P |
dodajali tudi kislo smetano in posebej skuhano | ajdovo | kašo.Dodano kuhano meso je bilo praviloma ovčje | P |
soli, dodate rozine in začimbe, nato vmešate še | ajdovo | in pirino moko.Z rokami oblikujete piškotke | P |
restavraciji namesto krompirja za prilogo dobite | ajdovo | kašo, namesto goveje juhe ajdovo, namesto običajne | P |
prilogo dobite ajdovo kašo, namesto goveje juhe | ajdovo, | namesto običajne sladice pa tisto iz ajdove | P |
LJUBLJANA, www.delices.si, Foto: EGON KAŠE | Ajdovo | testo: 320 g ajdove moke ● 7,5 dl vode | P |
120 g sladkorja ● 1 strok vanilje | Ajdovo | testo: vodo pristavimo, blago posolimo in zavremo | P |
vodo pristavimo, blago posolimo in zavremo. | Ajdovo | moko presejemo v skledo, potem pa jo poparimo | P |
zabela ‐ 10 dag ocvirkov, 2 žlici kisle smetane. | Ajdovo | moko poparimo s slanim kropom, dodamo druge | P |
zagotovo ena od prleških posebnosti. Tanko | ajdovo | testo razvaljajo v krog in ga namažejo z osoljeno | P |
sol, po želji sladkor | Ajdovo | moko poparimo s slano vročo vodo.Premešamo in | P |
minut. Medtem v slanem kropu kuhamo umito | ajdovo | kašo.Po okoli 15 minutah kuhanja kašo odcedimo | P |
l medu | Ajdovo | moko poparimo in dobro premešamo.Ohlajeni ajdovi | P |
neprekuhano sirotko uživati s polento, proseno ali | ajdovo | kašo in kosmiči.Če jo primešamo kuhani in nekoliko | P |
ustanovitve posebnega društva, ki naj bi skrbelo za | Ajdovo | jamo, kamor greste sedaj lahko tudi na obredni | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |