nova beseda iz Slovenije

polifenol,polifenole,polifenoli,polifenolom,polifenolov (78)


nekatere sestavine kakava (     polifenol)      celo pomagajo organizmu  D
sladkorja, je v vodi topni      polifenol,      imenovan MHCP.Posnema  D
resveratrol, rastlinski      polifenol      iz lupine in koščic grozdnih  D
raziskovanja. Ugotovili so, da      polifenol      ali rastlinski tanin,  D
strokovnjaki izolirali      polifenole      iz rdečega vina in jih  D
sladkor, aminokisline,      polifenole      ter preostale koristne  D
Zeleni čaj vsebuje enake      polifenole      kot zeleni čaj, le da  P
antioksidante (vitamin E in      polifenole)     , ima izredno uravnoteženo  P
vsebuje antioksidante      polifenole.     Pomemben polifenolni antioksida  P
tudi za srce, saj vsebuje      polifenole      ‐ kemijske spojine, za  P
vsebujejo vitamin C, cink,      polifenole,      probiotične bakterije  P
Rdeče vino vsebuje      polifenole,      ki varujejo pred parodontozo  P
flavonoidi, skvaleni in      polifenoli      tiste spojine, ki varujejo  D
1 močno zmanjšana, saj      polifenoli      zavirajo delovanje gena  D
učinkovinami, ki se imenujejo      polifenoli.     Gre za antioksidante, ki  D
pripravlja čokolado s      polifenoli,      antioksidanti, ki naj  D
pecljevini) in so glavni      polifenoli      v rdečih vinih, medtem  D
hidroksicimetnih kislin, ki so glavni      polifenoli      belih vin, čeprav je njihova  D
bogatejše s flavonoidi in      polifenoli,      in zato bolje ščiti ožilje  D
njem so tudi številni      polifenoli      (flavonoidi in tanini  D
so borovnice bogate s      polifenoli      in antocianini.Ljudje  D
hranilnih snovi, kot so      polifenoli      (lovilci prostih radikalov  D
antioksidante. Bogat je s      polifenoli,      tako kot drugi pravi čaji  D
lubja smreke in jelke.      Polifenoli      so sicer del naravnih  D
kemijskimi karcinogeni in      polifenoli,      ki jih v znatnih količinah  D
Fitokemikalija: flavonoli,      polifenoli:      katehin, teogalin Izvor  P
tisočletja. Flavonoidni      polifenoli      in drugi antioksidanti  P
številne sestavine: aldehidi,      polifenoli,      alkoholi, estri, ogljikovi  P
antioksidantov, kot so flavonoidni      polifenoli      in drugi, ki vplivajo  P
tudi lipoična kislina,      polifenoli      in bioflavonoidi. Najpomembnej  P
fižol, grah, čičerka      polifenoli      ~ timijan in origano   P
vodo. Razlog za to so      polifenoli      iz čaja, ki uničujejo  P
igalocatehingalat (EGCG). To so      polifenoli,      za katere so raziskave  P
zniževanje krvnega tlaka.      Polifenoli      povzročajo tudi povišanje  P
Avtorji študije menijo, da      polifenoli      iz vina pospešujejo presnovo  P
zaslužne čarobne sestavine,      polifenoli      in "procianidi", ki na  P
poapnenje. Flavonoidi in      polifenoli      so najbolj zaslužni, da  P
EDTA; tanini in drugi      polifenoli      v čaju, kavi in oreških  P
snovi v sadežu (na primer      polifenoli)      in vitamin C varujejo  P
rastlinskih živilih.      Polifenoli      v rastlinski hrani, sadju  P
nekatere oblike raka.      Polifenoli      v kakavu in čokoladi lahko  P
vključujejo naravna živila s      polifenoli,      zelo razlikujejo od raziskav  P
spojine, kot so barvila ali      polifenoli,      pogosto otežujejo zaznavanje  P
oreščki, jogurt in mleko.      Polifenoli      so močni antioksidanti  P
črno, ki je bolj bogato s      polifenoli      kot belo, ‐ zelenjava  P
antioksidantov, imenovanih      polifenoli,      ti pomagajo popravljati  P
štirikrat več kot bistri sok.      Polifenoli      so aktivni antioksidanti  P
kože. Čokolada s svojimi      polifenoli      varuje srce, ožilje, možgane  P
čaja pripisujejo predvsem      polifenolom,      ki so 20-krat močnejši  P
posameznimi kemijskimi skupinami      polifenolov      sta zelo odvisni od sorte  D
bi bilo koristno zaradi      polifenolov,      molekul, ki zavirajo delovanje  D
kar omogoča nastajanje      polifenolov.     AFP   D
belica vsebuje veliko      polifenolov,      ki menda izboljšuje kakovost  D
podatek, da vino poleg      polifenolov      vsebuje še druge snovi  D
in črnega čaja. Največ      polifenolov      ima zeleni čaj, nekoliko  D
zdravilne predvsem zaradi      polifenolov,      ki so antioksidanti in  D
pomislite na okusen vir      polifenolov.     To so suhe fige.  D
figami zaužijete mnogo      polifenolov,      ki krepijo srce in ožilje  D
Kakav vsebuje dvakrat več      polifenolov      kot rdeče vino in štirikrat  D
rdečih vinih. Vsebnost      polifenolov      je odvisna od sorte, porekla  D
vsebuje kar štirikrat več      polifenolov      - obenem pa poudarja,  D
temna čokolada precej      polifenolov,      ki sodijo med antioksidante  D
vsebuje dvakrat toliko      polifenolov      kot kozarec rdečega vina  D
Vsebuje približno toliko      polifenolov      kot rdeče vino, ki v zmernih  D
antioksidanta iz skupine naravnih      polifenolov      na svetu. Vendar pa  D
proučila vpliv posameznih      polifenolov      na fiziologijo kvasovk  D
onemogočijo oksidacijo      polifenolov,      nato jih posušijo, zaradi  P
vitamina C, karotenoidov in      polifenolov.      Rezultati so znanstvenike  P
18 do 27 odstotkov več      polifenolov      kot kivi, ki je bil vzgojen  P
čokolada vsebuje visoko raven      polifenolov,      antioksidantov, povezanih  P
lepoto, saj vsebuje veliko      polifenolov,      ki so močni antioksidanti  P
veliki skupini rastlinskih      polifenolov.     Doslej so že odkrili ali  P
samo posledica zaužitih      polifenolov,      temveč tudi različnih  P
dodatki čistih, izoliranih      polifenolov      v obliki tablet ali kapsul  P
poznamo točne količine      polifenolov,      ki varujejo zdravje, domnevamo  P
srčnih zapletov. Poleg      polifenolov      pa čokolada oziroma kakav  P
varovalne snovi iz skupin      polifenolov,      ki so tudi v drugem sadju  P
bogat vir antioksidantov      polifenolov,      saj jih vsebuje skoraj  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA