nova beseda iz Slovenije
nekatere sestavine kakava ( | polifenol) | celo pomagajo organizmu | D |
sladkorja, je v vodi topni | polifenol, | imenovan MHCP.Posnema | D |
resveratrol, rastlinski | polifenol | iz lupine in koščic grozdnih | D |
raziskovanja. Ugotovili so, da | polifenol | ali rastlinski tanin, | D |
strokovnjaki izolirali | polifenole | iz rdečega vina in jih | D |
sladkor, aminokisline, | polifenole | ter preostale koristne | D |
Zeleni čaj vsebuje enake | polifenole | kot zeleni čaj, le da | P |
antioksidante (vitamin E in | polifenole) | , ima izredno uravnoteženo | P |
vsebuje antioksidante | polifenole. | Pomemben polifenolni antioksida | P |
tudi za srce, saj vsebuje | polifenole | ‐ kemijske spojine, za | P |
vsebujejo vitamin C, cink, | polifenole, | probiotične bakterije | P |
Rdeče vino vsebuje | polifenole, | ki varujejo pred parodontozo | P |
flavonoidi, skvaleni in | polifenoli | tiste spojine, ki varujejo | D |
1 močno zmanjšana, saj | polifenoli | zavirajo delovanje gena | D |
učinkovinami, ki se imenujejo | polifenoli. | Gre za antioksidante, ki | D |
pripravlja čokolado s | polifenoli, | antioksidanti, ki naj | D |
pecljevini) in so glavni | polifenoli | v rdečih vinih, medtem | D |
hidroksicimetnih kislin, ki so glavni | polifenoli | belih vin, čeprav je njihova | D |
bogatejše s flavonoidi in | polifenoli, | in zato bolje ščiti ožilje | D |
njem so tudi številni | polifenoli | (flavonoidi in tanini | D |
so borovnice bogate s | polifenoli | in antocianini.Ljudje | D |
hranilnih snovi, kot so | polifenoli | (lovilci prostih radikalov | D |
antioksidante. Bogat je s | polifenoli, | tako kot drugi pravi čaji | D |
lubja smreke in jelke. | Polifenoli | so sicer del naravnih | D |
kemijskimi karcinogeni in | polifenoli, | ki jih v znatnih količinah | D |
Fitokemikalija: flavonoli, | polifenoli: | katehin, teogalin Izvor | P |
tisočletja. Flavonoidni | polifenoli | in drugi antioksidanti | P |
številne sestavine: aldehidi, | polifenoli, | alkoholi, estri, ogljikovi | P |
antioksidantov, kot so flavonoidni | polifenoli | in drugi, ki vplivajo | P |
tudi lipoična kislina, | polifenoli | in bioflavonoidi. Najpomembnej | P |
fižol, grah, čičerka | polifenoli | ~ timijan in origano | P |
vodo. Razlog za to so | polifenoli | iz čaja, ki uničujejo | P |
igalocatehingalat (EGCG). To so | polifenoli, | za katere so raziskave | P |
zniževanje krvnega tlaka. | Polifenoli | povzročajo tudi povišanje | P |
Avtorji študije menijo, da | polifenoli | iz vina pospešujejo presnovo | P |
zaslužne čarobne sestavine, | polifenoli | in "procianidi", ki na | P |
poapnenje. Flavonoidi in | polifenoli | so najbolj zaslužni, da | P |
EDTA; tanini in drugi | polifenoli | v čaju, kavi in oreških | P |
snovi v sadežu (na primer | polifenoli) | in vitamin C varujejo | P |
rastlinskih živilih. | Polifenoli | v rastlinski hrani, sadju | P |
nekatere oblike raka. | Polifenoli | v kakavu in čokoladi lahko | P |
vključujejo naravna živila s | polifenoli, | zelo razlikujejo od raziskav | P |
spojine, kot so barvila ali | polifenoli, | pogosto otežujejo zaznavanje | P |
oreščki, jogurt in mleko. | Polifenoli | so močni antioksidanti | P |
črno, ki je bolj bogato s | polifenoli | kot belo, ‐ zelenjava | P |
antioksidantov, imenovanih | polifenoli, | ti pomagajo popravljati | P |
štirikrat več kot bistri sok. | Polifenoli | so aktivni antioksidanti | P |
kože. Čokolada s svojimi | polifenoli | varuje srce, ožilje, možgane | P |
čaja pripisujejo predvsem | polifenolom, | ki so 20-krat močnejši | P |
posameznimi kemijskimi skupinami | polifenolov | sta zelo odvisni od sorte | D |
bi bilo koristno zaradi | polifenolov, | molekul, ki zavirajo delovanje | D |
kar omogoča nastajanje | polifenolov. | AFP | D |
belica vsebuje veliko | polifenolov, | ki menda izboljšuje kakovost | D |
podatek, da vino poleg | polifenolov | vsebuje še druge snovi | D |
in črnega čaja. Največ | polifenolov | ima zeleni čaj, nekoliko | D |
zdravilne predvsem zaradi | polifenolov, | ki so antioksidanti in | D |
pomislite na okusen vir | polifenolov. | To so suhe fige. | D |
figami zaužijete mnogo | polifenolov, | ki krepijo srce in ožilje | D |
Kakav vsebuje dvakrat več | polifenolov | kot rdeče vino in štirikrat | D |
rdečih vinih. Vsebnost | polifenolov | je odvisna od sorte, porekla | D |
vsebuje kar štirikrat več | polifenolov | - obenem pa poudarja, | D |
temna čokolada precej | polifenolov, | ki sodijo med antioksidante | D |
vsebuje dvakrat toliko | polifenolov | kot kozarec rdečega vina | D |
Vsebuje približno toliko | polifenolov | kot rdeče vino, ki v zmernih | D |
antioksidanta iz skupine naravnih | polifenolov | na svetu. Vendar pa | D |
proučila vpliv posameznih | polifenolov | na fiziologijo kvasovk | D |
onemogočijo oksidacijo | polifenolov, | nato jih posušijo, zaradi | P |
vitamina C, karotenoidov in | polifenolov. | Rezultati so znanstvenike | P |
18 do 27 odstotkov več | polifenolov | kot kivi, ki je bil vzgojen | P |
čokolada vsebuje visoko raven | polifenolov, | antioksidantov, povezanih | P |
lepoto, saj vsebuje veliko | polifenolov, | ki so močni antioksidanti | P |
veliki skupini rastlinskih | polifenolov. | Doslej so že odkrili ali | P |
samo posledica zaužitih | polifenolov, | temveč tudi različnih | P |
dodatki čistih, izoliranih | polifenolov | v obliki tablet ali kapsul | P |
poznamo točne količine | polifenolov, | ki varujejo zdravje, domnevamo | P |
srčnih zapletov. Poleg | polifenolov | pa čokolada oziroma kakav | P |
varovalne snovi iz skupin | polifenolov, | ki so tudi v drugem sadju | P |
bogat vir antioksidantov | polifenolov, | saj jih vsebuje skoraj | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |