nova beseda iz Slovenije

lutein* (49)


rumenjak vsebuje antioksidant      lutein,      ki ga najdemo tudi v korenju  D
razpoznavanje detajlov.      Lutein      varuje pred škodljivimi  D
s karotenoidi, kot sta      lutein      in zeaksantin, ki so v  D
nekatere karotenoide,      lutein      in zeaksantin.Najdemo  D
rdeče in rumene barve,      lutein      in zeaksantin pa tudi  D
Gebauerjeva. Vsebujejo      lutein,      ki ga sicer užijemo tudi  D
beta karoten, likopen,      lutein      in zaeksantin, so trenutno  P
paradižnikovo omako.      Lutein      se ponaša z impresivno  P
Zeaksantin tako kot      lutein      ščiti pred degeneracijo  P
karotenidov, likopen in      lutein,      so nedavno povezali z  P
paradižnika vsebujejo likopen,      lutein      najdemo v ohrovtu, špinači  P
česen, čebula, čemaž      lutein      in zeaksantin ~ koruza  P
nekaterih snovi, kot so      lutein,      zeaksantin, beta-kriptoksantin  P
vnosom antioksidantov.      Lutein      je karotenoid z močnim  P
obliki tablet, ki vsebujejo      lutein,      zeaksantin, vitamina C  P
posebno veliko karotenoidov (     lutein,      zeaksantin) je v temno  P
Najpomembnejši so vitamini A, C, E,      lutein,      selen, cink, folna kislina  P
kislina ... Za oko je bistven      lutein,      ki ga je največ v očesni  P
posebna. Ima folno kislino,      lutein,      veliko snovi, pomembnih  P
znanih karotenoidov se le      lutein      in zeaksantin kopičita  P
dober vid. Izdelek vsebuje      lutein,      zeaksantin, betakaroten  P
Podobno deluje tudi      lutein,      antioksidant, najdemo  P
Jajca vsebujejo tudi      lutein,      karotenoid, ki naj bi  P
je dokazala tudi, da je      lutein      v jajcih v takšni obliki  P
jajca kot iz špinače.      Lutein      je topen v maščobi, zato  P
tudi veliko betakarotena,      luteina,      vitamina C, različne fenolne  D
razvili način za povečanje      luteina      v rumenjaku.Nova jajca  D
Vsebovala bodo petkrat več      luteina      kot naravna ali petino  D
omenjena hrana vsebuje veliko      luteina      in zeaxantina.To sta kemični  D
vsebujejo najvišji odstotek      luteina      in zeaxantina, medtem  D
od vse zelenjave največ      luteina,      oranžna paprika pa največ  D
starejših ljudeh). Dober izvor      luteina      je špinača in druga zelena  P
primerjavi s 149 ?g) in tudi      luteina      (zeaksantina) (296 ?g  P
prehrano vnašale največ      luteina      (zaeksantina).Povečan  P
starejših od 65 let. Največ      luteina      vsebuje špinača. Zaeksantin  P
betakaroteni in cink) ter      luteina,      ki upočasnijo razvoj degeneracije  P
snovi. Zaradi vsebnosti      luteina,      za katerega velja, da  P
poveča za tri- do petkrat,      luteina      pa za šestkrat.Zanimivo  P
štiridesetodstotno zvišanje ravni      luteina      in zeaksantina v rumeni  P
odstotkov. Že majhni dodatki      luteina      (10 mg) in zeaksantina  P
očesnega zaščitnega dejavnika      luteina,      zato je priporočljivo  P
koristnejša je surova. »Veliko      luteina      je predvsem v rumenjaku  P
zanimivo, da ima špinača več      luteina      kot jajčni rumenjak, vendar  P
zajtrk) poveča količino      luteina      in "zeoksantina" v krvi  P
najvišja, se količina "     luteinizirajočega"      hormona LH močno poveča  P
tudi z merjenjem ravni      luteinizirajočega      hormona s clearplanom  P
dnevih doseže hormon LH ‐ "     luteinizirajoči"      hormon ‐ najvišjo vrednost  P
zelenjave, ki je bogata z      luteinom.     Na razvoj in napredovanje  P
Gre pa za primerjavo z      luteinom,      ki ga prodajajo v obliki  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA