nova beseda iz Slovenije
štajersko murke) + 4 večji krompirji + l mleka + | žlica | moke + dve žlici ocvirkov ali zaseke + 2 žlici | P |
krebuljica, čemaž) * 3 žlice sončničnega olja * 1 | žlica | bučnega olja * 1 v trdo kuhano jajce * sveže | P |
prijetnega okusa. Prav nič drugega ni potrebno kot | žlica | aromatičnega pesta, in krožnik testenin se spremeni | P |
2 dcl olivnega olja + 2 rumenjaka + 1 velika | žlica | gorčice + 2 žlici kisle smetane + sol + poper | P |
x25CF; sol ● črni poper v zrnu ● 1 | žlica | drobno sesekljanega ingverja ● 1 žlička | P |
3 rumenjaki * 2 žlici naribanega hrena * 1 | žlica | naribane limonine lupinice (neškropljene). | P |
minut Sestavine: 200 g masla * 4 rumenjaki * 1 | žlica | limoninega soka * 1 žlička gorčice * sol * 2 | P |
f 10 g soli f 1 | žlica | sladkorja f 1‐2 jajci | P |
x25CF; sol ● črni poper v zrnu ● 1 | žlica | drobno sesekljanega ingverja ● 1 žlička | P |
narezane mesnate prekajene slanine (pancete) * 1 | žlica | masla * 0,5 litra mleka * 300 g naribanega ementalskega | P |
sladkorja, 8 dag masla, ribana limonina lupina, | žlica | ruma, vanilja, ščep soli, mleko po potrebi | P |
x25CF; sol ● črni poper v zrnu ● 1 | žlica | drobno sesekljanega ingverja ● 1 žlička | P |
350 g moke * 2 žlički pecilnega praška * 1 | žlica | ruma * 2 žlici kakava v prahu * 1 kg češenj | P |
4‐6 dag kvasa 1 | žlica | sladkorja ( za kvasni nastavek) mleko po potrebi | P |
jajca + 2 žlici kisle smetane + 1.5 d1 mleka + | žlica | zdroba + olivno olje + sol + poper + malo karija | P |
kosi opečenca ali belega kruha brez skorje * 1 | žlica | masla * na tanke lističe narezan parmezan * | P |
150 g kumare za solato * 12 črnih oliv * 1 | žlica | sesekljanega peteršilja * 4 žlice kisa * 6 žlic | P |
za 5 oseb) 1 kg jelenovega fileja ● 1 | žlica | olja ● 25 g masla ● 2 dl čiste | P |
sladkorja v prahu * 1 strok vanilje * 1 zvrhana | žlica | praška za vaniljev puding * 2 žlici pomarančnega | P |
za 5 oseb) 1 kg jelenovega fileja ● 1 | žlica | olja ● 25 g masla ● 2 dl čiste | P |
testenin) * sol * 500 g puranjega belega mesa * 1 | žlica | masla * 1 žlica olja * 2 žlički curryja v prahu | P |
g puranjega belega mesa * 1 žlica masla * 1 | žlica | olja * 2 žlički curryja v prahu * 1 šopek peteršilja | P |
žlički curryja v prahu * 1 šopek peteršilja * 1 | žlica | olja * 200 g kisle smetane * 2 dl mleka * 3 | P |
Testo: 50 dag pšenične moke, 1 jajce, 1 | žlica | masti ali olja, ščepec soli, mlačna voda; | P |
ruma * 50 g listasto narezanih mandljev * 1 | žlica | sladkorja v prahu. Priprava: Nektarine umijemo | P |
cimeta * ščepec mletih nageljnovih žbic * 1 | žlica | limoninega soka; * za zdrobove rezine: 7,5 dl | P |
4 žlice olja * 1 žlička curryja v prahu * 1 | žlica | sojine omake * 750 g zrelih breskev ali nektarin | P |
1 jajce 1 | žlica | olja 1 žlica soli | P |
1 žlica olja 1 | žlica | soli malo mlečne vode | P |
ruma * 50 g listasto narezanih mandljev * 1 | žlica | sladkorja v prahu. Priprava: Nektarine umijemo | P |
cimeta * ščepec mletih nageljnovih žbic * 1 | žlica | limoninega soka; * za zdrobove rezine: 7,5 dl | P |
4 žlice olja * 1 žlička karija v prahu * 1 | žlica | sojine omake * 750 g zrelih breskev ali nektarin | P |
5 dcl jogurta + 150 g sladkorja v prahu + 1 | žlica | limoninega soka Priprava: sadje umijemo in | P |
Morske sadeže v ponvi na hitro prepražimo na dveh | žlica | olivnega olja. Juho nalijemo v segrete jušne | P |
Dajte jo v riž ali v juho. Čajna | žlica | bo dovolj, če pa vam okus ustreza, je dodajte | P |
mleta sladka paprika * 5 žlic olivnega olja * 1 | žlica | (vloženih) kaper * pol litra mleka * 150 g goste | P |
olivnega olja, 200 g narezanega paradižnika, 1 | žlica | paradižnikove mezge, sladka paprika, sladkor | P |
piščančjega fileja, 2 žlici arašidovega masla, 1 | žlica | limoninega soka Priprava: Piščančji file narežemo | P |
poper, 150 g gob šitake, 4 vejice timijana, 1 | žlica | olja, 150 g piščančjega fileja, poper Priprava | P |
žlička sojine omake, 1 žlička dijonske gorčice, 1 | žlica | omake za žar, 1 beljak, 150 g gob šitake, 1 | P |
Kuhanje: 15 minut Sestavine: 1 čebula * 1 | žlica | masla * 300 g mladega, oluščenega graha * 7 | P |
2 stroka česna + 3 žlice olivnega olja + 1 | žlica | kisle smetane + bazilika + peteršilj + sol | P |
deviškega olivnega olja - 1 dl sladke smetane - 1 | žlica | moke - sol - črni poper v zrnu - mleta kumina | P |
zrnu - mleta kumina - 3 vejice peteršilja - 1 | žlica | na drobno sesekljanih mešanih zelišč V posodi | P |
mandljev brez kožice, 100 ml mineralne vode, 1 | žlica | kisa, sol, poper, 30 g zelenih grozdnih jagod | P |
feferoni * 2 rezini šunke * svež ali suh majaron (1 | žlica) | * 6 češnjevih paradižnikov * 4 puranji zrezki | P |
špagetov * 2 bučki * 1 čebula * 2 mladi čebuli * 1 | žlica | masla * 200 g sladke smetane * poper * 1 do | P |
100 g naribanega parmezana * 2 do 3 jajca * 1 | žlica | masla * 1 žlica olja * malo moke. Priprava | P |
parmezana * 2 do 3 jajca * 1 žlica masla * 1 | žlica | olja * malo moke. Priprava: Očistimo rukolo | P |
Sestavine: 700 g bučk * sol * 1 čebula * 1 | žlica | masla * 1 šopek peteršilja * 2 jajci * 1 žlica | P |
žlica masla * 1 šopek peteršilja * 2 jajci * 1 | žlica | sesekljane mete ali koprca * 120 g drobtin | P |
čebule + 1 l kisa za vlaganje + 1,5 l vode + 1 | žlica | soli + žlička sladkorja + 6 zrnc popra + 6 lovorovih | P |
in naribana lupina 1 neškropljene limone * 1 | žlica | masla * 8 svežih listov za lazanjo * 3 žlice | P |
krompirjevo testo: 750 g krompirja * sol * 1 | žlica | masla * maslo za pekač * 1 jajce * 1 rumenjak | P |
muškatnega oreščka * za premaz: 1 rumenjak * 1 | žlica | mleka. Priprava: Pekač namastimo z maslom | P |
paprika * 2 stroka česna * 1 polpekoč feferon * 1 | žlica | balzamičnega kisa * 5 žlic olivnega olja * sveže | P |
masla * 1 liter perutninske juhe (iz kocke) * 1 | žlica | moke * sol * poper * kisla smetana. Priprava | P |
* sol * 3 žlice deviškega olivnega olja * 1 | žlica | masla * nariban muškatni orešček * po želji | P |
približno 1 dcl mlačne vode 1 | žlica | raztopljenega mlačnega masla ali margarine | P |
aztopljenega mlačnega masla ali margarine 1 velika | žlica | kisle smetane 120 g kvasa. | P |
mlačnega mleka * 75 g stopljenega masla * 1 | žlica | skute; * za nadev: 980 g skute * 2 vrečki praška | P |
200 g goste kisle smetane (creme fraiche) * 1 | žlica | limoninega soka * 4 kiselkasta jabolka (800 | P |
jabolka (800 g) * 2 žlici marelične marmelade * 1 | žlica | pinjol ali sončničnih semen * sladkor v prahu | P |
torti tekne kepica vaniljevega sladoleda ali | žlica | goste kisle smetane (creme fraiche).V sezoni | P |
limoninega soka * Za premaz: 1 rumenjak * 1 | žlica | mleka * 4 žlice medu * Za potresanje: 1 žlica | P |
žlica mleka * 4 žlice medu * Za potresanje: 1 | žlica | sesekljanih mandljev ali pistacij. Priprava | P |
jajc + 4 žlice kisle smetane + žlička soli + | žlica | sladkorja + 40 dag ostre moke; za preliv: 2 | P |
paradižnika + 70 g parmezana + 12 črnih oliv + 1 | žlica | kaper + Solatni preliv: + 4 žlice ekstra deviškega | P |
olivnega olja + 2 žlici limoninega soka + 1 | žlica | belega vinskega kisa + sol + beli poper v zrnju | P |
in rdeče paprike + 80 g krompirja + 1 | žlica | olja + 75 g mletega govejega mesa za zrezke | P |
paradižnika (češnjevec) + pločevinke koruze + 1 | žlica | paradižnikove mezge + 100 ml jušne osnove | P |
vejice peteršilja + 3 do 4 vejice drobnjaka + 1 | žlica | mleka + sol + poper + 200 g krompirja + 3 pori | P |
osnove + 60 g paradižnikov (češnjevec) + 1 | žlica | lahke smetane + 2 lista solate Priprava | P |
kocke * 2,5 dl sladke smetane * 1 poravnana | žlica | jedilnega škroba * 4 grisini * 4 tanke rezine | P |
200 g špinače * 1 čebula * 2 stroka česna * 1 | žlica | olivnega olja * 1 liter bistre zelenjavne juhe | P |
liter kokošje juhe iz kocke * 20 g masla * 1 | žlica | moke * 1 rumenjak * 3 žlice sladke smetane | P |
kropa) ali pa si naredimo preliv iz mešanice: | žlica | arnike, dve žlici baldrijanovih koreninic, žlica | P |
žlica arnike, dve žlici baldrijanovih koreninic, | žlica | islandskega lišaja, žlica melise, žlica rmana | P |
baldrijanovih koreninic, žlica islandskega lišaja, | žlica | melise, žlica rmana in žlica žajblja.Vzamemo | P |
koreninic, žlica islandskega lišaja, žlica melise, | žlica | rmana in žlica žajblja.Vzamemo čajno žličko | P |
islandskega lišaja, žlica melise, žlica rmana in | žlica | žajblja.Vzamemo čajno žličko, prelijemo s četrt | P |
četrt litra kropa in namakamo pet minut. Tudi | žlica | do dve švedske grenčice dnevno bosta pomagali | P |
svinjskega fileja (ribica) * sol * poper * 1 | žlica | olja in 1 žlica masla * 600 g temnega grozdja | P |
fileja (ribica) * sol * poper * 1 žlica olja in 1 | žlica | masla * 600 g temnega grozdja * 1,5 dl rdečega | P |
1 cimetova paličica * 2 nageljnovi žbici * 1 | žlica | brinovih jagod * 1 žlička sladkorja * 1 žlička | P |
doma) * 100 g listasto narezanih mandljev * 1 | žlica | vinjaka * malo olja za model * 150 g sladke | P |
jajca + 2 žlici kisle smetane + 1,5 dcl mleka + | žlica | zdroba + olivno olje + sol + poper + malo karija | P |
Sestavine za 1 osebo: vejica timijana, pol šalotke, | žlica | belega vinskega kisa, sol, črni poper, sladkor | P |
belega vinskega kisa, sol, črni poper, sladkor, | žlica | olja, 3 orehova jedrca, 30 g motovilca, 60 g | P |
poper, pol čebule, 80 g mletega govejega mesa, 1 | žlica | puste skute, 2 žlički olja, 1 žlička instantne | P |
solata Sestavine za 1 osebo: 1 žlička medu, 1 | žlica | jabolčnega soka, žlička limoninega soka, sol | P |
brusnic, žlička medu, ščepec cimeta, jedilna | žlica | limoninega soka, rezina papaje Priprava: Papajo | P |
timijana, pol čebule, jedilna žlico olja, jedilna | žlica | belega vinskega kisa, sol, poper, sladkor, 10 | P |
kumaric, 1 kivi, 200 ml jabolčnega soka, jedilna | žlica | limoninega soka, meta Priprava: nekaj kumarične | P |
brokolija * 6,5 dl zelenjavne juhe iz kocke * 1 | žlica | listasto narezanih mandljev * 2 žlici sladke | P |
mocarela * 50 g parmezana * 2 žlici masla * 1 | žlica | moke * 2 dl mleka * 2 dl juhe iz kocke * 100 | P |
Sestavine za marinado: 80 g paradižnika + 1 jedilna | žlica | pesta + jabolčni kis + olje za pečenje paprike | P |
tem izgubljajo dragoceni čas in energijo. | Žlica, | merica, analogna tehtnica in roke ‐ vse, kar | P |
kokakole. Za popravila najpogosteje zadostujejo že | žlica, | palica in skala.Okvare so omejene na maloštevilne | P |
velikih kuharskih mojstrov glasilo kot »jedna | žlica | vegete«.Glavna kemična sestavina znanega nam | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |