nova beseda iz Slovenije

stročnice (113-212)


diete. D'Adamo meni, da so prav      stročnice      in ribe živila, iz katere morajo  P
fižol. Seveda morajo biti vse      stročnice      iz biološke pridelave. Priporočene  P
treba uživati samo biološko gojene      stročnice,      obe tudi poudarjata pomen soje  P
negojene in nezamrznjene ribe.      Stročnice      Za ljudi s krvno skupino 0 so  P
Za ljudi s krvno skupino 0 so      stročnice      ena od skupin živil, ki sestavljajo  P
njihove diete, vendar številne      stročnice      vsebujejo problematične lecitine  P
in sojinemu siru (tofu). Vse      stročnice      morajo biti iz biološke pridelave  P
treba uživati le biološko gojene      stročnice.     Razlika je v tem, da D'Adamova  P
Mnogi trdijo, da izginejo, če      stročnice      uživamo redno in v manjših količinah  P
z živili rastlinskega izvora (     stročnice      in oreški), povečuje možnosti  P
so njihovi viri oreški, žita,      stročnice      in semena.Tudi tovrstna mleka  P
imajo zelena listnata zelenjava in      stročnice      pomembno vlogo pri preprečevanju  P
ekološki kmetiji najpomembnejšo vlogo      stročnice,      brez katerih običajno ne gre.  P
hrana, kalčki, žita, oreščki in      stročnice,      nam lahko dajo svojo življenjsko  P
začetnike pri nakaljevanju semen so      stročnice      prav gotovo najprimernejši poskusni  P
zametki zelenih listkov. Druge      stročnice      kalimo štiri, fižol azuki pet  P
razgradi. Seveda imajo tudi druge      stročnice      boljši okus, če jih na kratko  P
blanširamo. Kako bomo nakaljene      stročnice      vpletli v vsakdanjo prehrano?  P
izdelke. Enako velja za krompir,      stročnice,      žita in izdelke iz žit.Vsak dan  P
del sadimo predvsem metuljnice (     stročnice)      in čebulnice. Čeprav bo marsikdo  P
zapomniti le, da se čebulnice in      stročnice      med seboj ne marajo.To pomeni  P
izboljšujejo rodovitnost tal, to so      stročnice      (fižol, grah, bob, čičerika, leča  P
Uživa naj veliko sadja, zelenjave,      stročnice      (fižol, lečo, čičeriko, sojo   P
česen, ni pa potrebno niti za      stročnice:      fižol, grah, lečo, sojo in čičeriko  P
in rahla. Po obiranju pridelka      stročnice      pokosimo ali porežemo, korenine  P
mir telesu, umu in duhu: žita,      stročnice,      sadje, zelenjava, oreški, semena  P
fižola, graha ali katere druge      stročnice.      Priprava grede   P
tri leta na njih ne smejo rasti      stročnice.      Na njivah zelo pogosto za zeleni  P
občutljive so prav bakterije, ki za      stročnice      dušik iz zraka pretvarjajo v rastlinam  P
skupino rastlin, ki jo imenujemo      stročnice.     Izmed vseh rastlin so samo metuljnice  P
če imamo na vrtu dovolj pogosto      stročnice.     Brez njih namreč ne morejo dolgo  P
kot rastlino za zeleni podor.      Stročnice      naredijo veliko organske mase  P
metuljnicami in obratno, za čebulnicami      stročnice      oziroma metuljnice ne bodo uspevale  P
nizki fižol, grah, bob in druge      stročnice.     Le tako bodo pomembno prispevale  P
nekaterih semen, kot so žita, ajde ali      stročnice,      pridelamo sami in prihranimo naravi  P
pa je, da ravno metuljnice in      stročnice      zelo slabo prenašajo slab kolobar  P
skromna in nezahtevna družina kakor      stročnice,      ki veljajo za najkoristnejše rastline  P
so najboljši predhodnik bučnic      stročnice,      saj zemljo obogatijo z organsko  P
da pred njo na gredici rastejo      stročnice,      solatnice, korenovke, špinačnice  P
vsebnostjo vlaknin so predvsem sadje,      stročnice,      druge vrste zelenjave in neoluščena  P
rastline za zeleni podor, mlete      stročnice,      mlete bučne pogače in ne nazadnje  P
Sem sadimo predvsem metuljnice (     stročnice)      in čebulnice.Čeprav bo marsikdo  P
pojejte preveč. Semena, oreške in      stročnice      jejte v manjših količinah.Raje  P
polnozrnate žitne izdelke, lečo in      stročnice,      gibanje ter zadosten vnos tekočin  P
amarant, kvinoa, oves, rž, ajda),      stročnice      (predvsem kuhana soja, čičerka  P
vsebuje še posebno veliko bakra:      stročnice      (sojo, lečo, grah, fižol), semena  P
vsebuje še posebno veliko bakra:      stročnice      (sojo, lečo, grah, fižol), semena  P
vsebuje tudi veliko vitamina C),      stročnice,      soja, rdeča pesa, melasni trsni  P
pusto meso, perutnino, ribe,      stročnice      itn.) namesto maščobnih in sladkornih  P
mlečni izdelki, jajca, ribe in      stročnice,      ki so vir beljakovin.Hrana naj  P
zlasti čičerke, soje in fižola, saj      stročnice      poleg kakovostnih aminokislin  P
Triptofan vsebujejo tudi soja in druge      stročnice      ter žita.Živalski viri triptofana  P
Zaužijte dovolj beljakovin; ribe,      stročnice,      jajca, perutnina in pusti mlečni  P
lovorjev list. Priprava : Vse suhe      stročnice      čez noč namočimo.Naslednji dan  P
sončnično seme, lešniki, brokoli,      stročnice      in prehranski dodatek: alga spirulina  P
meso, drobovina, raki, školjke,      stročnice      in nekatera zelenjava, denimo  P
drugo je zelenjava, sadje, meso,      stročnice,      redko riž, testenine itn.Večina  P
estrogenom. Viri fitoestrogenov so      stročnice,      še posebno soja, zelje, ohrovt  P
prav tako zelena zelenjava in      stročnice      ‐ zato precej ljudi jemlje dodatke  P
jajčni rumenjak, polnozrnata žita,      stročnice,      kalčke, suho sadje.Nekatera živila  P
smemo pozabiti na žitarice in      stročnice.     Vsak dan naj uživa mleko ali/in  P
soja in izdelki iz nje, druge      stročnice,      semena in oreški, polnovredne  P
mleko, mlečni izdelki, jajca,      stročnice.     Zadostuje približno 10 dag mesa  P
obremenijo krvni obtok in presnovo      stročnice      in testenine; nekje na sredino  P
tudi dovolj vitamina B6 in C ter      stročnice,      ki vsebujejo kombinacijo bakra  P
zagotavlja maksimalno energijo: žita,      stročnice,      semena, oreški, sadje, zelenjava  P
vsebujejo beljakovine (žita in      stročnice,      mlečni izdelki), ne bi smela presegati  P
polnovredne moke, rjav riž, zelenjava,      stročnice      in sadje.Vendar je razen zelenjave  P
meso in ribe, mlečne izdelke,      stročnice      in ne pozabite na žita.Ajdovi  P
polnovredne moke, neoluščen riž,      stročnice      ipd.Vendar pazite!  P
ves čas. Idealna hranila so riž,      stročnice,      znamenite testenine, zrnat kruh  P
Med povrtninami so bile pogoste      stročnice      (bob, fižol, grah, leča), korenje  P
breskev. Arašide pa uvrščamo med      stročnice,      torej imajo z botaničnega stališča  P
zelenjave in sadja ‐ paradižnik,      stročnice,      pomaranče in banane ‐ največ tega  P
nimajo veliko vode v sebi, kot so      stročnice,      krompir, suho meso in testenine  P
da smo premalo skuhali predvsem      stročnice      ali krompir.Namesto tega sežemo  P
ta nasvet velja le za sezonske      stročnice.     Če je namreč fižol star več kot  P
surova bodisi razkuhana. Posebno      stročnice      in žita (fižol, leča, čičerika  P
Stojaković Leča je, tako kot druge      stročnice,      bogat vir beljakovin in vsebuje  P
mlečni izdelki, ‐ oreščki in      stročnice,      ki telo oskrbijo s prepotrebnimi  P
so tudi jajca, fižol in druge      stročnice.     Sladki hrani pa se je priporočljivo  P
Postrv: 26 g      Stročnice      Leča: 26 g   P
na krožnik tako morali položiti      stročnice,      zelenjavo in polnozrnate izdelke  P
prehrana Pogosto: škrobna živila,      stročnice,      žita, sadje, zelenjava in voda  P
nepredelana žita, ali ajda, ali      stročnice,      ali krompir in zelenjava ter kos  P
bistvu enostavna. Super živila so:      stročnice      (na prvem mestu je fižol), borovnice  P
izdelki, meso, rumenjak, kvas in      stročnice.      B2 vsebujejo: mleko, meso, jetra  P
polnovredna žita, perutnina,      stročnice,      rumenjak, listnata zelenjava,  P
brstični ohrovt), odsvetovane so      stročnice,      še posebej leča, prepovedani so  P
zelenjava, brokoli, šparglji,      stročnice,      pomaranče, navaden jogurt in tudi  P
vlaknin, kamor predvsem sodijo      stročnice:      fižol, grah, leča, čičerika, bob  P
in mlečne izdelke, meso, ribe,      stročnice,      jajca, izbirajte čim bolj pusta  P
uporabljajo kot dodatek, ko kuhajo      stročnice,      da preprečujejo napenjanje in  P
lupino vred: koruza, jabolka,      stročnice.      7. IZOFLAVONI   P
lahko seveda tudi paradižnik,      stročnice      in drugo zelenjavo.Preveč zagnane  P
indijska sena, cvetice, žita, soja,      stročnice)     , prepoznamo pa jih po imenih Phytoamine  P
prezrt sloj prebivalstva. Še      stročnice      so bolj obetavne in v trendu   P
kalamarov, smetanaste sladice in kake      stročnice      ali razhudnika v solati z viškom  P
naučil očenaš ... »Krompir in      stročnice      so v redu in ne predrage, kruh  P
kako naj se hrani: Krompir in      stročnice      so v redu in ne predrage, kruh  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 13 113



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA